DOLAR 47,1901 0.13%
EURO 54,0262 -0.07%
ALTIN 6.093,031,19
BIST 13.981,05-1,90%
BITCOIN 30410670.66926%
Edirne
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

TYP bitiyor, okullarda kriz kapıda

TYP bitiyor, okullarda kriz kapıda

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda İŞKUR aracılığıyla yürütülen Toplum Yararına Programlar (TYP) uygulaması kapsamında çalışan binlerce personelin iş akitlerinin 1 Mart itibarıyla sona erecek olması, eğitim kurumlarında ciddi bir belirsizliği beraberinde getirdi.

ABONE OL
25 Şubat 2026 17:21
TYP bitiyor, okullarda kriz kapıda
User - TYP bitiyor, okullarda kriz kapıda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda İŞKUR aracılığıyla yürütülen Toplum Yararına Programlar (TYP) uygulaması kapsamında çalışan binlerce personelin iş akitlerinin 1 Mart itibarıyla sona erecek olması, eğitim kurumlarında ciddi bir belirsizliği beraberinde getirdi. Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, geçici istihdam modeliyle yürütülen temizlik ve güvenlik hizmetlerinin sürdürülemez olduğunu vurgulayarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nı kalıcı ve kadrolu istihdam için somut adımlar atmaya çağırdı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR MODEL ORTADA YOK”

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, İŞKUR aracılığıyla yürütülen TYP (Toplum Yararına Programlar) kapsamında görev yapan personellerin iş akitleri 1 Mart itibarıyla sona ermektedir. Mevzuat gereği 9 ayla sınırlandırılan bu uygulama nedeniyle binlerce emekçi işsiz kalırken, okullar temizlik ve güvenlik hizmetlerinde ciddi bir belirsizliğin içine sürüklenmektedir. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin daha önce yaptığı açıklamada TYP uygulamasının 2026 bahar yarıyılı itibarıyla kaldırılacağını ve yerine daha sürdürülebilir bir model getirileceğini duyurmuştu. Ancak bugüne kadar kamuoyuna açıklanmış somut bir plan, takvim ya da kadrolu istihdama ilişkin net bir irade ortaya konmamıştır. Açıklamalar var, çözüm yoktur” diye kaydetti.

“AKSAMALARIN OLMASI KAÇINILMAZDIR”

Okullardaki çalışma sürecini değerlendiren Zobar, “Bugün gelinen noktada birçok okulda görev yapan personel 9 aylık çalışma süresini doldurmuş durumdadır. Yerlerine yeni personel görevlendirilmesi halinde ise Mart ayında başlayacak bir çalışanın Nisan–Mayıs–Haziran döneminde uyum süreci yaşayacağı açıktır. Bu süreçte okulların personel yetersizliği yaşaması, temizlik ve güvenlik hizmetlerinde aksamalara yol açması kaçınılmazdır. Eğitim kurumlarında hizmetin sürekliliği esastır; geçici ve kısa vadeli çözümlerle bu süreklilik sağlanamaz”diye vurguladı.

“ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI GEÇİCİ İŞ GÜCÜYLE SAĞLANAMAZ”

TYP kapsamında çalışanların zor koşullarda düşük ücretlerle çalıştığını, kalıcı kadrolu personel alınması gerektiğini savunan Zobar, “Diğer yandan TYP kapsamında çalışan personeller zaten düşük ücretlerle ve güvencesiz koşullarda görev yapmaktadır. 9 ayın sonunda işsiz kalmaları, hem kendileri hem de aileleri açısından ciddi bir mağduriyet yaratmaktadır. Kamu hizmeti, geçici iş gücü üzerinden ve insanları sürekli belirsizlik içinde bırakarak yürütülmemelidir. Bakanlık, okulların temizlik ve güvenlik ihtiyaçlarını geçici çözümlerle değil, kalıcı ve kadrolu personel istihdamıyla karşılamalıdır. Okul yöneticilerini ve velileri zor durumda bırakan bu tablo, siyasi iktidarın işsiz yurttaşların emeğini sömürerek kamu hizmeti yürütme anlayışının bir yansımasıdır. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği geçici işgücüyle sağlanamaz; kalıcı çözümler için gerçek adımlar atılmalıdır. Bu durumda, sorumluluk Milli Eğitim Bakanlığı’na aittir. Eğitimde tasarruf olmaz; çocuklarımızın geleceği ve sağlığı için gerekli kaynaklar öncelikli olarak eğitim kurumlarına aktarılmalıdır” dedi.

“SORUYORUZ”

Zobar, bakanlığa seslenerek, “Bakanlığa açıkça soruyoruz: Okulların temizlik ve güvenliği hangi planlamayla sürdürülecektir? İşsiz bırakılan emekçilerin yerine nasıl ve ne zaman kadrolu istihdam sağlanacaktır? Belirsizlik değil, somut adım bekliyoruz. Geçici çözümler değil, kalıcı ve adil bir istihdam modeli talep ediyoruz.” diyerek noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP