DOLAR 32,4885 0.31%
EURO 34,7026 0.27%
ALTIN 2.406,591,13
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1850682-5,52%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Altun, “Vaka sayılarında tutarsızlık var”

Altun, “Vaka sayılarında tutarsızlık var”

ABONE OL
18 Ağustos 2021 12:49
Altun, “Vaka sayılarında tutarsızlık var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, vaka sayıları ve bakanlığın 12 yaş üzeri bireylerin aşı sistemine dahil edilmesi ve 4. doz aşılamaya yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“12 VE 15 YAŞ AŞILANMASI İÇİN ALINAN KARAR OLUMLU”

Sürecin başından beri çocukların aşılanması konusunda belirsizlik olduğunu belirten Prof. Dr. Altun, “Fakat yapılan bilimsel araştırmalar sonrasında çocuklarında aşılanması gerektiği ve dünyada birçok ülkede aşılanmaya başlandığını biliyoruz. Türk Tabipleri Birliği olarak bu konuda birkaç ay öncesinde başlatılan çalışma vardı. 15 yaş üzerindeki her çocuğun aşılanması gerekiyordu bu sene eğitimin sıkıntısız şekilde yürütülebilmesi için. Yine Türk Tabipleri Birliği kronik hastalıklara sahip olan çocuklarda da 12 yaş üstünün aşılanmasını öneriyordu. Sağlık Bakanlığı’nın bu aldığı karar aslında çok olumlu bir şey. Fakat dünkü sistemin açılıp kapanması ile ilgili birtakım sıkıntılar var. Muhtemelen kısa bir süre içerisinde düzeltilecektir” dedi.

4.DOZ AŞI

4. doz aşı açılmasına değinen Prof. Dr. Altun, “Sistem bakıldığında açılırken 50 yaş üzerinde son Sinovac ve Biontech aşılarını olan bireylerin ve son Biontech aşısının üzerinden 3 hafta geçen herkesin sistemde açıldı. Bu düşünülmeden yapılan bir davranıştı. Çünkü bu konuda 2 Sinovac üzerine tek doz Biontech aşı uygulanan başka bir yer yok. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın elinde inanılmaz veri var. Bu verilerin dünya ile paylaşılması lazım. 2 doz Sinovac aşısı olduktan sonra tek doz Biontech aşısı sonrası bu bireylerde hastalık görülme sıklığı, hastaneye yatanları, ağır hasta tablosu gibi birtakım değerlere bakılmadan 4.doz, başka bir deyişle 2 Sinovac üzerine ikinci doz Biontech aşısının yapılmasının hiçbir bilimsel yeri yok şu aşamada” dedi.

“VERİLER BİLİMSEL YAYIN HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Sağlık Bakanlığı’nın Covid 19 konusunda bütün bilimsel çalışmaların onayını veren kurum haline getirildiğini belirten Prof. Dr. Altun, “Hiçbir bilim adamı Sağlık Bakanlığı’ndan izin almadan Covid-19’la ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan izin almadan bir bilimsel çalışma yayınlayamıyor. Bakanlık bunları şu anda engelliyor konumunda görünüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından elindeki verilen bilimsel yayın haline dönüştürülmesi gerekiyor. Eğer ki 2 doz Sinovac aşısı sonrasında tek doz Biontech aşısını hastalığın koruyuculuğu, ağır hastalık tablosunu önleme konusunda etkisi olduğu gösterilmişse zaten 4.doz aşıya ihtiyaç olmayacaktır” dedi.

“AŞININ YARATTIĞI HASTALIK SÖYLEMLERİNİN BİLİMLE BAĞDAŞAN YANI YOK”

Aşının farklı hastalıklara sebep olduğu söylentilerine cevap veren Prof. Dr. Altun, “Sinovac aşısı inaktif virüs aşısıydı yani ölü virüs aşıları. Biontech aşısı ülkemizde kullanılıyor. Onun haricinde MRN aşılarının bir takım yan etkilerine ilişkin bildirimlerde bulunuldu. Ancak bu bildirimler toplumdaki orandan istatistik olarak yüksek konumda değil. Aşıya bağlı olarak bildirilen kalp kasında, kalp zarı iltihabına yol açan aşı etkisine bağlı tablolar oluştuğu biliniyor. Ancak zaten toplumda bu hastalıkların görülme sıklığından istatiksel olarak anlamlı değil. Aşı olmamış bireylerde de bunlar görülebiliyor. Hiçbir tedavi uygulanmadan bile bu tablo 1 hafta 10 gün içerisinde iyileşiyor. Bu yüzden şu hastalığa dönüşüyor, aşı olmayın gibi söylemlerin bilimle bağdaşan bir yanı yok. Kesinlikle itibar edilmemesi gerekiyor” dedi.

