DOLAR 32,5262 -0.08%
EURO 34,8014 -0.2%
ALTIN 2.420,86-0,37
BIST 9.757,471,17%
BITCOIN 21600040,07%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Amasya Genelgesi’nin 102’inci yılı

Amasya Genelgesi’nin 102’inci yılı

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:30
Amasya Genelgesi’nin 102’inci yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, “Ulusal egemenliğimizin, demokratik Cumhuriyetimizin kuruluş rotası olan Amasya Genelgesi, 102. yıl önce olduğu gibi bugün de yol göstericimizdir” dedi.

ADD Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, Milli Mücadele’nin yol haritasını belirleyen bir belge özelliğini taşıyan Amasya Genelgesi’nin 102’inci yılı nedeniyle ADD Yönetim Kurulu adına açıklamada bulundu.

Özcan, “Milli Mücadelemizin 102’inci yılında, Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak ve anlatmak öncelikli görevimizdir. Bu bakımdan, ulusal geleceğimize sahip çıkmak için Büyük Atatürk’ün tarihi adımlarını yeniden canlandıracağız” dedi.

Amasya Genelgesi ile Türk Devriminin uygulama aşamasının başladığını belirten Özcan, şöyle devam etti; “Kurtuluş Savaşı’nın gerekçesi, amacı ve yöntemi belirlenmiştir. İlk kez Millet Egemenliğine dayalı bir yönetimden bahsedilmiştir. İstanbul Hükümeti ilk kez yok sayılmıştır. Türk Milleti, hem İstanbul’a hem de işgalci güçlere karşı mücadeleye çağırılmıştır. Kurtarıcı olarak görülen padişah, hilafet, manda ve himaye düşüncesinin yerini millet ve milliyetçilik düşüncesi almıştır. Üstü kapalı olarak Heyet-i Temsiliyenin (Temsil Kurulu) oluşturulmasından bahsedilmiştir. Mustafa Kemal Paşa kendisine verilen 9. Ordu Müfettişliği yetkilerini aşmış, kendi sorumluluğunda olmayan batı bölgelerine de bir genelge yayınlamıştır. Direniş esasları ilk defa Amasya’da yazılı bir ilke haline getirilmiştir. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır oluşumu sağlamlaşmıştır. İlk kez ulusal egemenlikten bahsedilmiş olduğundan evrensel bir maddedir. Amasya Genelgesi, Avrupalı devletlerin sömürgelerindeki mazlum uluslar için de bir örnek olmuştur. Müdafayi Hukuk Cemiyetlerini birleştirmek için Sivas’ta bir kongre toplama kararı alınmıştır. Ordunun terhis edilmemesi ve Erzurum’a gelen delegelerin doğrudan Sivas’a gelmeleri istenmiştir ve Amasya Genelgesi ile Kurtuluş mücadelesi resmen ilan edilmiştir. Büyük Türk Milleti! Ulusal egemenliğimizin, demokratik Cumhuriyetimizin kuruluş rotası olan Amasya Genelgesi, 102. yıl önce olduğu gibi bugün de yol göstericimizdir” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Milli Mücadelenin kazanımlarını korumakta kararlı ve inançlı bir dava kuruluşu olduğunu ve bu sorumlulukla çalışmakta olduğunu belirten Özcan, “Cumhuriyet Devrimi’ni başlatmak üzere yayınladığı Amasya Genelgesi’nin 102. yılında Büyük Atatürk’ü saygı ve tükenmez bağlılıkla anmaktayız. Devrim ve demokrasi şehitlerimizin bayrağını onurla taşımaktayız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.