Edirne Valisi Yunus Sezer, İstanbul merkezli yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Edirne’de yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Deprem sonrası acil durum hazırlıkları kapsamında Edirne genelinde hızlı bir tarama gerçekleştirildiğini belirten Vali Sezer, kentteki tüm kurumların en geç 30 dakika içinde harekete geçecek şekilde organize edildiğini söyledi. Vali Sezer, Edirne’de olası bir depreme karşı daha önce çeşitli eğitimler düzenlendiğini hatırlatarak, özellikle gönüllü sayısındaki artışın sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı.
“30 DAKİKA İÇİNDE HEMEN AFAD’A GEÇTİK”
Yaşanan 6.2’lik deprem sonrası İl ve ilçelerde hemen tarama yaptıklarını söyleyen Vali Yunus Sezer, “Deprem sonrasında, ADM dediğimiz Acil Durum Merkezleriyle ilgili arkadaşlarla görüştük. Dün de ADM’de bir toplantı yaptık. Bu tür toplantılarda, karar alındıktan sonra en geç 30 dakika içinde tüm üyelerin hazır bulunması gerekiyor. Deprem olduğunda da 30 dakika içinde hemen AFAD’a geçtik. Hemen ardından ilimiz genelinde bir tarama yaptırdık. Tüm ilçelerde, kaymakamlıklarımız ve muhtarlarımız aracılığıyla herhangi bir hasar olup olmadığını ve vatandaşlarımızda panik ya da benzeri bir durum yaşanıp yaşanmadığını kontrol ettik. Bazı vatandaşlarımız korkudan kendini dışarı atabiliyor, panik atak geçirebiliyor. Bu şekilde birkaç vaka da yaşadık. Bunların kontrolünü sağladık” diye konuştu.
“İHTİYAÇ HALİNDE BİZ DESTEK VERECEKTİK”
Olası bir İstanbul’da ki depreme karşı Edirne’nin depremzede ağırlaması konusunda hazır olması gerektiğini, o sebeple Silivri ile iletişime geçtiklerini söyleyen Vali Sezer, “Depremin merkez üssü İstanbul’du. İstanbul’la ve AFAD Başkanlığı ile sürekli irtibat halindeydik. Oradaki duruma baktık. Çünkü ihtiyaç halinde biz destek verecektik. Eğer İstanbul’da büyük çaplı bir hasar ya da can kaybı olsaydı, ona göre hazırlıklarımızı yapacaktık. Gerektiğinde yardımımıza geçecektik. Ayrıca İstanbul’dan ya da deprem bölgesinden gelen depremzedeleri de burada ağırlamamız gerekiyordu. O nedenle Silivri ile koordinasyona geçtik. Çünkü eşleştirme Silivri üzerinden yapıldı. Hatta bayramdan önce Silivri’den gelen ekip buradaydı. Bizimkiler de oraya gitti. Hem barınma alanlarımızı hem çadır kurulumlarını, geçici barınma ve konteyner alanlarımızı gözden geçirdik” diye konuştu.
“TÜRKİYE DEPREM BÖLGESİ OLASI AFETLER İÇİN HAZIRLIKLI OLMAK GEREK”
Her an deprem olma olasılığının yüksek olduğunu ve bu sebeple belediye, İtfaiye ve Sivil toplum kuruluşlarına eğitim verdiklerini kaydeden Vali Sezer, “Acil yardım için gönderilebilecek arama kurtarma ekiplerimizi, sivil toplum kuruluşlarımızı aktive ettik. Eğitimler verdik. Yaklaşık 2 bin kişiye eğitim verdik. Bunların içinde madencilerimiz de var. Herkesi bir ekip haline getirdik, hazır hale geldik. Ancak bize ihtiyaç duyulmadı. İstanbul da bizim yardımımıza ihtiyaç duymadı. Bu şekilde süreci atlattık. Allah beterinden saklasın. Ancak hazırlıklarımızı her zaman sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye bir deprem ülkesi. Her an, her yerde deprem olabilir. Olası afetler için hazırlıklı olmak şart. Şu anda da bu hazırlıklar sürüyor. Afet akreditasyon sistemine başvuran çok sayıda sivil toplum kuruluşumuz var. Önceden hiç yoktu. Arama kurtarma birliği oluşturduk. Şu an sadece birini aktif hale getirdik. Belediyeyi, itfaiyeyi hazırlıyoruz. Onları da akredite edeceğiz. Keşan Belediyesi’ni hazırlıyoruz. Keşan arama kurtarma gönüllülerinden bir birlik kuruyoruz. Onları da aktive edeceğiz. Eğitimleri tamamladık. Ancak hafızadan akreditasyon sistemine geçmeleri gerekiyor. Bu birliklere arama kurtarma ekipmanları ve birer araç da veriyoruz. Şu anda bir araca sahipler. Yakında diğerlerine de araç verilecek. Bu sayede, gerektiğinde araca binip hemen deprem bölgesine gidip çalışmalarına başlayabilecekler” şeklinde noktaladı.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025