“VAKA SAYILARI SÖYLENENDEN FAZLA”

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı tabloda tutarsızlık olduğunu ve vakaların daha yüksek olduğunu öne süren Prof. Dr. Altun, “Vaka sayıları 27 bin sınırına dayandı. Sonrasında dün 18 bin küsürlerde. Bu vaka sayılarının azalması ya da aynı yerinde durmasına rağmen ne yazık ki ölü sayıları 150 civarında. Burada bilimsel bir tutarsızlık var. Kaldı ki bu süreçte bayramın etkisini çok daha fazla kontrolsüz açılmayla birlikte diğer ülkelerden turist gelişiyle birlikte vaka sayılarının arttığını biliyoruz.  Bugün bildirilen günlük vaka sayılarının gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Bu sayıların çok üzerinde vaka olduğunu düşünüyorum. Bakıldığında Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf olmadığını sürecin başından beri hep dile getiriyoruz. İngiltere’de şeffaf veri paylaşımı şirketi var. Onun dünya çapında yaptığı araştırma var. Covid-19 süreci içerisinde şeffaf bilgi vermeyen kurumlar içinde ne yazık ki benim ülkemin Sağlık Bakanlığı 3.sırada. Yine Avrupa Birliği’nden geçen hafta seyahat kısıtlaması ile ilgili açıklama geldi, İngiltere şunu dile getirdi, “Türkiye’deki hastalık verilerinin şu anda uluslararası belirlenen standartlara uygun yayınlanmaması nedeniyle hala seyahatlerde kırmızı listede” dedi.

“KESİNTİSİZ EĞİTİM İÇİN 15 VE 12 YAŞ HEMEN AŞILANMALI”

Kesintisiz eğitim için 12 ve 15 yaş üzeri çocukların kesintisiz eğitim için biran önce aşılanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Altun, “Bu süreçte çok geç kaldık. Okulların 6 eylülde açılacağı öngörülüyor. Aşılamanın tamamlanması için 2 dozun yapılmış olması gerekiyor. Eğer bugün biz öğrencilerimize tek doz aşı yapmışsak, ikinci doz tek dozdan 4 hafta sonra yapılıyor. İkinci dozun üzerinden 2 haftalık bir zaman geçmesi gerekiyor. Yani okulların en iyimser olarak 6 hafta sonra açılması gerekiyor. Bu da Eylül sonu Ekim başı gibi tarihe rastlıyor. Bu konuda ne yazık ki geç kaldı. Ancak hiçbir şey için geç değildir. Hemen 15 yaş üzerindeki çocukların, 12 yaş üzerindeki çocukların bir an evvel aşılanmalı, örgün eğitimin kesintisiz sürmesi gerekiyor. Bu süreçte belki okulların açılmasının geriye ötelenmesi söz konusu olabilir. Bu konuda karar verecek olan MEB ve hükümettir” dedi.

“18 MİLYON TEK DOZ BİLE AŞI OLMAMIŞLARIN ÜZERİNE GİDİLMESİ GEREKİYOR”

Çocuklarda bulaşıcılık sürecinin daha düşük olduğunu ve tek doz aşı olmamışların üzerine gidilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Altun, “Bu hastalığın bulaştırıcılığında en masum olan çocuklar. Dolayısıyla çocukların bulaştırıcılığı düşük. Biz erişkinlerin aşılanmasını nerdeyse tamamladık. Sadece ülkenin en temel sorunu 18 milyon tek doz dahi aşı olmamış insanlar var. Bunların üzerine gidilmesi gerekiyor. Aynı evde yaşayan büyükler aşılanmış ise herhangi bir sorun oluşturmayacağı düşünülüyor” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.