DOLAR 32,5754 0.1%
EURO 35,0088 0.49%
ALTIN 2.430,170,30
BIST 9.753,970,33%
BITCOIN 2093853-3,70%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Akdağ, “Acil eylem planı şart”

Akdağ, “Acil eylem planı şart”

ABONE OL
20 Ocak 2020 10:30
Akdağ, “Acil eylem planı şart”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Yunan Bulgar Dostluk Grubu Derneği Başkan Önder Akdağ, Yunan ve Bulgar gibi diğer turistlerinde şehirden gitmemesi, güvenle alışveriş yapabilmesi için şehrin yetkilileri tarafından acil eylem planı yapılması gerektiğini söyledi.

TUYUB Başkan Önder Akdağ, sosyal medyada konuşulan Yunan ve Bulgar turistlerin artık Çorlu’ya gittiği söylentilerine yönelik dernek binasında açıklamalarda bulundu.

Bulgaristan’da ki yüksek takipçili sayfaları TUYUB olarak takip ederek yorumları sürekli gözden geçirdiklerini ve herkesi zamanında uyardığını anlatan TUYUB Başkanı Önder Akdağ, döviz bozan Edirneli esnafın yüksekten değil doğru kur üzerinden bozması gerektiğini savundu.

“ACİL EYLEM PLANI”

Yunan ve Bulgar gibi diğer turistlerinde şehirden gitmemesi, güvenle alışveriş yapabilmesi için şehrin yetkilileri tarafından acil eylem planı yapılması gerektiğini belirten TÜYUB Başkanı Önder Akdağ “Eğer bunu doğru yönetemezsek bu süreci sonuçta bu insanları kaybetmek kaçınılmaz hale geliyor. Son zamanlarda örnekleri var. Daha öncede çeşitli vesileler ile toplantılarla bu konuları gündeme getirmiştik. Ben şunu önermek istiyorum şehri yönetenleri, bileşenleri, meslek odalarına bu konuyla alakalı acil olarak eylem planı oluşturulması gerekiyor” dedi.

“NEDEN GİDİYORLAR BUNUN CEVABINI BULMAK LAZIM”

Turistlerin yakın çevre ve İstanbul’a neden gidildiğinin cevabının bulunması gerektiğini anlatan Akdağ, “Edirne turist alan şehirler arasında iyi de bir potansiyeli var. Çok sayıda insan geliyor. Ama bunların bir kısmı alışveriş turizmi için buraya geliyor. Özellikle Bulgaristan ve Yunanistan’dan aradaki kur farkından kaynaklı bir avantaj var. Bunu da kullanmak istiyorlar. Fakat Edirne’de bunu ülkemize katkı amaçlı kullanmaya çalışıyorken insanlar esnaflar tarafından çok doğru kullanılmıyor. Şunu belirtmek lazım ki bu tür şeylerin sürdürülebilirliği alışveriş turizminin sürdürülebilirliği için şehirlerin planları olur. Nerede hata yapıyoruz. Nerede yanlış yapıyoruz. Bunları tespit edip bunların çözüm noktasında kimin üzerine ne düşüyorsa hangi kurumun hangi meslek odasının üzerine düşen görevi ivedilikle yapması gerekiyor. Uzun zamandır söylüyorum. Yakın çevre ve İstanbul’a yöneliyorlar. Neden gidiyorlar bunun cevabını bulmak lazım. Ve cevabı bulduğunuz zaman çözüm üretmek adına da birilerinin bir şeyler yapması lazım” şeklinde söyledi.

“KAFAMIZI KUMA GÖMMÜŞÜZ KİMSE ÜZERİNE ALINMAK İSTEMİYOR”

