DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20790381,62%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ADD Devrim Yasaları’na dikkat çekti

ADD Devrim Yasaları’na dikkat çekti

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi tarafından, 3 Mart 1924’te TBMM’de kabul edilen devrim yasalarının yıl dönümü üzerine açıklama yapıldı.

ABONE OL
4 Mart 2024 11:19
ADD Devrim Yasaları’na dikkat çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi tarafından, 3 Mart 1924’te TBMM’de kabul edilen devrim yasalarının yıl dönümü üzerine açıklama yapıldı.  3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen 3 Temel Devrim Yasası’nın Türkiye’nin laik hukuk devleti niteliğini belirlediğini vurgulayan ADD Edirne Şubesi, bu yasaların günümüzde yeterince uygulanmadığına ve korunmadığına dikkat çekti.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’ Nİ NİTELİKLERİ LAİK, DEMOKRATİK VE SOSYAL HUKUK DEVLETİ OLARAK KESİNLEŞTİ”

3 Mart Devrim Yasalarının kabulünün 100. yılında yapılan açıklamada ADD Edirne Şube Sekreteri Seray Selvili, “3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen üç temel Devrim Yasası, Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘laik hukuk devleti’ niteliğini belirleyen ilk adımdır. 3 Mart Yasaları ile başlayan Aydınlanma Devrimi; 8 Nisan 1924 tarihli şeriat hükümlerini yasaklayıp evrensel hukuk kurallarını getiren ve çağdaş yargı sistemini kuran yasa ile tekke ve zaviyeleri kapatıp tarikatları yasaklayan 30 Kasım 1925 tarihli yasayla tamamlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri ‘laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti’ olarak kesinleştirilmiştir” dedi.

“100 YIL SONRA ŞERİAT ÇAĞRILARINA GÖZ YUMULMASI TARİFSİZ BİR ACIDIR” 

Tarikat ve cemaatlerin şeriat çağrıları ve yapılanların ses çıkarılmadığına değinen Seray Selvili, “Tarikat ve cemaatlar devlet kadrolarında cirit atmakta, vergisiz denetimsiz holdingleşmelerine sessiz kalınmakta ve hatta adliye koridorlarındaki şeriat höykürmeleri takipsiz bırakılmaktadır. Bugün ülkemizde Süleymancısından Menzilcisine Atatürk, laik Cumhuriyet ve bilimsel eğitim karşıtı tarikat ve cemaatlerin tamamının eğitim kurumları var. Osmanlı’yı batıran bilim düşmanı kafaların 100 yıl sonra şeriat ve hilafet çağrıları ile ortalığa dökülmesine göz yumulması, Anayasal kurumların işlevsizleştirilmesi, Cumhuriyet Eğitim Sisteminin 100 yıl öncenin çağ, akıl ve bilim dışı çıkmazında soluksuz bırakılması ne büyük gaflet, ne affedilmez dalalet, ne tarifsiz acıdır! Atatürk’ün “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür bağımsız, şanlı yüksek bir topluluk halinde yaşatır, ya da esaret ve sefalete terk eder.” sözleriyle yaşamsal önemine işaret ettiği bilimsel eğitim sistemi yeniden hayat bulmadan, Aydınlanma Devrimleri yeniden devletin temeline yerleştirilmeden, Cumhuriyet kuruluş ayarlarına dönmeden hiçbir sorunumuzu aşamayacağımız artık anlaşılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ADD YENİDEN ATATÜRK CUMHURİYETİ’Nİ ULAŞMA KARARLILIĞIIYLA GÖREVİNİN BAŞINDA”

Selvili “Atatürkçü Düşünce Derneği; Cumhuriyetin 101. ve 3 Mart Devrim Yasalarının 100. yılında bu felaketli gidişe son vermek için tek çarenin bir an önce Atatürk’ün akıl ve bilim yoluna girmek olduğu inancı ve Kemalizm’in namus sesini yurdumuz semalarına bir “Sis Çanı” gibi asarak milletimizle birlikte yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ne ulaşma kararlılığı ile Gençliğe Hitabe’den aldığı görevinin başındadır” diyerek noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.