Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Edirne Temsilciliği, kültür-sanat etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Edirne’de düzenlediği atölyelerle şehrin kültürel yaşamını zenginleştiren TAKSAV, yeni döneme arkeoloji, yaratıcı yazarlık ve tarihyazımı gibi alanlarda başlattığı çalışmalarla Edirnelileri ücretsiz olarak kültür ve sanatla buluşturuyor.
TAKSAV Edirne Temsilciliği’nde arkeoloji atölyesinin ikincisi gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören arkeoloji atölyeleri, bu yıl da Arkeolog-Yazar Dr. Umut M. Doğan’ın moderatörlüğünde, her iki haftada bir salı günleri düzenleniyor. Kış boyunca devam etmesi planlanan atölyelerde, Dr. Doğan, Anadolu ve Trakya’daki antik çağ eserlerinin hangi döneme ait olduğuna dair önemli tartışmalar yürüttü.
YUNAN UYGARLIĞI TANIMLAMASI ÜZERİNE TARTIŞMA
Dr. Doğan, arkeoloji atölyesinde yaptığı konuşmada, akademi camiasında da geleneksel bir kabul gören Yunan Uygarlığı tanımlamasının aslında milattan önce 5’inci Yüzyıl’da Atina’da ve Rönesans’tan sonra da Batı dünyasında geliştirilmiş bir siyasal propaganda aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti.
Doğan, Anadolu Tunç Çağı kültür geleneklerinin detayları incelendiğinde Antik dönem boyunca Ege’nin Doğu yakasında yaratılan kültürün özünde güçlü bir Anadolu geleneğini devam ettirdiğini görmenin mümkün olduğunu söyledi. Bugünkü Batı uygarlığının köklerini ve ilklerini temsil eden birçok unsurun antik dönemde yoğunluklu olarak Anadolu’nun Batı kıyılarında filizlenmeye başladığına vurgu yapan Arkeolog Doğan, kültür tarihinin milliyetçilik ya da başka bir politik argümanla açıklanmayacak kadar karmaşık bir örgüye sahip olduğuna dikkat çekti. Antik dönemde Ege’nin iki yakasında gelişen sanat ve kültürün birçok farklı etnik yapının katkısıyla yoğrulduğunu anlatan Dr. Doğan, bu kozmopolit kültür yapısının bir etkisi ile açıklanamayacağını bu yüzden de antik Ege uygarlığı adıyla tanımlanmasının daha doğru olacağını ifade etti.
TAKSAV’DA BİRÇOK KÜLTÜREL ETKİNLİK DÜZENLENİYOR
TAKSAV Edirne Temsilciliği, müzik, sinema, edebiyat gibi birçok alanda düzenlediği etkinliklerle Edirnelilerle kültürü buluşturuyor. Yeni dönemde yaratıcı yazarlık, arkeoloji ve tarihyazımı atölyeleri ile tekrar aktif hale gelen TAKSAV, sergi, söyleşi, panel, konser ve film gösterimi gibi birçok kültürel etkinlik düzenliyor.
Edirneliler, TAKSAV Edirne Temsilciliği’ni ziyaret ederek bu etkinliklere katılabilir ya da sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçebilirler. Ayrıca, Türkan Saylan binasında yer alan TAKSAV ve Kardelen Kitap Kafe, kültür-sanat aktivitelerinin yanı sıra kütüphane ve çalışma alanı imkanı da sunuyor. Edirne’nin kültürel yaşamını renklendiren bu etkinlikler, tüm Edirnelilere açık ve ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
Haber Merkezi
GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025