DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20927811,57%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aç kalan kurtlar köylere indi

Aç kalan kurtlar köylere indi

ABONE OL
16 Ekim 2020 17:45
Aç kalan kurtlar köylere indi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de, aç kalan kurtlar yakınlarında ormanlık arazinin bulunmadığı merkeze bağlı 3 farklı köyde hayvanlara saldırdı. Kurtların saldırısında; Demirhanlı da 29 koyun, Ortakçı da 3 köpek, Hacıumur Köyün de 1 buzağı telef oldu. Kurtların saldırılarından hayvanlarını korumak isteyen çiftçiler de ellerindeki tüfeklerle geceleri hayvanların kaldığı ahır ve sayalarda nöbet tutmaya başladı.

“VURULMASI YASAK, HAVAYA ATEŞ EDİYORUZ”

Hayvanlarını korumak için tüfekle nöbet tutan ancak kurtların vurulmasının yasak olduğu için havaya ateş ettiklerini belirten, Selçuk Sezgin, “Kurtlar köyde komşularımızın hayvanlarına saldırdı, zarar verdi. Bizde her gece nöbet tutuyoruz. Bizi de ilk defa ziyaret etti. Köpeklerimizin havlamasıyla fark ettik geldiğini. Vurulması yasak olduğu için geldiğinde korkup kaçması için havaya ateş ettik. Bizim hayvanları baktığımız yer köyün dışında olduğu için kurtlar bizim için daha büyük bir tehlike arz ediyor. Bu kurtlar çipli olduğu için bunları anladığımız kadarıyla takip edebiliyorlar. Bunları toplayıp, olması gereken yerlere, ormanlara bırakılırsa biz çok memnun oluruz. Burası açık bir doğa hayvanlarımızı zaten çok zor bakıyoruz. Bir de her gece böyle nöbet tutmak zorunda kalırsak işimiz bayağı zor. “dedi.

“YETKİLİLERDEN YARDIM İSTİYORUZ”

Kurtların bir buzağıyı da daha doğar doğmaz yediğini ve bunun için çok üzgün olduklarından bahseden ve kurtların vurulması yasak olduğu için yetkililerden yardım isteyen, Aycan Cansever, “Gece yarısına kadar bir ineğimizin doğum yapmasını bekliyorduk. Sonra bir belirti göstermeyince biz de eve girdik. Sabah kalktığımızda bir de baktık ki, inek doğurmuş fakat buzağının içini kurtlar yemiş. Buna çok üzüldük. Daha önce hiç böyle bir durumla karşılaşmamıştık. İnşallah bir daha böyle bir şey olmaz diyoruz. Kutlar genelde hep küçükbaş hayvanlara saldırdığını biliyoruz. Büyükbaş olarak ilk defa bizim başımıza geldi. Tedirginiz, 20 sendir hayvancılık yapıyorum daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım, üzgünüz. Gece belli bir saate kadar önlem olarak bekliyoruz, açık işletme yani, ahırımıza da aydınlatma yaptık. Biz mağduruz, ne yapmamız gerekiyor bilmiyoruz. Gece kurt geldiğinde hayvanlarımızı öldürmeye başladığında vurmakta yasak olduğu için biz ne yapacağız. Bu kurtlar ormanlık alana bırakılıyor, bizim burada ormanlık alanda yok, buraya nasıl geldiler. Biz yardım bekliyoruz, ya da buradan alınıp başka yere götürülmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“ÜÇ KOYUN BOĞAZINDAN YARALANDI”

Emiş Altınkılıç ise kurtların korunaklı ahırda bulunan, 3 koyununu boğazında yaraladığını belirterek, “Gece kurt gelmiş, koyunlarımıza saldırmış, 3’ünü yaralamış ama köpekler karşı gelmiş. Sabah geldiğimizde koyunlar kan içindeydi, boğazlarından ısırmış ama etraf çevrili olduğundan dışarı çekememiş. Koyunların şimdi boğazı şiş, hiçbir şey yemiyorlar. 40 yıldan beri bu köyde yaşıyorum ve hayvancılık yapıyorum. Böyle bir olay hiç yaşamadım, çok şaşırdık. Çok korkuyoruz, gece artık 3-5 defa kontrol yapıyoruz. Bizim geçim kaynağımız bu hayvanlar, bu sayede geçiniyoruz. 60 yaşında geçinmek için bu işlerle uğraşıyorum.”

VİDEOYA KAYDETTİ

Tarlada çalışırken gördüğünün köpek olduğunu sandığını ancak daha sonra bir kurt gördüğünü söyleyen, Yaşar Çakıcı, “Geçenlerde tarlada çalışıyordum, sonra köpek gördüğümü sandım arkamdan geliyordu ama birde baktım ki kurt. Telefonla videosunu çektim ardından köye saldırılar başladı. Biz de hayvancılık yapıyoruz, tedirginiz. Önlem alınması gerekiyor çünkü kışın aç kalınca daha fazla gelmeye başlarlar.” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.