Türkiye’nin ilk kurulan belediyeleri arasında yer alan Edirne Belediyesi’nin 159. kuruluş yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.
Tarihi belediye binası önünden başlayan ve bando eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar devam eden kortej yürüyüşünün ardından anıta çelenk sunuldu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile tören gerçekleştirildi.
Törene Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, Edirne Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, Edirne Eski Belediye Başkanları Güngör Mazlum ve İbrahim Ay, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve çok sayıda belediye personeli katıldı. Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, 1867’den bu yana Edirne’de belediyeciliğin yalnızca idari bir görev değil; sorumluluk, dayanışma ve kente sahip çıkma anlayışı olduğunu vurgulayarak, Edirne Belediyesi’nin 159 yıllık köklü mirasını geleceğe taşıma kararlılığını dile getirdi.

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan
“BU ŞEHİR BELEDİYECİLİK SORUMLULUK, DAYANIŞMA, KENTE SAHİP ÇIKMAK DEMEKTİR”
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, “159 yıldır bu şehirde yalnızca bir kurum değil, bir gelenek yaşıyor. Edirne’nin sokaklarında, meydanlarında, mahallelerinde hissedilen bir sorumluluk geleneği. Bu şehre hizmet etmenin onurunu taşıyan köklü bir belediyecilik geleneği: Edirne Belediyesi. Bu kurum yalnızca hizmet üreten bir yerel yönetim değil. Bu kadim şehrin ortak yaşamını ayakta tutan, dayanışmasını büyüten ve Edirne’yi geleceğe taşıyan güçlü bir kurumdur. 1867’den bu yana bu şehirde belediyecilik sadece idari bir görev olmadı. Bu şehirde belediyecilik sorumluluk demekti, dayanışma demekti, bu kadim kente sahip çıkmak demektir. Bugün 159 yıllık bir geçmişin devamıyız. Bu kurumun tarihinde pek çok belediye başkanı, pek çok belediye emekçisi ve pek çok Edirneli yurttaşın alın teri var. Bu şehir için çalışan, emek veren, katkı sunan herkesi saygıyla ve minnetle anıyorum. Çünkü şehirler kendiliğinden büyümez. Şehirler emekle, akılla ve birlikte üretme iradesiyle büyür. Edirne Belediyesi tam da bu anlayışla çalışmaya devam ediyor. İnsanı merkeze alan, dayanışmayı büyüten, bu kentin tarihine yakışan bir belediyecilik anlayışıyla” diye kaydetti.

“EDİRNE BELEDİYESİ OLARAK HEDEFİMİZ SADECE HİZMET DEĞİL İNSANLARIN GÜVENDE YAŞAYACAĞI BİR ŞEHİR OLUŞTURMAK”
Belediyeciliğin sadece yol, bina yapmak değil insanların hayatına dokunmak olduğunu belirten Gencan “Bu köklü kurumun emanetini bir kadın belediye başkanı olarak taşımaktan büyük bir gurur duyuyorum. Ama bu gurur aynı zamanda büyük bir sorumluluk. Çünkü 159 yıllık bir kurumun başında olmak yalnızca bir görev değil, bu şehrin geçmişine, bugününe ve yarınına karşı duyulan derin bir sorumluluktur. Edirne tarih boyunca medeniyetlerin buluştuğu bir şehir oldu. Bu şehir farklı kültürlerin bir arada yaşayabildiği, dayanışmanın güçlü olduğu bir şehir. Bugün de aynı ruhla yolumuza devam ediyoruz. Edirne Belediyesi olarak hedefimiz yalnızca hizmet üretmek değil, bu şehrin yaşam kalitesini yükselten, insanların kendini daha güvende ve daha huzurlu hissettiği bir kenti oluşturmaktır. Çünkü biliyoruz ki belediyecilik sadece yol yapmak, bina yapmak değildir. Belediyecilik insanların hayatına dokunmaktır. Bir çocuğun güvenle oynayabildiği bir park, bir gencin umutla yürüdüğü bir sokak, bir yaşlının hayatını kolaylaştıran bir hizmet. İşte bunlar bir şehri şehir yapan işlerdir. Edirne Belediyesi’nin en büyük gücü tam da buradan gelir. Edirne halkı, bu şehri birlikte düşünmeyi, birlikte üretmeyi ve birlikte planlamayı başarabilen insanların şehridir. Bu yüzden Edirne Belediyesi’nin 159 yıllık geçmişi sadece bir kurumun tarihi değildir. Bu aynı zamanda Edirne halkının ortak emeğinin ve ortak hafızasının tarihidir. Bugün bizler de bu güçlü mirası geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Edirne’nin geçmişine yakışır bir gelecek kurmak, bu güzel şehri daha yaşanabilir, daha adil ve daha güçlü yarınlara taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu şehir birlikte güzel. Edirne Belediyesi’nin 159 yıllık emeği ve birikimiyle Edirne için üretmeye, çalışmaya ve birlikte başarmaya devam edeceğiz” şeklinde kaydetti.
“ADİL VE HALKÇI YÖNETİM ANLAYIŞINI EDİRNE’DE YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Nesilden nesile emanet alınan Edirne Belediyesi’ne sahip çıkmaya devam edeceklerini söyleyen Başkan Gencan, “Edirne Belediyesi’nin 159. kuruluş yılı kutlu olsun. Edirne’ye emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bu güzel şehre ve bu köklü kuruma sahip çıkacak, onun gösterdiği çağdaş, adil ve halkçı yönetim anlayışını Edirne’de yaşatmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Bu kadim şehre hizmet ederken yolumuzu aydınlatan ilke her zaman Cumhuriyet’in değerleri ve Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefi olacaktır. Buradan törenimize katılan geçmiş dönem belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu şehre hizmet etmiş, rahmete kavuşmuş bütün belediye başkanlarımızı saygıyla ve minnetle anıyorum. Yaşayan belediye başkanlarımıza da tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Bu köklü gelenek, Edirne’nin en güçlü kurumu 159 yıl ayakta kaldı. Bundan sonra da kıymetli meclis üyelerimizle, başkan yardımcılarımızla, mesai arkadaşlarımızla ve birim müdürlerimizle birlikte güçlü bir şekilde ayakta kalmaya devam edecek” diye konuştu.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026MARMARA BÖLGESİ
19 Temmuz 2026