DOLAR 32,3837 0.18%
EURO 35,0022 -0.26%
ALTIN 2.324,410,23
BIST 9.085,850,06%
BITCOIN 2267013-0,70%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD, “Atatürk’ün adını unutturamazsınız”

ADD, “Atatürk’ün adını unutturamazsınız”

ABONE OL
24 Şubat 2020 10:55
ADD, “Atatürk’ün adını unutturamazsınız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi İstanbul Havalimanı’ndan Atatürk isminin kaldırılmasına tepki gösterdi. ADD, Edirne Şube Sekreteri Reyhan Güzel, “Unutulmamalıdır ki milletin gönlünden, zihninden ve tarihin altın sayfalarından Atatürk’ün adını silmeye kararnamelerinin gücü yetmeyecektir.

ADD Edirne Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda İstanbul Havalimanı’ndan Atatürk isminin kaldırılmasına tepki gösterilirken, ADD Onursal Kurucu Başkanı Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun 28 ölüm yıldönümü nedeniyle de dernek binasında söyleşi gerçekleştirildi.

“ATATÜRK’ÜN ADINI SİLMEYE KARARNAMELERİN GÜCÜ YETMEYECEKTİR”

ADD Edirne Şube Sekreteri Reyhan Güzel, “İstanbul Atatürk Havalimanı’nın “ihtiyaca cevap vermiyor”, “daha büyüğünü, en iyisini yaptık” diyerek; açıktan algı operasyonu yapılarak Atatürk Havalimanı kapatıldığını savunarak, “Atatürkçü Düşünce Derneği, ilk günden itibaren bunun bir oyun olduğunu; “Atatürk” ün adını silmeyi hedeflediklerini vurguladı. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesinde de yer alan, Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Havalimanı’ndan “Atatürk” resmen kaldırıldı. Atatürk karşıtlığı bir kez daha ilan edildi. Milletimiz, bu gerçeği bir kez daha gördü. En baştan beri istediklerini bir kararname ile yaptılar. Niyetleri belliydi. Ancak, unutulmamalıdır ki milletin gönlünden, zihninden ve tarihin altın sayfalarından Atatürk’ün adını silmeye kararnamelerinin gücü yetmeyecektir.  İşsizlik, yoksulluk ve açlıktan intiharların hiçbir dönemde olmadığı kadar arttığı; toplumun gelecek umudunu yitirdiği, yargının adalet dağıtamaz hale geldiği, dış politikanın iflas ettiği bir dönemde, çıkarılan bu kararnameyi yüce Milletimizin tertemiz vicdanına bırakıyoruz. Mücadelemizi demokratik ve yasal zeminde kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

“ONURSAL BAŞKAN VELİDEDEOĞLU ANILDI”

ADD’nin Onursal Kurucu Başkanı Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun vefatının 28. Yılında Atatürkçü söyleşisi düzenleyen ADD Edirne Şubesi adına Saymanı Gökay Bilgin “Atatürkçü Düşünce Derneği sağlam ve güvenilir rehberlere sahiptir. O rehberlerin en önemlilerinden biri hiç şüphesiz ki Onursal Kurucu Başkanımız Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’dur. Türk Hukukunun gelişiminde önemli katkıları bulunan bilim ve düşünce adamı Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun siyasi görüşünü ve yaşamında benimsediği çizgiyi “Türkiye’de Uç Devir” adlı kitabından alınan şu satırlar özetler niteliktedir. ” Atatürk bizlere miras olarak bir de Atatürkçülük ilkesini bıraktı. Atatürkçülük, ülkemiz bakımından, kalıplaşmış ve donmuş reformlar toplamından ibaret olmayıp, ‘Çağdaş, uygarlık düzeyinin üstüne yükselmek’, hiç değilse o düzeye ulaşmak ya da yakınlaşmak için her zaman canlı duran ve canlı kalacak olan bir devrimcilik ruhu, bir devrimcilik felsefesidir.” “Türk’ün geri kalması, ” Kendisini afyonlayan ve bir kanser uru gibi bütün iliklerine yayılan” softaların telkinleridir. Bu telkinler onu, bilimden, doğal olayları araştırma yolundan, hür düşünceden, aklın kudretine inanmaktan alıkoymamıştır. Buna karşılık Atatürk devri, akıl ve zekâ ile düşünüldüğü devirdir. Türk zekası, her alanda bu devirde parlamıştır. Atatürk devrimi sürecek ve devamlı olacak bir devrimdir. Amacı, her yönden Medeni ülkeler seviyesine ulaşmaktır.” diyen, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu 24 Ağustos 1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.

