DOLAR 47,1901 0.13%
EURO 54,0262 -0.07%
ALTIN 6.093,031,19
BIST 13.981,05-1,90%
BITCOIN 30410670.66926%
Edirne
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Edirne’de 38. Ahilik Haftası başladı

Edirne’de 38. Ahilik Haftası başladı

22-28 Eylül 38. Ahilik Haftası kapsamında Edirne Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

ABONE OL
22 Eylül 2025 12:37
Edirne’de 38. Ahilik Haftası başladı
User - Edirne’de 38. Ahilik Haftası başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

22-28 Eylül 38. Ahilik Haftası kapsamında Edirne Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Belediye Bandosu eşliğinde oluşturulan kortej 25 Kasım Stadı önünden Saraçlar Caddesi’nden Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü.

Ahilik Haftasi 5 - Edirne’de 38. Ahilik Haftası başladı

Anıta sunulan çelenk töreni sonrası saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törene Edirne Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden, Edirne Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kurt, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkan Vekili Selçuk Gül, yılın ahisi Feridun Kamallarlı, yılın çırağı Hüseyin Can Esen, yılın kalfası Duha Akan, esnaf odaları başkanları ve ticaret il müdürlüğü görevlileri katıldı.

Ahilik Haftasi 3 - Edirne’de 38. Ahilik Haftası başladı

Edirne Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kurt

“AHİLİK KÜLTÜRÜ VE FELSEFESİ TOPLUMSAL YAŞAMIN PARÇASIDIR”

Edirne Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kurt, “Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkarlar ile bunların teşkilatlarında yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması ile çalışma ve faaliyetlerinin değerlendirilmesi yapılan Ahilik Haftası kutlamaları, Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilimizde gerçekleştirilmektedir. Bu yıl ilimizde 22-28 Eylül 2025 tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik Haftası’nın 38’incisi gerçekleşmektedir. Ahilik Haftası kutlamalarında, mesleki hayatında başarı gösteren esnaf ve sanatkarlar arasından Ahilik kültürüne hizmet etmiş kişilerin belirlenerek Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından İl Kutlama Komitesi’ne teklifi ve İl Kutlama Komitesi’nin belirlemesi sonucunda ilin ahisi, kalfası ve çırağı seçilmektedir. İlimizde Esnaf ve Sanatkarlar Birliği tarafından İl Kutlama Komitesi’ne teklif edilen adaylar arasından bu yıl elektrikçilik mesleğini hayatına adamış Feridun Kemallarlı ilin ahisi, gastronomi alanında eğitimine devam eden Duha Hakan ilin kalfası ve iç mekan mobilya tasarımı-ahşap doğrama alanında eğitimine devam eden Hüseyin Can Esen ilin çırağı olarak seçilmiş bulunmaktadır. İlimiz ahisi, kalfası ve çırağı çalışkanlıkları, dürüstlükleri ve işlerine gösterdikleri özenle etraflarında bilinmektedir. İlimizde Esnaf Odaları Birliği’ne kayıtlı toplam 17 bin 725 esnaf bulunmakta olup, bunların 3 bin 777’si kadın, 13 bin 948’i erkek esnaftan oluşmaktadır. Geçtiğimiz yıl ilimizde 1 bayan, 1 erkek ahi seçmiştik. Bayan, ilimizi bayan ahiler arasında seçilmiş olarak temsil etmiş oldu. Bu yıl da kadın kalfamız var. Kadınlarımızı temsilen kendisini de ayrıca tebrik ediyorum. Tüm seçilmiş olan ahi, kalfa ve çırak olarak Ahilik kültürü ve felsefesi toplumsal yaşamın bir parçasıdır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, ticari iş ahlakı ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas almış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam biçimi olarak benimsenmiştir. Esnaf ve sanatkarlarımız arasındaki birlik, beraberlik, kaynaşma ve dayanışmanın artarak devam etmesi temennisiyle ilimiz esnaf ve meslek kuruluşları ile tüm halkımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum” diye konuştu.

Ahilik Haftasi 2 - Edirne’de 38. Ahilik Haftası başladı

EDESOB Başkan Vekili Selçuk Gül

“AHİLİK, TÜRK AHLAKININ UZUN YILLAR SİMGESİ OLMUŞTUR”

EDESOB Başkan Vekili Selçuk Gül, “Ahilik, sanat, ticaret, mesleğin olgun kişilik, ahlak doğruluğun iç içe girmiş bir alışımıdır. Ahiliğe ait kişi kesin olarak bir sanat ya da ticaret, meslek sahibidir. Bununla birlikte olgun, ahlaklı, merhametli, iyilik sever, her işinde her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişidir. 13. yüzyılın ilk yarısında Anadolu Selçuklu Türklerinin ekonomik yaşamında çok etkili rol oynadığı görüldüğü Ahilik, uzun yıllar boyu Türk ahlakının da simgesi olmuştur. Günümüzde Ahiliğin devamı olarak esnaf ve sanatkârlar görülmektedir. Esnaf ve sanatkarların üye oldukları meslek odaları, birlikler, federasyonlar ve konfederasyonumuz modern Türkiye’nin ahilik teşkilatları olarak görülebilir. Esnaf ve sanatkarlarımızın haftası olan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında bu yılın ahisi seçilen Feridun Kemallarlı ustamızı, yılın kalfası seçilen Duha Akan ve yılın çırağı seçilen Hüseyin Can Esen’i tebrik ediyor, hayırlı olsun diyorum” diye kaydetti.

Konuşmaların ardından tören toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP