DOLAR 32,5613 0.21%
EURO 34,9626 -0.04%
ALTIN 2.458,610,94
BIST 9.884,261,72%
BITCOIN 20955961,56%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

28 sokaktaki binalar yeniden düzenlenecek

28 sokaktaki binalar yeniden düzenlenecek

ABONE OL
9 Kasım 2020 11:21
28 sokaktaki binalar yeniden düzenlenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan başlatmış oldukları ve “Sokak Sağlıklaştırması” olarak ifade ettiği çalışmalar kapsamında, Balıkpazarı’ndan başlayarak, Saraçlar ve Çilingirler Caddesi olmak üzere 28 sokaktaki binaların yeniden düzenleneceğini açıkladı. Gürkan bu çalışmalarla Edirne’nin sokaklarının bambaşka bir görünüme kavuşacağını ve kente gelen turist sayısında arttıracaklarını vurguladı.

Edirne Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleşti. Toplantıda konuşan Başkan Gürkan başlatılan çalışmalar kapsamında kentte 28 sokakta bulunan binaların yeniden düzenlenip restore edileceğini açıkladı. Bu çalışmaların sokak iyileştirmesi adında yapılacağını belirtip konu hakkında bilgiler veren Gürkan, “2014 yılında Edirne’de bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın ismi “Sokak Sağlıklaştırması” Yani tarihi varlık ve dokularla ilgili sokak sağlıklaştırması. Birçok şehrimizde bu çalışmalar yapıldı. Yani tarihi dokusu olan bir sokağı ele alıp, oradaki tescilli binaları yenileme, iyileştirme, restore etme, tescili, tarihi özelliği olmayan binaları da o sokakla benzeştirme bir anlamda o sokağa uygun hali getirmek. Buna “Sokak Sağlıklaştırması” deniliyor” dedi.

2014 yılında yaptıkları çalışmalarla, Edirne’de tarihi dokusu korunan ya da kısmen bozulmuş ya da tarihi dokusu çok güçlü ama epeyce bozulmuş 28 tane sokak tespit ettiklerini belirten Gürkan, “Bunların tabi başında saraçlar Caddesi geliyor. Çilingirler, Orhaniye, Balıkpazarı gibi 28 tane toplam sokağımızı tespit ettik. Bunlarla ilgili çalışmalara başladık tabii çok uzun zahmetli ve zor bir çalışma. Uzmanlar yıllarca çalıştılar 2 buçuk yıl önce bitmeye başladı. Biz bitenleri yasa gereği hepsi SİT bölgesinde olduğu için Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na gönderdik, onayı ve incelenmesi için. Bir kısmı incelendi, düzenlemeler yapıldı. Değişiklikler yapıldı, kurulun istediği şekilde. Sonuç olarak 2 ay önce Edirne’deki ilk “Sokak Sağlıklaştırması” yapacağımız, sokak olan Balık Pazarı Caddesi kurul tarafından onaylandı. Balık Pazarı Caddemizde toplam 33 tane tescilli, tescilsiz binamız var, “Sokak Sağlıklaştırması” girecek olan. 3 tanede duvarımız var. Duvar dediğimizde polis parkının duvarı, Emniyet Müdürlüğü’nün lojmanın duvarı. Balık Pazarın’nın, Saraçlar Caddesi bağlantısından başlayarak, emniyet lojmanın olduğu noktaya kadar gidecek bir çalışma bu. Bununla ilgili bir çalışma yaptık.” dedi.

3 KURUM ORTAKLAŞA GERÇEKLEŞTİRECEK

Binaların yeniden düzenlenmesi işini Edirne Valiliği, Başsavcılık ve Belediye’nin birlikte yapacağını vurgulayan Gürkan, “Elbette bir şehri hepimizin ortak akılla yönetmesi lazım. Sayın valimizle bu konuda bir değerlendirme toplantısı yaptık. Birlikte dana süratli daha ekonomik, ortak bir sinerji yaratarak birlikte yapabileceğimizi konuştuk, tartıştık. Akabinde Cumhuriyet Başsavcılığımız, tarıma açık cezaevinde Türkiye’de ilk olan çok örnek bir uygulama yaptı. Tarıma açık cezaevindeki mahkumların hem sayısal hem de nitelik olarak daha üstün performansla yararlanmak adına, Türkiye’de ilk olan ve Edirne’ye de çok yakışan Edirne açık cezaevi bünyesinde, restorasyon iş kolu kurdu, başsavcılık. Oradaki mahkûmlar bununla ilgili kurslar alıyorlar, bu alada çok fazla ara eleman ihtiyacı var. İstihdama açık bir konu. Hükümlülük süreleri boyunca bunun eğitimini, kurslarını ve iş başılarını yaparak, bir anlamda ustalar yetişiyor çeşitli alanlarda restorasyonlarla ilgili. Sayın valimiz, sayın başsavcımız, biz bir toplantı yaptık, üç kurum beraber. Balık Pazarı’ndan başlayarak bu “Sokak Sağlıklaştırma Projesini”, 3 kurumun güçlerini ortaklaştırarak, bir sinerji yaratarak birlikte yapma düşüncesi ortaya çıktı.” İfadelerini kullandı.

“GELEN TURİST SAYISINI ARTTIRACAĞIZ”

Binaların yeniden düzenlenmesiyle kentteki sokakların bambaşka bir görünüme kavuşacağını da belirten Gürkan, “Beni çok heyecanlandıran bir olay. İnşallah Balık Pazarı’nda başlayacağız ardından sırada Çilingirler var. Ardından sırasıyla diğer caddelerimiz gelecek etap etap bittiğinde Edirne’nin o tarihi kent merkezi ve kent merkezini çevreleyen bildiğimiz sokaklar bambaşka bir görünüme kavuşacak. Bu da tabi ki hem tarihi mirası koruyarak hem daha sonraki kuşaklara daha sağlam ve güzel şekilde emanet etme sağlayacak. Hem de Edirne’mizin var olan turizm potansiyelinin daha da güçlenmesini yol açacak. Esnafımızın geliri artacak, turist sayımız artacak, turizm gelirlerimiz artacak. Edirne turizmde bugün nasıl üçüncü şehir haline geldiyse inşallah bunu koruyarak, gelen turist sayılarımızı da daha da çok arttıracağız. Hepimizin şehrinin menfaatine ortak bir çalışma olacak.” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.