Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Başkanlığı, eğitim sistemindeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Eğitim Maratonu’nun sonuçlarını Saraçlar Caddesi’nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Basın açıklamasına CHP Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, CHP Merkez İlçe Yönetimi ve partililer katıldı.
“AKP İKTİDARI BİLEREK ÜLKEMİZDE EĞİTİMİ BALTALAMIŞTIR”
Ülkenin en dertli ve eksik alanının eğitim olduğunu belirten Yücel Balkanlı, Eğitim konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. Eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip” dedi. Eğitim sisteminin tüm bileşenlerinin; öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları gibi, çeşitli başlıklardan ve okul ortamındaki eksikliklerden muzdarip olduğunu belirtti. Balkanlı, AK Parti iktidarının liyakatsiz atamalarla eğitim sisteminin niteliğini yerle bir ettiğini ve eğitimin dinselleştirilip piyasalaştırıldığını vurguladı. Ayrıca köy okulları ve yatılı okulların kapatıldığını, çocukların kilometrelerce uzaklıktaki okullara taşınmak zorunda kaldığını ve deprem bölgelerindeki çocukların hala birleştirilmiş okullarda eğitim gördüğünü, ailelerin 20 metrekarelik konteynerlerde yaşamaya devam ettiğini söyledi.
“TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ EĞİTİM PROGRAMLARI İLKELERİNE UYGUN DEĞİLDİR”
Ülkemizin eğitim sistemindeki gerilemelere dikkat çeken Balkanlı, “ Sınav sonuçlarının her yıl daha düşük ortalamalar gösterdiğini belirten Balkanlı, 2022 PISA araştırmasında Türkiye’nin matematikte 39, fende 34 ve okumada 36’ncı sırada yer aldığını söyledi. Eğitim bütçesinin sürekli düştüğünü ve iktidarın pedagojik olmayan projelerle çocukları meşgul ettiğini ifade etti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin bilimsel verilerle desteklenmediğini ve akademik standartlara uymadığını vurgulayan Balkanlı, bu modelin yetersiz tartışıldığını ve pilot çalışmalar yapılmadan uygulamaya konmak istendiğini belirtti. Ayrıca, bu programın kötü bir kamu yönetimi örneği teşkil ettiğini söyledi ve Danıştay’a iptal davası açıldığını belirtti.
“ATANAMAMIŞ ÖĞRETMEN SAYISI 1 MİLYON YÜKSELDİ”
Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırdığının altını çizen Balkanlı “2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısı AKP iktidarında 1 milyona yükseltilmiştir. Öğretmenlerimiz okullarda şiddet görmekte, öldürülmektedir. Yoksulluk sınırının altında maaşlarla; ücretli, sözleşmeli, aday öğretmen, öğretmen, uzman, başöğretmen unvanlarıyla aynı dersi veren ama farklı maaş alan altı farklı öğretmen yaratılmış, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmıştır. Bugün bir uzman öğretmen 41 bin 192, bir başöğretmen 44 bin 136 lira ücret almaktadır. Fakat ülkemizde yoksulluk sınırı, Birleşik Kamu-İş Mayıs 2024 Araştırması’na göre 59 bin 353, Türk-İş Mayıs 2024 Araştırması’na göre 61 bin 788 liradır. Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi, hiçbir paydaşla görüşülmeden sunulan kanun teklifleri ile öğretmenlerin hakları hiçe sayılmış, diplomaları geçersiz sayılarak adaylık statüsüne düşürülmek istenmiştir. Böylece eğitim fakültelerinin işlevi ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır” dedi.
“MÜLAKATLAR SEÇİM VAADİ OLARAK KALDI”
Balkanlı, mülakat uygulamalarının devam etmesini ve atama sorunlarını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim beyannamesinde mülakatların kaldırılacağını duyurduğunu, ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in KPSS puanının tek kriter olacağını açıkladığını hatırlatan Balkanlı, mevcut Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “mülakat gibi mülakat” söylemiyle uygulamayı sürdürdüğünü belirtti. Mülakatların, öğretmenlerin kendi amaçları doğrultusunda elemeye devam etmek için kullanıldığını ifade eden Balkanlı, engelli öğretmen atamalarının yetersiz olduğunu, KPSS sonuçlarıyla ek atama vaadinin yerine getirilmediğini ve deprem bölgelerindeki öğretmenlerin sorunlarının çözülmediğini söyledi. Ayrıca, eski bakan Özer’in vaatlerinin unutulduğunu vurguladı.
“2015 İLE 2022 ARASINDA 2,3 MİLYON ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALMIŞTIR”
Balkanlı, MESEM uygulamalarıyla çocukların okullardan uzaklaştırıldığını ve ağır işlerde çalıştırıldığını savundu. Balkanlı, çocukların “4 gün işe 1 gün okula” düzeniyle eğitime erişiminin kısıtlandığını belirtti. Ayrıca, KHK uygulamalarıyla üniversitelerin demokratik işleyişinin sona erdiğini ve özgür düşüncenin kısıtlandığını ifade etti. Üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının Anayasa’ya aykırı bulunduğunu vurgulayan Balkanlı, üniversiteliler için barınma sorunlarının ve yoksulluğun büyük engel teşkil ettiğini söyledi. MESEM’lerde çocukların iş kazalarına maruz kaldığını, 2013-2022 arasında 616 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini, son bir yılda ise 336 öğrencinin iş kazası geçirdiğini ve 9 çocuğun hayatını kaybettiğini ifade etti.
“OKUL ÖNCESİ ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI 2023-2024 EĞİTİM DÖNEMİNDE İPTAL EDİLMİŞTİR”
Vatandaşların yoksullukla mücadele ederken çocuklarının beslenme çantasına bile bir yumurta koyamaz hale geldiğini belirten Balkanlı, 2022-2023 eğitim yılında başlatılan ücretsiz yemek uygulamasının 2023-2024 yılında yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından iptal edildiğini ifade etti. Çocukların sağlıklı gelişimi için ücretsiz yemek ve temiz su ihtiyacının hayati önem taşıdığını vurgulayan Balkanlı, TÜİK’in 2022 verilerine göre üç çocuktan birinin ciddi maddi yoksulluk ve yetersiz beslenme sorunu yaşadığını söyledi. Yetersiz beslenmenin çocukların fiziksel gelişimini, akademik başarısını ve okula devamını olumsuz etkilediğini belirtti. İktidarın bu sorunları görmezden gelmeye devam ettiğini ekledi.
“ÇOCUKLARIMIZI VE GENÇLERİMİZİ AKP’NİN KARANLIĞINA TESLİM ETMEYECEĞİZ”
Eğitim sisteminin sorunlarının anlatmakla bitmeyeceğini ifade eden Balkanlı, Cumhuriyet Halk Partisi olarak sokaklarda, Meclis’te ve yargı yoluyla bu konuyu dile getirmeye devam edeceklerini söyledi. Eğitimde laiklik, bilimsel yaklaşım ve kapsayıcılığın önemini vurgulayan Balkanlı, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP’nin karanlığına teslim etmeyeceğiz” dedi.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025