DOLAR 32,5816 0.28%
EURO 34,9971 0.05%
ALTIN 2.455,080,79
BIST 9.760,030,45%
BITCOIN 20944120,64%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ahilik töreninde üzen olay

Ahilik töreninde üzen olay

ABONE OL
14 Eylül 2021 09:59
Ahilik töreninde üzen olay
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurduğu Ahilik Teşkilatı ile sosyal hayatımızı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve onun ilkelerini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen “Ahilik Haftası” dün Edirne’de başladı. Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde Edirne Ticaret Müdürlüğü, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) ve esnafların oluşturduğu kortej, halkı selamlayarak Atatürk Anıtı’na doğru yürüyüş yaptı.

Burada gazetecilere bir açıklama yapan EDESOB Başkan Vekili Hakan Fındıklı, “Ahilik kutlamaları Edirne’de de başladı. Bugün Belediyeyle birlikte, bandomuzla birlikte Edirne halkımızın Ahilik Haftası’nın başladığını ilan etmiş bulunuyoruz. Bütün hafta kutlamalarımız devam edecek. Esnaflarımızı, sanatkarlarımızı Perşembe günü Atatürk Anıtı önünde yapılacak olan şed kuşanma törenine davet ediyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

2021 yılının Ahisi seçilen torna ustası Adnan Varsavaş da, “Ben 1951 doğumluyum. 1974’te dükkanımı açtım. Üç tane kalfa yetiştirdim. Torna işlerine, kaynak işlerine devam ediyorum. Bundan sonra hayatımda başarılar diliyorum. Bundan sonra da işimi severek yapmaya devam edeceğim” dedi.

İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun da, Ahiliğin örf, adet ve geleneğinin yaşatılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek şunları söyledi;

“34. Ahilik Haftasını bugün kutluyoruz. Cuma günü sona erecek. Ahilik Türklerin Anadolu’ya göçüyle beraber 13. Yüzyıldan itibaren 1171 yılında Ahi Baba Azerbaycan’ın Hoy kentinde doğmuş ondan sonra Kayseri yöresine gelmiş. Kayseri’de biliyorsunuz orada Küçük Sanayi Sitesi kurulmuş dahi kurulmuş. O sanayi sitesinde Perşembe günü burada kuracağımız stantlardan da göreceksiniz. Anadolu Kadınları Birliği diye bir birlikte var. Bunlar o sanayide çalışmış. Ahi Baba bir usta. Ahiler ustaların başı. O zaman Esnaf ve Sanatkarlar Birliği’nin başkanı o dönemin ahisi. Bizim amacımız Ahilik kültürünü, Ahilik örf, adet ve geleneğinin yaşatılması ki, yaşıyor mu? Günün ahileri, bugünün esnafları, dünün Ahi Babası yani Esnaf Birliği’nin başkanı, bugünde esnaf birliği başkanı ama isimler değişiyor, köklü bir kurum Ahilik kurumu. Kendine göre ilkeleri var. Kendine göre kuralları var. En temel nokta orada dürüst olmak. Biliyorsunuz çeşitli şeyler var. Orada mesela pabucunu dama atmak deyimi. Eğer dürüst çalışmıyorsa, işini doğru yapmıyorsa esnaflığına son verilebiliyor. Bugünde aynı kurallar var. O zamanın temel kuralları bugünde var. Esnaf Birliği Disiplin Kurulu var. İşini uygun yapmayanlara çeşitli cezalar bugünde veriliyordur, dünde veriliyordur. Hayırlı olsun. Bugün tanıtımını yaptık. Bir hafta boyunca devam edecek” dedi.

GEÇEN YILIN AHİSİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Öte yandan geçen yılın ahisi süpürge ustası Efkan Döşlüoğlu, tören yürüyüşüne katıldıktan bir süre sonra Atatürk Anıtı önünde fenalaşarak kalp krizi geçirdi. 112’yi arayan vatandaşlar, ambulans gelene kadar fenalaşan Döşlüoğlu’na ilk müdahaleyi yapmaya çalıştı.

Daha sonra olay yerine gelen ambulansta bulunan sağlık ekibi tarafından Döşlüoğlu’na ilk müdahale yapıldı.

Tıp Fakültesi’ne kaldırılan Döşlüoğlu’nun kalbinin durduğu ve yapılan müdahale sonrasında tekrar çalıştığı, bilincinin kapalı olduğu, tedavisinin devam ettiği ifade edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.