DOLAR 32,3804 0.18%
EURO 35,0017 -0.25%
ALTIN 2.324,850,25
BIST 9.075,63-0,05%
BITCOIN 2257475-1,12%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD Abdi İpekçi’yi andı

ADD Abdi İpekçi’yi andı

ABONE OL
3 Şubat 2020 10:05
ADD Abdi İpekçi’yi andı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, 41 yıl önce uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybeden Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’yi saygı, özlem ve minnetle andıklarını söyledi.

ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, basın şahidi Abdi İpekçi’nin ölümünün 41’inci yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet değerlerine bağlı, aydınlanmacı ve araştırmacı gazeteci Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da suikast uğrayarak yaşamını yitirdi” dedi.

Abdi İpekçi’nin 9 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul’da doğduğunu ve Yeni Sabah gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladığını hatırlatan Özcan, “1949’da Yeni İstanbul gazetesine geçti. Ardından İstanbul Ekspres’te Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Askerliğini Kore’de yedek subay çevirmen olarak yaptı. 1954 yılında Ali Naci Karacan’ın çıkardığı Milliyet Gazetesinin yazı işleri müdürü, bir süre sonra da genel yayın müdürü oldu. 1961 senesinden öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet gazetenin başyazarlığını yürüten Abdi İpekçi, yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu” dedi.

Özcan, “1970’li yıllardaki anarşi ve terörün önlenmesi için iktidarla muhalefet liderleri arasında da yapıcı bir diyalog kurulmasından yana olan, devlet yönetiminde partizanlığın ve duygusallığın yerini akılcı, çağdaş, ılımlı bir uygulamanın almasını isteyen İpekçi, 1 Şubat 1979 gecesi İstanbul Maçka’daki evinin yakınlarında arabasında iken Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü. Mehmet Ali Ağca’nın verdiği ifadede Abdi İpekçi’ye 5 – 6 el ateş ettiğini söylemiştir. Fakat olay yerinde 9 mermi ele geçirilmiştir. Bu da bir ikinci kişinin olduğunu göstermiştir. O da Oral Çelik’tir. Oral Çelik ve Mehmet Şener suikastı beraber planlamış Mehmet Ali Ağca da tetikçi olarak sonradan aralarına katılmıştır” dedi.

ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan şunları söyledi;

“Abdi İpekçi’nin katledilmesiyle ilgili olarak 2 Şubat 1979 tarihli Cumhuriyet Gazetesindeki yazısında Uğur Mumcu şöyle sesleniyor:

“Daha geçen cumartesi İstanbul’da bir açık oturumda beraberce düşünce özgürlüğünden söz ediyor, vergi adaletsizliğinden örnekler veriyorduk. Ey okuyucular, İpekçi’yi her gün okuyan okuyucular, gözyaşlarımızı gözyaşlarınızla birleştirin. O uygar gazeteci, o en yetkin gazete yöneticisi kanlı kefenler içinde ilerici Türk basınının namusunu simgeliyor şimdi.

Abdi İpekçi bir basın şehidi olarak ölümsüzlüğe doğru uğurlanıyor. Çağımızda kahramanlar, kılıçlarıyla değil, kalemleriyle yüceleşiyor. Abdi İpekçi için akan gözyaşlarının yüreklerdeki kin tohumlarını kurutmasını diliyorum. Biz yazarlar, böyle günlerde, kalemlerimizden dökülen gözyaşlarımızı satırlarımızın arasına saklamak, acılarımızı gizlemek zorundayız. Bu günleri, acılarla, kan ve gözyaşıyla yaşıyoruz. Yarınların özgürce yaşanması için… “Abdi İpekçi niçin öldü?” diye sormayın. Yarınlar için, yarınların özgürce yaşanması için öldü…”

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savunan Abdi İpekçi’yi katledilişinin 41. Yıldönümünde saygı, özlem ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.