DOLAR 32,5261 0.03%
EURO 34,8475 0.51%
ALTIN 2.428,75-0,15
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2155889-0,35%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Asansör kazaları kader değil!

Asansör kazaları kader değil!

ABONE OL
14 Ağustos 2021 11:40
Asansör kazaları kader değil!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesinde ilçesinde yaşanan asansör kazasında bir bebeğin hayatını kaybetmesi nedeniyle açıklamada bulunan Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Avukatoğlu, “12 Ağustos 2021 tarihinde Tekirdağ ilimizin Çerkezköy ilçesinde yaşanan asansör kazasına üzülerek tanık olduk. Kederli ailesine sabırlar diliyor, acısını paylaşıyoruz. Olayın yaşanma sebepleri detaylı şekilde yetkililerce incelenmelidir” dedi.

“BİR KEZ DAHA SINIFTA KALDIK”

“Ülkemizde, asansörlerin güvenle hizmet vermesi konusunda bir kez daha sınıfta kaldık” diyen Avukatoğlu, “Her ay yetkili servislere bakım yaptırılması gereken, yılda bir kez Akredite muayene kuruluşlarınca muayene ettirilmesi zorunlu olan asansörlerde hala canlarımızı yitirmekteyiz” dedi.

“GÜVENSİZ ASANSÖRLERİN ÇALIŞMASI ÖNLENMELİDİR”

Makina Mühendisleri Odası olarak kamusal görevlerinin, ülkemizde verilen mühendislik faaliyetlerinin sürekli iyileştirilmesi, mühendislerin bilgi birikimini kamu faydası için kullanmasına yardımcı olmak olduğunu belirten Avukatoğlu, “Bir mühendislik faaliyeti olan asansör sektörü, ticari kaygılarla yürütülmemelidir. Kalitesiz malzeme ile yapılan kötü montajlar, maliyetleri düşürmek için kontrolsüz taşeron işgücü kullanımı, can güvenliğini önemsemeden karlarını düşünen şirketler derhal son bulmalıdır! Güvensiz asansörlerin çalışması önlenmelidir. Yetki belgeleri olmayan firmalar denetlenerek, montaj ve bakım yapmaları engellenmelidir” dedi.

“ASANSÖRLERİN EN TEMEL GÜVENLİK ÖNLEMLERİNDEN BİRİ, KAPILARIN KAPALI OLMASI”

Avukatoğlu, kamuya mal olan görüntülerin izlendiğinde, asansörün kapıları açık olduğu halde hareket ettiği görülmekte olduğuna dikkat çekerek, “Asansörlerin en temel güvenlik önlemlerinden biri, kapıların kapalı olmasının denetlenmesi ve çalışmasının buna bağımlı olmasıdır. Bu vahim kaza gibi kazaların yaşanmaması adına “Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği”, “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” ve daha birçok mevzuat bulunmaktadır. Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi olarak ülkemizde 81 ilde yüzlerce belediye ile yaptığımız protokollerde, her yıl binlerce asansörü mevzuat ve yönetmeliklere uygun olarak tarafsız şekilde muayene ediyoruz” dedi.

“AYLIK BAKIM VE YILLIK PERİYODİK KONTROLLER YAPILMALI”

Asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere ayda en az bir defa hizmet yeterlilik belgesine sahip yetkili bir servis tarafından bakımının yapılmasını sağlaması gerektiğine değinen Avukatoğlu, “06.04.2019 tarihinde 30737 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği çerçevesinde; bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere ayda en az bir defa hizmet yeterlilik belgesine sahip yetkili bir servis tarafından bakımının yapılmasını sağlamalıdır.04.05.2018 tarihinde 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde; bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere yılda en az bir defa periyodik kontrolünün yaptırılmasını sağlamalıdır” dedi.

“RENKLİ KONTROL ETİKETLERİ GÜVENLİK SEVİYELERİNİ BELİRTİYOR”

Asansörlerdeki renkli kontrol etiketlerinin Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ne göre güvenlik seviyelerini belirttiğini ifade eden Avukatoğlu, “Kırmızı ve sarı etiketli, ya da hiç muayene etiketi olmayan asansörler güvenli değildir. Yasal bir zorunluluk olan asansör muayenelerinin kontrolünün yapılmasını takip etmek, bina yöneticileri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın görevidir. Makina Mühendisleri Odası, asansör yıllık kontrollerini, kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışını benimseyerek gerçekleştirerek Güvenli Asansör oranlarının artması yönünde çalışmalarını ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde sürdürecektir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.