DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20658100,68%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Altında iş yeri olan binalara denetim

Altında iş yeri olan binalara denetim

ABONE OL
28 Şubat 2023 10:02
Altında iş yeri olan binalara denetim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye tarafından kurulacak olan bir ekibin kentte altında işyeri olan binaları depreme karşı denetleneceğini belirterek, “Özellikle kolon kesen, kiriş kıran işyerleri varsa gereğini yapacağız. Hiç kimse gelip bize ‘Bizi görmezden gelin. Affedin’ demesin. Ne gerekiyorsa yapacağız. İnsan canı her şeyden kıymetli” dedi.

Geçtiğimiz hafta depremin vurduğu Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Adana’da incelemelerde bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dün Atatürk Kültür Merkezi’nde basın mensupları ile bir araya geldi.

“DENETİMLER HACİM OLARAK BÜYÜK BİNALARDAN BAŞLAYACAK”

İnsanın canının her şeyden kıymetli olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, “Bir iki gün içerisinde altında iş yeri olan, ne iş yeri olduğu önemli değil, büyüklerden başlayacağız tabii ki. Bunun başında da marketler gelecek. Çünkü en büyük yeri onlar kaplıyorlar. Zincir marketler, diğer marketler hacim olarak büyük binalardan başlayacağız. Bizdeki projelerine aykırı bir işlem yapılmış mı, yapılmamış mı? Onu tespit edeceğiz. İnşallah kötü bir durumla karşılaşmayız. En kötüsü kolon kesilmesi. Ama karşılaşırsak da gereğini yapacağız. Burada hiç kimse bize ‘bizi görmezden gelin’, ‘görmeyin’, ‘affedin’ falan demesin. Ne gerekiyorsa yapacağız. İnsan canı her şeyden kıymetli” dedi.

“BİNALARIN GÜVENİLİRLİĞİNİ BAKANLIĞIN AKREDİTASYON VERDİĞİ FİRMALAR YAPIYOR”

Yaşanan deprem sonrasında vatandaşlarda binaların güvenli olup olmadığı konusunda test yapılması için Belediyeye müracaat ettiğini belirten Gürkan, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Herkes kanunların kendisine verdiği yetki ve sorumluluklar ile çalışmak zorunda. Türkiye’de bu anlamda binaların güvenirliğini kontrol etme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın akreditasyon verdiği firmalar üzerinden yapılıyor. Belediyenin böyle bir yetkisi yok. Belediyenin böyle bir sertifikası, yetkisi yok. Bu işi özel firmalar yaptığı için bir bedeli var. Bina sayısı, kat sayısına göre, 20-100 bin lira arasında bir bedeli var. Bu bedelin de firmaya ödenmesi gerekiyor. Binanız yapılan testler sonucunda şartlara uygun değilse, 4 ay içerisinde binanın boşaltılıp yıkılması gerekiyor. Bu talepler var evet, ama bizim bunları yapma yetkimiz yok. Bu testleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisans verdiği özel firmalar yapabiliyor” dedi.

“İNŞALLAH KOLAN KESİLMESİ, KİRİŞ KIRILMASI YOKTUR DİYE DUA EDİYORUM”

Edirne Belediyesi’nin yetki alanları çerçevesinde altında işyeri olan binaları hızlı bir şekilde denetleyeceklerini belirten Gürkan, “ Onaylı projesine uygun mudur? Zaman içerisinde imalatlar, eklemeler, kolan kesilmeleri, kiriş kırılmaları gibi müdahaleler yapılmış mıdır? Bunları denetleyeceğiz. Gereğini yapacağız. Birileri bunu yapmışsa canı yanacak. Kimsenin gözünün yaşına bakacak halimiz yok. Vatandaşın can güvenliği her şeyden önemli. Bu çalışmaları hızlı bir şekilde yapacağız. Alınan alınsın, kırılan kırılsın. İnşallah Edirne’de kolan kesilmesi, kiriş kırılması gibi hususlar yoktur diye dua ediyorum” dedi.

“HİÇ DENETLEMEDEN, İNCELEMEDEN, BAKMADAN MI VERSEYDİK, RUHSATLARI”

Gürkan, normal zamanda hiç önemsemediğimiz, ‘nasılsa hiçbir şey olmaz’ dediğimiz işlerin, depremde bedelinin ne kadar ağır olduğunu hep beraber gördüğümüzü belirterek, “4 gün önce Malatya’da dolaşırken bir enkaza gittik. Oradaki bir mobilya mağazası daha geniş bir alan açmak için kolanları kesmiş ve bina çökmüş, yüze yakın vatandaşımız da hayatını kaybetmiş. Yıllardır biz hep şunlarla suçlandık, “Ruhsatlarımız çok geç çıkıyor. İmar İşleri çok ağır çalışıyor.” Şimdi o suçlamaları bize yapanlara sormak istiyorum, hiç denetlemeden, incelemeden, bakmadan mı verseydik, ruhsatları. Bu kadar titiz davrandık, mutlaka atladıklarımız olmuştur, inşallah yoktur. Ama bundan hiçbir zaman pişmanlık duymadım, iyi ki yapmışız, şimdi daha da fazlasını yapacağız. 2-3 ay 1 yıl geç başlamaktan hiçbir şey olmaz. Ama o inşaatın sağlamlığı, güvenirliği belki de onlarca canı kurtaracak. O yüzden kimsenin bu anlamdaki suçlamalarına itibar edecek halimiz yok. Bu tür suçlamaları da ben de arkadaşlarım da bir gurur nişanesi olarak taşırız. Yeter ki bizi buradan suçlasınlar” dedi.

