DOLAR 32,5235 -0.08%
EURO 34,7903 -0.23%
ALTIN 2.418,86-0,45
BIST 9.704,420,62%
BITCOIN 21655010,57%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Andımız’ okullarda okutulmalı

‘Andımız’ okullarda okutulmalı

ABONE OL
10 Eylül 2021 10:28
‘Andımız’ okullarda okutulmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Celil Özcan, Andımız’ın okullarda yeniden okutulmaya başlaması gerektiğini söyledi.

TÖS Edirne İl Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Celil Özcan, okullarda uzun yıllardır okutulan Andımızın, 2013 yılında Danıştay’ın vermiş olduğu kararla bir daha okunamaz hale geldiğini belirtti.

Bağımsız birçok ülkenin kendine ait tarihsel geçmişi, yaşadıkları zaferler, trajediler, destanlarla birlikte idealleri ülküleri, misyonları, politikaları, toplumsal ve tarihsel olarak sahip oldukları kültürleri, değerleri olduğunu belirten Özcan, “Hele hele Bu Türkiye gibi mazisi zaferlerle dolu bir ülkeyse bu daha da barizdir. Dünyada bazı ülkelerde de (ABD, Meksika, Filipinler, Japonya, Hindistan, Singapur ve Vietnam gibi) bayrak, vatan ve ülkülerine bağlılıklarını ifade ettikleri and (yemin) uygulamaları bulunmaktadır” dedi.

Özcan, meseleyi ırkçılıkla ele alıp “Andımız”ı reddeden anlayışların da artık anlamsız olduğu açıkça görülmekte olduğunu belirterek, şunları söyledi;

“Çünkü özellikle 2013’e kadar öne sürülen bu anlayış günümüzde iktidarın da sahip olduğu “tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” anlayışla ele alınırsa tutarsızlık açıkça görülmekte ve “acaba başka bir niyet mi var?” sorusu gündeme gelmektedir. Andımızın yazarı Reşit Galip’in hayat hikayesi bile onun aslen tam bir halkçı, devrimci bir kişilik olduğunu gösterir (Köycülüğü vs). Bu metnin özünde; İlkem “yurdunu, milletini özünden çok sevmek; Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.” tümceleri yatar. Diğerleri doğruluk, çalışkanlık, sevgi ve saygı gibi değerleri vurgulayan ve motivasyon amaçlı sözlerdir ki bu da önemli ve doğaldır. Doğruluğu, dürüstlüğü ve erdemi vurgulayan; ulusal birlik ve beraberliği ön plana çıkaran ve en önemlisi de bireylere yurttaşlık bilinci vermeye yarayan, idealler vermeye çalışan böyle bir metin geri getirilmeli ve yeniden okunmalıdır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.