Eğitim İş Edirne Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Proje Okulu atamalarını protesto etti. Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, MEB’in Proje Okulu atamalarındaki kritere dayalı olmayan keyfi atamaları iptal etmesini ve kayırmacılığa son vermesi gerektiğini söyledi.
Eğitim İş Edirne Şubesi proje okulları ataması konusunda Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya sendikaya yetkilileri ve üyeleri yanı sıra CHP Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı da katılarak destek verdi.
“MEB SORUN ÇÖZMEK YERİNE SORUN YARATMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”
Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, “Okulları, öğretmen ve öğrencileri proje, nitelikli, niteliksiz adıyla ayırmaktan derhal vazgeçin! Okulların sahibi değilsiniz, buralar sizin şirketleriniz değil, eğitimde eşitliği, adaleti, hakkı ve liyakati öncelemek, sağlamak MEB’in asli görevidir. Proje okulları MEB’in istediğini atama projesidir, keyfiliğin, kayırmanın adresi haline geldiğini herkes biliyor! Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimdeki sorunları çözmek yerine bilinçli olarak yeni sorunlar yaratmaya devam etmektedir. Atamaya dair objektif hiçbir kriteri bulunmayan proje okulları, siyasetin ve yandaş sendikaların keyfi şekilde makam, koltuk dağıtmak için kullandığı bir garabete dönüşmüştür. Bu okullara yapılan son atamalar MEB’in kayırmacılığını ve keyfiliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Proje okullarındaki binlerce öğretmenin görev süresinin neden uzatılmadığına, yeni atamaların hangi ölçütlere göre yapıldığına dair somut hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Görünen o ki okullarımızı protokollerle cemaat ve tarikatlara teslim eden Milli Eğitim Bakanlığı, kendini tüm okulların sahibi olarak görmekte liyakati, hakkı, hukuku yok saymakta adaletsizliğin odağı olmaktadır” dedi.
Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar
“KENDİNİZE UYGUN KİŞİYİ BULAMADINIZ MI?”
Öğretmenlerin ataması için daha ne yapması gerektiği sorusunu yönelen Zobar, “MEB’in verilerine göre şu an 2 bin 153 okulun adı proje okulu, proje okullarında 79 bin 286 öğretmen, 5 bin 318 yönetici görev yapmakta, yaklaşık 500 bin öğretmen de proje okullarına atama için başvuru yapma kriterlerini taşımaktadır. Bir proje okulunda 3 kadro varken, 4 kişinin başvurusu olmasına rağmen her nedense hiçbir atama yapılmamıştır! Neden? Kendinize uygun kişiyi bulamadınız mı? Çarpık sisteminiz mi yeteriz kaldı? Kıdemli birçok öğretmen, doktorası olan, yüksek lisansı olan, başarı ve üstün başarı belgeleri, maaşla ödüllendirilmesi olan, soruşturması, cezası olmayan, yıllardır aynı okulda görev yapan öğretmen atanmıyor. Neden? Ne olursa atanabilir, atanması için size tam olarak ne lazım, dürüst olun, buyurun açıklayın! Daha ne olması, ne yapması, ne tür başarıları göstermesi lazım öğretmenlerin? Eğitimdeki çağ dışı, bilim dışı, gerici politikalarınıza, aydın, başarılı eğitimcilerin hakkını yemenize, öğrencilerimizi ve eğitim çalışanlarını ayrıştırmanıza seyirci kalmayacağız. Hem örgütlü hem de hukuki olarak yaptığınız tüm haksızlıkların tüm kötülüklerin hesabını soracağız!” dedi.
“OBJEKTİF KRİTERLERE DAYALI OLMAYAN KEYFİ ATAMALAR DERHAL İPTAL EDİLMELİ”
Zobar, “MEB’e açık çağrımızdır: Okullar arasında “özel program ve proje uygulama okulu” ayrımına son veriniz, öğretmen atama ve yönetici görevlendirme süreçlerini tüm eğitim kurumlarını kapsayacak şekilde tek bir yönetmelikle yasallık, belirlilik, objektiflik ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hale getiriniz, liyakati ve şeffaflığı esas alan bir sistem oluşturunuz, yönetmelikte yer almayan yöntemler hakkında öğretmenleri zamanında ve açık şekilde bilgilendiriniz. Proje okullarına öğretmen atamalarında torpilin, cemaatvari yaklaşımların değil adaletin ve hakkaniyetin geçerli olmasını sağlayınız; bugün eğitimi gerçek amacından uzaklaştırdınız, sınav odaklı sisteminiz başarısız oldu, öğrencileri “nitelikli” ve “niteliksiz” diye ayırırken öğretmenleri ve yöneticileri keyfi şekilde atama isteğiniz artık gizlenemez hale geldi, MEB proje okulu atamalarındaki objektif kritere dayalı olmayan keyfi atamaları derhal iptal etmeli, kayırmacılığa son vermelidir, yönetici görevlendirme ve öğretmen atamalarında şeffaf bir sistem oluşturulmalı, mevzuatlarda hukuk devletinin temel ilkelerinden yasallık, belirlilik, objektiflik ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı kalınarak, liyakati esas alan ölçütlerle atamalar yeniden yapılmalıdır; Eğitim-İş hem toplumsal hem de mesleki sorunlarda mücadelenin öncüsüdür, öncüsü olmaya devam edecektir” diyerek noktaladı.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
15 Nisan 2025GÜNCEL
15 Nisan 2025GÜNCEL
15 Nisan 2025GÜNCEL
15 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
15 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
15 Nisan 2025GÜNCEL
15 Nisan 2025