“ERZİN’DE, BELEDİYE’NİN KARARLI TUTUMUNDAN DOLAYI CAN KAYBI YAŞANMADI”

Bu konularda çok katıydık. Yıllardır, 9 yıldır, imar anlamında, şehircilik anlamında çok katıydık. H serbesti kaldırdık. Zemin Etütlerini mutlaka istedik. Yapı denetimlerle mücadelemiz oldu. Müteahhit arkadaşlarla tartışmalarımız oldu. Bize kırılanlar, kızanlar oldu, arkamızdan dedikodumuzu yapanlar oldu. Ama bir deprem, bir afet bizim bunları yaparken ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkardı. Hatay Erzin örneğini vermek isterim. Erzin’de hiçbir vatandaşımız can kaybı yaşamadı. Neden, belediyenin kararlı tutumundan dolayı.

“İLİMİZDEKİ KONUT-MESKEN BİLGİLERİ”

Edirne’de 2 bin 259 bulvar cadde ve sokağın olduğunu belirten Gürkan, “Edirne’de iş yeri olarak 2 bin 227 tane yapımız var. 715 tane kamu binamız var. 18 bin 440’ta mesken yapımız var. Toplamda Edirne’de 21 bin 382 adet yapı bulunuyor. Bu toplam yapıların ruhsat durumlarına baktığımızda bin 501 tanesi bizim kayıtlarımızda inşaat halinde. Belediyeden iskan ruhsatı alınmış yani yapı kullanma belgesi verilmiş 2 bin 604, kısmi iskan alınmış 703, proje halinde 308, ruhsatsız 5, yanan, yıkılan, tarihi evler gibi yada yeni binalar gibi 34 ve 2018 yılında çıkan İmar Barışı Kanunu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Yapı Kayıt Belgesi verilmiş bin 69 yapımız var. 15 bin 428 yapımızda çok eski yapılar. Yani çok eski derken, öteden beri var olan yapılarımız. Edirne’de ortalama kat bilgisi olarak 6 kat en yüksek katımız. Yeni yerleşim bölgesinde 12 kata kadar var. 36 metreye kadar yükseklik. Yükseklik sınırı koymuştuk geçtiğimiz yıllarda. Selimiye’nin ve kentin silüetini etkilemeyecek derecede Edirne’deki en yüksek binanın benim dönemimde yapılabileceği yükseklik 36 metre” dedi.

“EDİRNE’DE 86 BİN 658 KONUT VAR”

Gürkan Edirne’de kat yüksekliğinin ortalama 6 kat olduğunu belirterek, “1 Murat’ta ortalama kat 5 kat, Abdurrahman’da 4 kat, Babademirtaş’ta 2 kat, Barutluk’ta 3 kat, Çavuşbey’de 2 kat, Dilaverbey’de 3 kat, Fatih 6 kat gibi gidiyor. Bin 69, Yapı Kayıt Belgeli binada da bağımsız bölüm olarak yani bina içerisindeki her bir kapı numarası olan bölüm olarak bu iş yeri olabilir, konut olabilir. 4 bin 73 bu durumda bağımsız bölümümüz var. Toplamda baktığımızda Edirne’de 21 bin 382 yapıda toplamda 103 bin 308 bağımsız bölümümüz var. Konut, işyeri, kamu binası gibi. Bu 103 bin 308’in, 2 bin 432’si kamu yapıları bağımsız bölümlerin, 100 bin 876’sıda vatandaşlara ait bağımsız bölümler. Bu bağımsız bölümler ne olarak kullanılıyor diye baktığımızda 86 bin 658’i mesken/konut olarak kullanılıyor. Yani Edirne’de 86 bin 658 konutumuz var” dedi.

“HER YERDE BOZUK ELMALAR ÇIKIYOR”

İki belediye çalışanın tutuklanmasına yönelik de açıklamada bulunan Gürkan, “Hem şikayeti yapan vatandaşımıza, hem de jandarmaya çok teşekkür ediyorum. Keşke hiç olmasa ama her yerde bozuk elmalar çıkıyor, her yerde bozuk insanlarda çıkıyor. Keşke olmasaydı. Moralimizi bozdu, üzdü, üzüldük bundan. Bunun bilinmesini sağlayan, şikayeti yapan, ben kim olduğunu bilmiyorum, sormadım da. Ama şikayeti yapan vatandaşımıza da teşekkür ediyorum, görevini yapan jandarmaya da teşekkür ediyorum, adliyemize de teşekkür ediyorum. Bu tür namussuzlukları kim yapıyorsa, neredeyse gereğini yapsınlar. Ben memnunum bundan. İçimizde çürük elma varsa biz göremeyebiliriz, biz fark edemeyebiliriz, bize ulaşmamış olabilir.

“İÇİMİZDEN İKİ TANE NAMUSSUZUN ÇIKMASI, BİN 500 KİŞİ ÇALIŞAN BU KURUMU NAMUSSUZ YAPMAZ”

Edirnelilere de çağrı yapan Başkan Gürkan, “Edirne Belediyesi ile ilgili böyle bir bilgisi varsa, belgesi varsa, duyumu varsa bize söyleyebilir. Bize güvenmiyorsa, güvenmeyebilir. Bunu anlayışla karşılarım. Adli makamlara gitsin, emniyete gitsin. Jandarmaya gitsin. Savcılığa gitsin. Bundan biz rahatsız olmayız, memnun oluruz. İçimizden iki tane namussuzun çıkması, bin 500 kişi çalışan bu kurumu namussuz yapmaz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.