1928 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirmiş olup, 1942 yılında profesörlüğe yükselmiş ve 1948 yılında da Ordinaryüs Profesör unvanını almaya hak kazanmıştır. 1959 yılında hükümetin görevlendirmesi ile “Kat Mülkiyeti Kanunu” ön tasarısını hazırlayan hukukçunun bu çalışması 1965 yılında hemen hemen olduğu gibi kanunlaştırılmıştır. 1960 yılının sonlarında Meclisin Anayasa komisyonuna seçilmiş ve redaksiyon komitesinin başkanı olarak yeni Anayasanın yazıya geçirilmesi işinin doğrudan içinde bulunmuştur. 9 Temmuz 1961 anayasa referandumuyla ile yeni anayasanın halk tarafından kabul edilmesinden sonra kurucu meclisteki görevinden ayrılmış ve üniversitedeki akademik hayatına geri dönmüştür. 1975 yılı itibarı ile İstanbul Üniversitesi’ndeki görevinden emekli olan büyük hukukçu 24 Şubat 1992 tarihindeki vefatına kadar her Pazar Cumhuriyet et Gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Ayrıca hukuk, anı, tarih ve siyaset gibi konularda yazdığı kitapları bulunmaktadır.

Türkiye’nin tanınan birçok hukukçusunun hocası olan Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucularından olup aynı zamanda derneğin Onursal Başkanıdır. Velidedeoğlu, oğluna adını verdiği, bir evlat kadar sevdiği rahmetli Muammer Aksoy’un deyişiyle, “Her dönemde denenmiş, küçük hesaplara, kişisel çıkarlara kapılmamış, saygın bir kişilik, radikal uçlarının ve irticanın karşısında iflah olmaz bir Atatürkçü olarak sanırız tüm kuşaklar boyu hatırlanmaktır.” Velidedeoğlu, yazdığı tüm kitaplarda ve makalelerde düşüncelerini sade bir Türkçe ile aktarmaya özen göstermiştir. Bu amaç doğrultusunda 1970 yılında Tük Dil Kurumu tarafından yayınlanan iki ciltlik eserde Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu hükümlerini günümüz Türkçesi ile sade ve anlaşılabilir hale getirmiştir. 1980 ihtilali öncesindeki kritik dönemlerde kendisine tüm siyasi partilerin isteği üzerine Cumhurbaşkanlığı önerilmiş fakat bu öneriyi “Bilim adamlığı şahsiyetinde, siyasetin yeri yoktur.” sözleri ile reddetmiştir. Son olarak büyük hukukçunun ölümünden sonra memleketi olan Çorum şehrinde bulunan Çarşı Mahallesi’ndeki bir parka ismi verilmiştir. Fakat 2012 yılında Çorum Belediye Meclisi “Hıfzı Veldet Velidedeoğlu” parkının adının, “Yunus Emre” olarak değiştirilmesine karar vermiştir. Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Millet Meclisi’nin kuruluşundan beri, çeşitli yer ve görevlerde, kimi kez de sıradan bir yurttaş olarak, tüm eylem ve yapıtlarıyla Türk Devrimi ve Atatürk ilkelerinin her dönemde inançlı savunucusu olan ve yaşamı boyunca Atatürkçü düşünceden ödün vermeksizin tüm bilgi ve yeteneğini bir an bile vazgeçmeden Atatürk’ün amaçladığı Türkiye’nin gerçekleşmesine yönelten, Onursal Kurucu Başkanımız Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nu aramızdan bedenen ayrılışının 28. yılında hiç tükenmeyecek sevgi, saygı ve bağlılıkla anıyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.