DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20754181,46%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

55 yıllık ayakkabı boyacısı ‘Boyacı Ferdi’

55 yıllık ayakkabı boyacısı ‘Boyacı Ferdi’

Edirne'de 55 yıl ayakkabı boyacılığı yapan Ferdi Öz, yaz kış farketmeksizin yıllarca sokaklarda kazandığı parayla 6 çocuk büyütüp evlendirdi.

ABONE OL
12 Aralık 2023 18:02
55 yıllık ayakkabı boyacısı ‘Boyacı Ferdi’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de 55 yıl ayakkabı boyacılığı yapan Ferdi Öz, yaz kış farketmeksizin yıllarca sokaklarda kazandığı parayla 6 çocuk büyütüp evlendirdi.

Saraçlar Caddesi Vakıf İş Hanı’nda açtığı ekmek teknesi ile her gün müşteri bekleyen’ Boyacı Ferdi’ olarak tanınan 66 yaşındaki Ferdi Öz, hem her geçen gün ağırlaşan ekonomiye hem soğuk hava koşullarına rağmen mesleğine sarılarak çalışmaya devam ediyor. Mesleğinin artık kaybolan meslekler arasına girdiğini altını çizen Öz, Edirne Belediyesi’nden merkez bir noktada Lüleburgaz, Çorlu ve Uzunköprü gibi ilçelerde boyacılara yapılan kapalı alanların mesleğin son neferi kendilerine de yapılmasını talep etti.

“AYAKKABI BOYACILIĞINDAN 6 ÇOCUK BÜYÜTÜP EVLENDİRDİM, HALA SOKAKLARDA EKMEK PEŞİNDEYİZ”

55 yıldır ayakkabı boyacılığı yaparak ev geçindiren hem ekonomiye hem soğuk hava şartlarına karşı mücadele vermeye devam eden Ayakkabı boyacısı Ferdi Öz “Edirne’nin ‘Boyacı Ferdi’si olarak biliniyorum. 6 tane çocuğumu boyacılık yaparak büyüttüm, evlendirdim. 15 tane torunum var, onlara da elimden geldiğince yardım ediyorum. İşimi severek yapıyorum. Başka bir iş yapmayı hiç düşünmedim. Ayakkabıların dilinden anlamak gerekir. Ayakkabıların ona göre temizlenip boyanmasının, kaliteli ve kalitesiz boyayı ayakkabı boyacısının bilmesi gerekir. Bu işin son neferleriyiz. Arkadan yetişen bir nesil yok. Sokakların abisiyiz, dert ortağıyız, emekçisiyiz. 66 yaşındayım yaşlandık ve hala evimizi geçindirmek, çocuklara, torunlara yardım edebilmek için sokaklarda ayakkabı boyuyoruz” dedi.

“AYAKKABI BOYACILARI İLÇELERDEKİ GİB BİR ÇATI ALTINDA OLMAK İSTİYOR”

Kış aylarında mesleği icra etmenin çok zor olduğunu ve belediyeden diğer ilçelerde olduğu gibi ayakkabı boyacılara ufak kabin gibi korumalı yerler talep ettiklerini dile getiren Ferdi Öz, “Kışın yer konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Mesela Uzunköprü, Lüleburgaz ve Çorlu gibi ilçelerde ki belediyeler boyacılar için kapalı yerler yapmış, ben bundan 2 yıl önce belediye başkanımızdan bizlere de kapalı yerler yapmasını istemiştim. Sokakta ayakkabı boyacıları için kapalı alanlar var, Edirne’de yok. Bu yüzden de ayakkabı boyacısı artık yetişmez. Ayakkabı boyacıları için çatısı olan bir yer istiyoruz. Yazın zaten çok az para kazanıyoruz, herkes spor ayakkabı giyiyor. Kış olunca da bot, kundura, çizme ve deri ayakkabı giyenler sırada bekliyor kimi zaman. Bizim için kapalı bir alan olmadığı için zor oluyor” diye konuştu.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.