Bulgaristan’da ki yüksek kitleli sayfaları kendilerinde yakından takip ederek yorumları değerlendirdiklerini ve bu yorumların alarm niteliğinde olduğunu söyleyen Başkan Akdağ, “Biz sivil toplum örgütleri olarak bunları görüyoruz. Tespit ediyoruz. Aksaklıkları dile getiriyoruz. Elimizden gelen ancak bu kadarı oluyor. İşin çözüm noktası biz değiliz. Çözüm noktası meslek kuruluşları hatta çözüm noktası esnafın kendisi herkes işini düzgünce layığıyla tabi ki ticaret yapacağız. Tabi ki para kazanacağız. Ama bizim esnaflık kültürümüze yakışır şekilde doğru bir şekilde ticaretimizi yapmalıyız. Ve bunun karşılığı zaten alırsınız. Ama yapılan yanlışların karşılığını da alırsınız. Doğal olarak insanlar başka yerlere gitmeye başlarlar doğal olarak şehrin ekonomisi ve turizmi zarar görür. Biz bu şehirde yaşayan insanlar olarak şehrimizin kalkınmasını isteriz. Daha çok turist gelmesini isteriz. Ama şunu da isteriz ki saha da uygulamada esnafın işin paydaşı olan meslek kuruluşlarının herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine gerektiğini de isteriz. Bunu istemek birey olarak bizim en doğal hakkımız. Çünkü bu ülkede yaşıyorsak eğer bunları kayıtsız kalmamız mümkün değil. Bu insanlar alışveriş için geliyorlar yakın yerlere gidiyorlar İstanbul’a gidiyorlar problem değil yine bizim ülkemiz kazanıyor oradaki esnafımız da kazansın mesele burada insanların oraya gitmesi değil. Herkes Edirne’den alışveriş yapsın diye bir şeyimiz yok. Ama gidiş nedenleri bulup aksaklıları çözmek lazım. Sosyal medya üzerinden ciddi anlamda Bulgaristan’da özellikle gruplar var. 120-130 bin üyesi olan grupları bizde takip ediyoruz. Orada yapılan yorumları bizde takip ediyoruz. Doğal olarak alarmı veriyorlar herkes her şeyi biliyor ama kafamızı kuma gömmüşüz kimse bir şeyi duyup ve üzerine alınmak istemiyor. Bence herkes bunu duysun üzerine alınsın biz bu işi nasıl doğru şekilde sürdürülebilir kılarız buna baksın bizim açıklama yaparken dile getirmemizdeki amaç da budur zaten bu amaçla açıklamalar yapıyoruz. Bizden katkı ve destek isterlerse bizde fikirlerimizi sunar ve sağlarız. Ama meslek odalarından veya diğer kurumlardan oluşacak kesinlikle bir komisyon olması lazım. Bu işi bizzat takip etmesi gerekir. Nerede hangi aksaklık var. Özellikle gıda nizamnamesi ile ilgili konuları çok iyi uygulanması lazım. Çünkü yasalarda bunların çerçevesi belli. Çerçevesi belli olan bir konuda eğer gıda nizamnamesine aykırı bir ticaret veya yasaya aykırı bir şey varsa gereğini yapmakta kurumların görevidir. Niye bunu görmemezlikten geliyoruz. Evet, böyle gelmiş böyle gitmesin diyoruz. Ben inanıyorum ki bizim bu çağrımız karşılık bulacaktır. STK’lar, meslek örgütleri, şehri yönetenler bununla ilgili çözüm noktasında bir çözüm üretmek adına bir şeyler yapacaktır diye düşünüyorum”dedi.

“ESNAF DÖVİZ BOZACAKSA KURU DOĞRU UYGULAYACAK”

Esnafların döviz kurunu yüksek hesaplaması ile fiyatları yüksek bulan turistlerin doğal olarak Çorlu’ya gidecek ucuz alışverişe yöneldiğini ve bunun sosyal medyaya yansıdığı dile getiren Akdağ, “Edirne esnafının ürünlerin fiyatlarını diğer aynı ürünleri fiyatlarının Çorlu’da daha uyguna satıldığı yönünde şikayetler oluyor. Edirne’de aynı ürünlerin fiyatlarının daha yüksek olduğu söyleniyor. Tabi bir diğer konu başlı başına bir suç unsuru esnafımız bu dünyanın her yerinde böyle ama doğru şekilde yapmak önemli. Alışveriş yapıyorsunuz cebinizdeki para döviz veriyorsunuz. Esnafın asli işi sattığı materyalden para kazanmaktır. Birde kurdan para kalkarsanız burada hem karşınızdaki insanı mağdur etmiş olursunuz. Hem de yasa dışı bir işlem yapmış oluyorsunuz. Döviz bozma işi yasalarla bankalar, döviz büroları ve bunun merkez bankasından lisansını alan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılır. Şimdi esnaf bunu yaptığı zaman suç işlemiş oluyor aslında bunu herkes biliyor. Göz yumuyoruz bunu yaptınız var sayalım doğru yapalım kuru doğru uygulayalım. Bunların hepsini totalde bir maliyet hesabı yapıyor yabancı diyor ki Edirne’de pahalı doğal olarak başka yakın yerlere alternatifler aramaya başlıyorlar. Gruplarda paylaşılan aslında sizlerinde sokaklarda gördüğü şeyler. Cuma günü gördük Edirne’yi evet bu dönem biraz daha Bulgarların serin olduğu bir dönem az geldiği dönem olabilir. Ama yakın çevreye gittiğiniz zaman otobüs yoğunluklarını görünce doğal olarak bunu sorgulama ihtiyacı doğuyor yani” ifadelerini kullandı.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.