DOLAR 32,5817 0.32%
EURO 34,8340 0.21%
ALTIN 2.507,750,95
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20974431,82%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

896 tek tırnaklıya mikroçip takıldı

896 tek tırnaklıya mikroçip takıldı

ABONE OL
2 Nisan 2022 17:43
896 tek tırnaklıya mikroçip takıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü, yetki ve sorumluluğunda yer alan sahipli 896 tek tırnaklı hayvana mikroçip takıldığını ve bu hayvanların bakanlığın veri tabanına kayıt edildiğini belirterek, kanunda yer alan adli ve idari yasal yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmekte olduğunu bildirdi.

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçtiğimiz gün Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın basın toplantısında başıboş atlarla ilgili basında yer alan ifadelerine yönelik yazılı açıklama yaptı.

“SAHİPSİZ VEYA GÜÇTEN DÜŞMÜŞ HAYVANLAR”

Müdürlük, mevzuatta sokak hayvanı şeklinde bir tanım bulunmadığını, söz konusu hayvanlar sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar olarak tanımlanmakta olduğuna dikkat çekti.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa dikkat çekilen açıklamada, “Sahipsiz hayvan: Barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvanları…” ifade etmekte olup madde tanımında sahibi olmayan, başıboş vaziyette, sahibinin kontrolü ve mülkiyeti dışında bulunan bütün hayvanlar sahipsiz hayvan olarak tanımlanmakta ve kabul edilmektedir. Yine aynı Kanun kapsamında: Güçten düşmüş hayvan ise: “Bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıkları haricinde yaşlanma, sakatlanma, yaralanma ve hastalanma gibi çeşitli nedenlerle fizikî olarak iş yapabilme yeteneğini kaybetmiş binek ve yük hayvanlarını” ifade etmekte olup bu kapsamdaki hayvanlar için sahipli ya da sahipsiz olmasına bakılmaksızın güçten düşmüş hayvan olarak belirtilmektedir” denildi.

5199 SAYILI KANUNUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklamada, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında: “Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurar.” ve “Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlar ve eğitim çalışmaları yapar.” Son olarak: “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. “hükümlerine istinaden anılan hayvanlar kedi, köpek gibi hayvanlarla sınırlı olmayıp  sahipsiz veya güçten düşmüş tüm hayvanların korunması, bakılması, gözetimi ve bu tür hayvanlarla ilgili yapılacak iş ve işlemlerin Yerel Yönetim Birimlerine ait olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca başıboş atlarla ilgili çeşitli belediyelerce bu hayvanların, toplatılması, bakımının yapılması vb. örnek, güzel uygulamalar basında da zaman zaman yer almaktadır” denildi.

896 TEK TIRNAKLIYA ÇİP TAKILDI        

Müdürlük açıklamasında yetki ve sorumluluğunda yer alan sahipli 896 adet tek tırnaklı hayvana mikroçip takılarak bu hayvanların bakanlığın veri tabanına kayıt edilmesi işlemlerinin gerçekleştirilmekte olduğunu belirterek, “Kanunda yer alan diğer adli ve idari yasal yükümlülükleri Kurumumuz eksiksiz yerine getirmekte olup, diğer ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde çalışmaya devam edecektir” denildi.

GÜRKAN NE DEMİŞTİ

Belediye Başkanı Recep Gürkan, basın toplantısında sosyal medyadan kendisine ulaşan bir vatandaşın sokakta gezen başıboş atlarla ilgili Tarım İl Müdürlüğü’nü aradığını bunların sorumluluğunun belediye olduğu ifade edildiğini belirterek, “Tarım İl Müdürü’nü aramışlar belediyenin görevi demişler, At ne zaman sokak hayvanı oldu da belediyenin görevi oldu. Atlar Tarım İl Müdürlüğü’nün sorumluluğunda. Ben nasıl sokak hayvanlarına çip takıyorsam, Tarım İl Müdürlüğü de atlara çip takıp takibini yapmalı. Sonra arayan vatandaşa belediyenin görevi diyeceksin. Bir daha böyle bir şey yaşandığında suç duyurulması için buradan talimat veriyorum” ifadelerini kullanmıştı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.