Edirne Belediyesi’nin Saraçlar Caddesi’nde kurduğu stantlarda Hıdırağa Köyü’nde lavanta üretimi yapan emekli kimya öğretmeni Hatice Özyıldırım’ın lavanta ürünleri ilgi gördü. “Lavanta Günleri” kapsamında 4 gün sürecek etkinliklerle Edirneliler, konserden yogaya, sabun atölyesinden lavanta hasadına kadar birçok deneyimi lavanta tarlalarında yaşayacak.
TARLALARDA KONSERLER, SABUN ATÖLYESİ, YOGA ETKİNLİKLERİ VAR”
Üretim hikayesini paylaşan Lavanta üreticisi Hatice Özyıldırım, “Hıdır Ağa Köyü’nde lavanta tarlamız var. Lavanta üreticisiyim. Aslında emekli kimya öğretmeniyim. Hobi olarak başladık bu işe, şimdi devam ediyoruz. Yarın lavanta günlerimiz başlıyor ve dört gün sürecek” derken etkinliklerin sadece şehir merkezinde stantlarla sınırlı kalmadığını vurgulayarak “Bazı etkinlikler var lavanta tarlalarında. Burada da stant devam ediyor. Burada lavanta yağı, taze lavanta, kuru lavanta, lavanta keseleri, lavanta yastıkları gibi lavanta ürünlerimiz var. Tarlalarda konserler var. Yoga etkinlikleri var. Konuşmalar var. Sunumlar var. Sabun atölyesi var. Sabun atölyesini de ben yapacağım, eşimle birlikte” diye konuştu.
“100 KİLO LAVANTADAN 1 BUÇUK LİTRE YAĞ ÇIKIYOR”
Lavanta yağı üretim sürecine de değinen Özyıldırım “Lavanta çok yıllık bir bitki. Çiçek zamanında toplayıp çiçeklerini destilasyon sistemine koyuyoruz. Yaklaşık 4 saat kadar sürüyor. Sistemin büyüklüğüne göre elde edilen yağ oranı değişiyor. Ortalama 100 kilo lavantadan 1 – 1,5 litre kadar yağ çıkıyor” dedi.
“LAVANTA SADECE KOKU DEĞİL, TEMİZLİK AÇISINDAN DA ÖNEMLİ BİR BİTKİ”
Lavantanın sadece güzel kokusuyla değil, sağlık ve temizlik açısından da önemli bir bitki olduğunu belirten Özyıldırım, “Bu lavantanın cinsi önemli. Lavandula angustifolia cinsi tıpta da kullanılıyor. Dahili olarak da kullanılabiliyor. Ama intermedia cinsi daha çok sinek kovucu olarak ya da temizlik ürünlerinde kullanılıyor. İntermedia cinsini görüntüsü daha güzel. Fakat tıbbi olarak angustifolia cinsi tercih ediliyor” şeklinde bilgiler verdi.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
17 Haziran 2025GÜNCEL
17 Haziran 2025GÜNCEL
17 Haziran 2025GÜNCEL
17 Haziran 2025MARMARA BÖLGESİ
17 Haziran 2025MARMARA BÖLGESİ
17 Haziran 2025GÜNCEL
17 Haziran 2025