DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2053986-0,97%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Adli yıl törenle açıldı

Adli yıl törenle açıldı

ABONE OL
1 Eylül 2023 16:19
Adli yıl törenle açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2023-2024 Adli Yıl açılışı sebebiyle Edirne Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Tören anıta çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törene Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Edirne Barosu Başkanvekili Aygün Ulubey Ergüden, hakim, savcı ve avukatlar katıldı

Törende konuşan Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Edirne Barosu’nun önceki dönem başkanlarından Av. İbrahim Karakoç’un vefatı nedeniyle adli yıl açılışına üzücü bir haber ile başladıklarını belirterek, merhum İbrahim Kakaroç’a Allah’tan rahmet, Edirne Barosu Başkanı Av. Gökhan Karakoç’a ve ailesine sabırlar diledi.

Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ilk günden itibaren oradaki vatandaşlara ve meslektaşlarının yanında olmaya gayret gösterdiklerini belirten Başsavcı Çakmak, “Hem adli anlamda hem de arama kurtarma faaliyetleri kapsamında Edirne’mizden de Kahramanmaraş’a ve diğer illere giden mesai arkadaşlarımız meslektaşlarımız oldu. Arama kurtarma faaliyetine giden arkadaşlarımız ilk günden itibaren oradaydı. Yargı faaliyeti için giden meslektaşlarımız da Trakya bölgesi olarak çok güzel bir dayanışma örneği göstererek bütün Trakya’daki savcılıklar olarak çok büyük bir sayıyla orada personel arkadaşlarımıza beraber var olduk ve adli hizmet sunmaya gayret gösterdik. Bu vesile orada görev alan tüm meslektaşlarıma, mesai arkadaşlarıma, şahsım ve ilkem adına şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Edirne Adliyesi olarak her yıl olduğu gibi bu yılda etkin, verimli, hızlı ve tarafsız bir şekilde adli hizmetlerin yerine getirilmesi için var güçleri ile çalışacaklarını belirten Başsavcı Çakmak, “Bunun için hakim, cumhuriyet savcısı, avukat ve tabii ki personelimizle birlikte gösterdiğimiz gayret aynı ciddiyette devam edecek. Yeni adli yılın tüm yargı mensuplarına, yargı çalışanlarına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Edirne Barosu Başkanvekili Av. Aygün Ulubey Ergüden, konuşmasında Avukat İbrahim Karakoç’u ebediyete uğurlamanın en derin hüznü içerisinde olduklarını belirterek, Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç’a baş sağlığı diledi.

“YENİ ADLİ YILINI BU SENE DE KAYGIYLA KARŞILIYORUZ”

2023-2024 adli yılını bu sene de kaygıyla karşıladıklarını belirten Av. Ergüden, “Yeni bir adli yılı umutla ve heyecanla değil kaygıyla karşılamamızın sebebi; sadece avukatlara ait meslek sorunu gibi görünen meselelerin, artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğü ve adalete erişimi de içinde barındıran bir krize evrilmiş olmasıdır. Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır şekilde icra etmemiz için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilebilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinin altını bir kez daha çizme zorunluluğu doğmaktadır” dedi.

Av. Ergüden, “İçinde bulunduğumuz yargı sisteminde, avukatların mesleki tecrübeleri artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil; ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalından, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sömürü halinden ve adaletin bazen geç, bazen hiç tecelli etmediği bir pratikten gelmektedir. Anılan sorunların ortadan kalkması, ulusal çapta bir adalet arayışının olmazsa olmaz ön koşuludur ve bu da avukatların ve avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkündür. 2023 yılı sonu itibariyle, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve buna istinaden hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulama takviminin artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. İnsan Hakları Eylem Planı’nda “Savunmanın Güçlendirilmesi ve Avukatlık Hizmetlerinde Kalitenin Artırılması” başlığı altında yer alan faaliyet hedeflerine ulaşılamadığını üzülerek tespit ediyoruz. Özellikle; “Yargıda sosyal devletin bir gereği olarak maddi durumu yetersiz olan kişilere verilen adli yardım hizmetleri için avukatlardan alınan vergi oranı yeniden düzenlenecektir”,  “Zorunlu müdafi ücretleri artırılacak ve bu ücretlerin gecikmeksizin ödenmesi için evrakların dijital ortamda tamamlanması sağlanacaktır”,  “Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılacaktır” şeklinde dile getirilen hedeflere ilişkin taahhütlerin, 2023 yılı kapanmadan yerine getirilmesini istemek mesleğimiz adına asaleten, savunmasını üstlendiğimiz yurttaşlar adına vekaleten en doğal hakkımızdır” dedi.

“HUKUK FAKÜLTELERİNE GİRİŞTE BAŞARI SIRALAMASI KADEMELİ OLARAK DÜŞÜRÜLMELİ”

Avukatlık hizmetlerinde kalitenin artırılması hedefine ulaşılabilmesi için ilk atılması gereken adımın hukuk fakültelerine girişte uygulanan yükseköğretim başarı sıralamasının ivedilikle 100 bine, ardından kademeli olarak 75 bine ve 50 bine çekilmesi gerektiğini belirten Av. Ergüden, “Hukuk fakültelerine akreditasyon uygulaması getirilmeli, akredite olamayan fakültelerin ise verilecek süreye karşın şartları sağlayamaması halinde kapatılması gerekmektedir. Staj eğitimin içeriğini boşaltan yasal düzenlemelerden vazgeçilmelidir. Yine şimdilik varolan Avukatlık sınavının kaldırılmaması ve siyaset malzemesi yapılmaksızın, tereddütsüz uygulanması en temel gereksinimdir” dedi.

Av. Ergüden, şunları söyledi; Ulu önder Atatürk’ün “en büyük eserimdir” dediği Cumhuriyetimizin 100. yılına isabet eden yeni adli yılda; stajyer avukatların statülerinin, kamu avukatlarının özlük haklarının, engelli avukatların en temel haklarının güvenceye kavuşturulduğu; bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yapısal engellerin kaldırıldığı, bağlı çalışan meslektaşlarımızın haklarının güvence altına alındığı, meslek alanımızın genişletildiği; avukata yönelik ekonomik ve fiziksel şiddeti engelleyecek mali ve idari tedbirlerin alındığı, hakim, savcı meslektaşların siyasi polemiklerin içine çekilmeye çalışılmadığı, kararlarını önlerine gelen dosyadaki mevcut delil durumuna, mevzuata ve vicdanlarına uyar şekilde tesis edebildikleri, sosyal medya mahkemelerinde yapılan sözde yargılamalarla ısmarlama tutuklama, tahliye, tecziye veya beraat kararı vermeye zorlanmadıkları, mesleki teminatlarının tüm yönleriyle sağlandığı tam bağımsız bir yargı düzenine kavuşmaktır idealimiz! Vatandaşların kendilerini hukuki güvenlik içerisinde hissettikleri ülkeleri, diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Adalet mülkün temeli; adaletin teminatı bağımsız ve tarafsız yargı; adil yargılanma hakkının olmazsa olmazı ise; savunma hakkı ve bağımsız avukatlık yani savunmadır. Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin bazen geç, bazen hiç tecelli etmediği bir adli sistemin devletin temeli olması mümkün olmadığı gibi, savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmeyen bir yargı sisteminden adil bir yargılanma beklenmesi de olanaklı değildir. Açılışını yaptığımız 2023-2024 adli yılının, hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, başta adil yargılanma hakkı olmak üzere hak ve özgürlüklerin tam manasıyla güvence altına alındığı bir adli yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.