DOLAR 32,4340 0.17%
EURO 35,1209 -0.09%
ALTIN 2.323,340,20
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22915792,93%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD Bahriye Üçok’u andı

ADD Bahriye Üçok’u andı

ABONE OL
7 Ekim 2022 10:35
ADD Bahriye Üçok’u andı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi, evine gönderilen kitap paketini kapısının önünde açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlamasıyla yaşamını yitiren Bahriye Üçok’u katledilişinin 32’inci yılında saygıyla andıklarını bildirdi.

ADD Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, derneğin kurucu üyelerinden Bahriye Üçok’un uğradığı suikast sonucu katledilişinin 32’inci yılı nedeniyle yönetim kurulu adına açıklamada bulundu.

Doç. Dr. Bahriye Üçok’un 1919 yılında Trabzon’da dünyaya geldiğini ve 1953’te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde ilk kadın öğretim üyesi olarak çalışmaya başladığını hatırlatan Özcan, “Üçok, 1964 yılında “İslam Devletleri’nde Kadın Hükümdarlarla” adlı tez çalışmasıyla doçent unvanını aldı. İyi derecede Fransızca, Farsça ve Arapça bildiği için İslam dini üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda Kur’an-ı Kerim’e bağlı kalarak İslamiyet’i çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumladı. Bu nedenle radikal gruplardan tehditler almaya başladı. Tehditler artınca akademik çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kaldı” dedi.

İlahiyat Fakültesinde çalışan Doç. Dr. Üçok’un, Laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durduğunu belirten Özcan, “Kız öğrencilerin başörtü takmalarının İslam dini ile ilgisinin bulunmadığını, türban ve başörtünün birtakım tarikatların bayrağı gibi kullanıldığını” söyleyen Üçok, İslamiyet’e ılımlı yaklaşımlarda bulunmuş, yobazlığın önüne geçmeye çalışmıştır” dedi.

Doç. Dr. Üçok’un birçok araştırma yazısı ve makale kaleme aldığını ve 1986 yılında SHP’ye geçen Üçok’un, yaşamı boyu laik Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkelerine bağlı kalarak Atatürk aydınlanması ışığı içinde Kadın Haklarının savunucusu olduğunu belirten Özcan, “1989 da televizyonda yapılan bir açık oturumda, “İslam da Örtünmenin Zorunlu Olmadığını” açıklamasından sonra, gericilerin, şeriatçıların yoğun tehditlerini almaya başladı. Yılmadı, açıklamalara her fırsatta devam etti. 6 Ekim 1990 günü evine gönderilen kitap paketini kapısının önünde açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlamasıyla yaşamını yitirdi. Bahriye Üçok o dönemde partisi SHP için bir laiklik raporu hazırlıyordu. Türkiye’nin yetiştirdiği çok önemli bir isim olan Bahriye Üçok’un ölümünün ardından adı İzmir’de bir meydana, Artvin ve Ankara’da da bir caddeye verildi” dedi.

Özcan, “Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu olarak, 6 Ekim 1990 günü Kuran’ın Türkçe açıklamasını anlatmaya çalıştığı için katledilen, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucu üyemiz, Devrim ve demokrasi şehidimiz Doç. Dr. Bahriye Üçok’u alçakça katledilişinin 32. yılında saygı ve şükranla anıyoruz. “Kız öğrencilerin başörtü takmalarının İslam dini ile ilgisinin bulunmadığını, türban ve başörtünün birtakım tarikatların bayrağı gibi kullanıldığını” kanıtlayan Doçent Dr. Bahriye Üçok’a yapılan hain suikastı şiddetle kınıyoruz. 32 yıl önce yapılan bu suikastın yıldönümünde Turan Dursun, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu ve Muammer Aksoy gibi Ulusumuzun aydınlanması adına kendi canlarını feda eden bütün Devrim Şehitlerimizi saygı, minnet ve özlemle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.