Lozan Barış Antlaşması’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla Edirne Belediyesi tarafından Lozan Anıtı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. İstiklal Marşı’nın okunması ve çelenk sunumuyla başlayan törene Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan’ın yanı sıra Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Edirne Barosu Başkan Vekili Av. Aygün Ulubey Ergüden, ilçe ve belde belediye başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, İl Genel Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Başkan Filiz Gencan, Lozan Barış Antlaşması’nın yalnızca diplomatik bir başarı olmadığını belirterek, Türk milletinin Milli Mücadele’de kazandığı zaferin uluslararası alanda kabul edilmesini sağlayan tarihi bir belge olduğunu söyledi.
“Lozan, Türk milletinin hem cephede hem de diplomasi masasında kazandığı büyük mücadelenin belgesidir” diyen Gencan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen bağımsızlık mücadelesinin Lozan’da tüm dünyaya kabul ettirildiğini ifade etti.
Lozan’ın Edirne için ayrı bir anlam taşıdığına dikkat çeken Gencan, Karaağaç’ın yeniden Türk toprağı olmasının antlaşmanın en önemli kazanımlarından biri olduğunu belirterek, “Edirne, Lozan’ı yalnızca tarih kitaplarından okumaz; toprağında yaşar. Lozan, Edirne’de Karaağaç’tır, vatan sınırıdır, bağımsızlıktır ve Cumhuriyet’tir.” dedi.
Lozan’a sahip çıkmanın Cumhuriyet’in temel değerlerine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurgulayan Gencan, konuşmasını, “Bizim yönümüz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaşlık hedefidir. Milletin iradesidir. Tam bağımsızlıktır. Cumhuriyet’tir.” sözleriyle tamamladı.
Törende konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan ise Lozan Barış Antlaşması’nın kapitülasyonları sona erdirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin tam bağımsızlığını güvence altına aldığını belirtti. Lozan’ın askeri zaferin diplomasi masasında taçlandırıldığı tarihi bir başarı olduğunu ifade eden Özcan, 24 Temmuz’un “Bağımsızlık Bayramı” olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Program, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi tarafından hazırlanan ortak basın açıklamasının okunmasının ardından sona erdi.
Haber: Harun Aker
GÜNCEL
24 Temmuz 2026GÜNCEL
24 Temmuz 2026GÜNCEL
24 Temmuz 2026GÜNCEL
24 Temmuz 2026GÜNCEL
24 Temmuz 2026GÜNCEL
24 Temmuz 2026MARMARA BÖLGESİ
24 Temmuz 2026