DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20755141,40%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Altun’dan kooperatiflere e-ticaret çağrısı 

Altun’dan kooperatiflere e-ticaret çağrısı 

ABONE OL
3 Şubat 2020 10:09
Altun’dan kooperatiflere e-ticaret çağrısı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun,  e-ticaret kavramının artık oldukça genişlediğini belirterek kooperatiflere “E-ticarete geçin” çağrısında bulundu.

Ticaret Bakanlığı’nın da esnafları E-ticarete geçirmek için çalışmalar yaptığını, günümüzde e-ticaretin kaçınılmaz olduğunu anlatan Altun, şunları ifade etti: “Edirne’de EDESOB’a (Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği) bağlı 15 bin 300 civarında esnafımız var. Bakanlık Türkiye genelinde esnafı E-ticarete geçirmek için çalışmalar yapıyor. E-ticaret kaçınılmazdır. Bir mağazaya girdiğiniz de bir ürününün kodunu sorguluyorsunuz, fiyat ucuzsa daha mağazadan çıkmadan o ürünü satın alabiliyorsunuz. Havsa’da kooperatifimiz var, Meriç’te, Meriç fıstığı üzerine çalışıyoruz. Ayrıca İstanbul’da, kadınların ‘el emeği göz nuru’ olarak ürettikleri ürünler için 39 satış noktası açılacak. Edirne’den de bunu talep edecekler. Edirne bu konuda avantajlı. Bu çalışma sürüyor.

ÜRÜNLER ELDE KALIYOR

El işi konusunda da Valiliğimizin desteklediği şu an da 20 tane merkez var; sabun, bez bebek, tarhana, gibi çeşitli ürünler yapılıyor. Bunların satışları söz konusu olunca ise bunlar elde kalıyor. Bunun içinde kooperatifleşme çok önemli. Çünkü resmi kurumlar fatura talep eder. Kooperatifleşmek kolay ama sürdürülebilir olması lazım. Kooperatiflerin çok kötü örnekleri olduğu için insanlar bundan kaçınıyor. Aslında çok avantajlı, vergi avantajları da var. Bizde bazı yöneticiler kooperatifleri kötü yönettikleri için bir ön yargı oluştu. Bu ön yargıyı da inşallah yıkacağız.

DOLANDIRILMA İHTİMALLERİ ÇOK YÜKSEK

E-ticarette Instagram, facebook’tan alışverişler çok sakıncalı. Bunu tavsiye etmiyorum. İnsanlar internetten alışveriş yapacaklarsa, kesinlikle kurumsal firmalardan yapsınlar. Aksi takdirde dolandırılma ihtimalleri çok yüksek. Talep ettiğiniz ürün gelse bile cayma hakkı kullanamıyorsunuz. Vergi kaydı olmayanlar satış yaptığı için geri gönderemiyorsunuz. Faturası da yok onların.”

“YÜZDE YÜZ GÜVEN VAR”

E-ticarette şirketlere nazaran kooperatiflerin büyük bir güvence olduğunun altını Çizen Altun, “Kooperatifler E-ticarete geçtiklerinde 7/24 saat mal satabilirler. E-ticarette kooperatifçilik en büyük güvence. Artık şirketler biliyorsunuz; 5 kişiyle değil, bir kişiyle kuruluyor. Bazı şirketlerde güven kalmadı ama kooperatiflere yüzde 100 güven var. Kooperatiflerin E-ticaret konusunda adım atmaları lazım.

“KOOPERATİFLERİ BİR ARAYA TOPLAYACAĞIZ”

Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Çanakkale yolu üzerinde bulunan iş yerlerine Edirne’ye özgü ürünlerin olacağı, stantların açılacağını ifade eden, Altun, “Biz de Edirne Ticaret İl Müdürlüğü olarak eğer yetiştirebilirsek. Tarım İl Müdürlüğüyle beraber proje hazırlıyoruz. Bu proje hayata geçtiğinde köylerde üretim yapan kooperatiflerin hepsini bir araya toplayıp, bunlara; E-ticaret dahil, pazarlama, girişimcilik, kooperatifçilik gibi birçok dalda eğitim vereceğiz. Eğitimler için Bakanlığımızın uzmanları gelecek, Tarım Orman İl Müdürlüğümüzde katkı yapacak. Gerekirse üniversiteden de destek alacağız. Eğitim noktalarımız, Edirne merkez, Uzunköprü ve Keşan olacak” şeklinde konuştu.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.