DOLAR 32,4115 0.09%
EURO 34,8555 0.01%
ALTIN 2.401,510,21
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19251222,62%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

84 yıldır özlemle…

84 yıldır özlemle…

ABONE OL
10 Kasım 2022 17:22
84 yıldır özlemle…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 84’üncü yıldönümünde Edirne’de bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıldı. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05’te ise Edirne’de hayat durdu.

Edirne’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 84’üncü yılı nedeniyle gerçekleştirilen anma törenleri, Atatürk Anıtı’nda Vali H. Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı.

HAYAT 9’U 5 GEÇE DURDU  

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05’te sirenlerin çalmasıyla 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de hayat durdu. Yoldan geçen araç sürücüleri ve yayalar saygı duruşunda bulundu.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayraklar yarıya indirildi.

ATATÜRK ODASI ZİYARET EDİLDİ

Atatürk Anıtındaki törenin ardından Vali H. Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Gürkan, Tugay Komutanı Tuğgeneral Cihanoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri Atatürk’ün Edirne’yi ziyareti sırasında, belediye binasında kaldığı Atatürk Odası’nı ziyaret ettiler. Ardından Vali Kırbıyık, anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

HALK EĞİTİM MERKEZİNDE ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Atatürk Odası ziyaretinin ardından protokol üyeleri Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Mimar Kemaleddin Çok Amaçlı Kültür ve Tiyatro Salonunda, 80.Yıl Anadolu Lisesi Müdürlüğünce hazırlanan anma programına katıldı.

“ATATÜRK’E BÜYÜK BİR VEFA VE GÖNÜL BORCUMUZ VAR”

Programın açılışında konuşan 80.Yıl Anadolu Lisesi Müdürü Fikret Tirfil, “Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk 84 yıl evvel bugün aramızdan ayrılmıştır. Hayatını, milletine adayan, işgal ve emperyalist hevesleri muhataplarını kursaklarında bırakan büyük devlet ve siyaset adamının gururla, şükranla ve özlemle bir kez daha anıyoruz. Tüm Türk Milleti’ne hak ettiği onurlu ve bağımsız yaşama seviyesine çıkarma konusunda üstün bir çaba ve mücadele azmi gösteren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e büyük bir vefa ve gönül borcumuz olduğu şüphesizdir. Kurtuluş yıllarında karanlıktan aydınlığa geçişin bağımlılıktan özgürlüğe ulaşmanın her aşamasında onun liderliği belirleyici olmuştur. Türk Milleti’nin hiçbir şartta boyunduruk altına girmeyeceğini devrin modern silahlarıyla dahi sonuç alınamayacağına ya istiklal ya ölüm sesleriyle ortaya koymuş, bundan da asla ödün vermemiştir. Elbette onun eserleri ve öğütleri Türk milleti yaşadığı sürece var olacaktır. Unutulmasın ki Türkiye Cumhuriyeti ilelebet paidar yaşaması egemenliğini muhafaza ederek küresel alanda etkili, caydırıcı bir güç merkezi olması kuruluş yıllarındaki muazzam birliktelik ruhunun gösterilmesinden ve milletin kendi kaderine hakim olmasından geçecektir. Büyük Türk Milleti’nin en seçkin evladı ve kahramanı Mustafa Kemal Atatürk düşünceleri ve uygulamaları ile Türk Milleti var oldukça, bağımsızlık ve özgürlüğe giden bu yolda rehber olmaya devam edecektir” dedi.

“MEMLEKETİ ASKERİ VE SİYASİ ZAFERLERLE UÇURUMUN KENARINDAN KURTARMIŞTIR”

Ardından Atatürk’ün asker ve lider kişiliği hakkında konuşma gerçekleştiren Piyade Albay Suat Kızılırmak, “Atatürk, milletin tarihi seyrini değiştirebilecek üstün meziyetleri sayesinde memleketi askeri ve siyasi zaferlerle uçurumun kenarından kurtarmıştır. Dünya tarihinde her türlü imkansızlığa rağmen inandığı fikri tatbik sahasına dökmüş ya istiklal ya ölüm parolası ile bir milli mücadele kazanmış, arkasından yepyeni hüviyetle çağdaş bir millet ve devlet yaratmayı başarmış devlet adamı azdır. İçinde bulunduğu şartları değerlendirmede, engelleri ortadan kaldırmada gösterdiği büyük başarı Atatürk’ün ayrı bir özelliği keşfetmektedir. Diyebiliriz ki Atatürk Türk toplumunda sadece çağdaşlaşma gereğini gördüğü için değil, bu çağdaşlaşmayı en kısa zamanda gerçekleştirecek yolu gösterdiği için ve nihayet çağdaşlaşmaya engel olan etkenleri cesaret ve bertaraf ettiği için büyüktür. Esasen modern Türkiye’nin kurucusu sıfatını da işte bu büyüklüğünden almaktadır” dedi.

“1938 ASLA ÖLÜM TARİHİ OLAMAZ”

Suat Kızılırmak “1881 Atatürk’ün doğum tarihidir. 1938 ise asla ölüm tarihi olamaz. Bu tarih ancak bir fani vücudun dünyayı terk ettiği, gözlerini bu dünyaya yorduğu tarihtir. Bu iki tarih arasındaki hayatı ise sanki bir destandır, bir efsanedir. Bir ömür ki senelerin değil, şahit kalırım silsilesidir. Ülke ve devrimleri zaman ufkunun ötesine ulaşan değerli düşünceleriyle her an yolumuzu aydınlatan tüm zorluklar karşısında bizlere mücadele etme Kendine güvenme, başarma, azim ve gücü veren ebedi başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirleri ve bıraktıkları ile daima bizimle birlikte olacağına yürekten inanıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları olarak yüreğimizde taşıdığımız vatana millet sevgisi barış ve güvenliğin teminatı caydırıcı gücümüz ve üstün disiplin anlayışımızla görevimizin başında ve asil milletimizin emrindeyiz. Eşsiz kahraman büyük önder Atatürk’e olan sevgimiz, saygımız ve minnetimiz her geçen gün artarak sonsuza kadar sürecektir. Kurduğu cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacağız. Onun aziz hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. Ruhumuz şad olsun” sözlerini sonlandırdı.

Konuşmaların ardından 80.Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Saat Kaç’ adlı gösterinin sergilenmesinin ardından program sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.