DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2049607-1,30%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli”

“Asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli”

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini belirterek, enflasyon karşısında ücretlerin gerilediğini, adaletsiz vergi sistemiyle de kaşıkla verilenin artık kepçeyle değil kazanla geri alındığı bir dönemin içerisinde olduğunu söyledi.

ABONE OL
11 Aralık 2023 17:23
“Asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu geldiği Edirne’de sendika üyeleri ile birlikte Saraçlar Caddesi’nde asgari ücret, ücretlerdeki enflasyon kaynaklı kayıp ve vergi sistemine yönelik açıklamalarda bulundu. DİSK üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen açıklamaya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da katıldı.
Asgari ücretin yılda 4 kez güncellenmesi gerektiğini ifade ederek Meclise seslenen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bir yandan bu yüksek enflasyon karşısında her gün ücretlerimiz geriliyor. Alım gücümüz düşüyor. Diğer taraftan da adaletsiz vergi sistemiyle, kaşıkla verdiklerini artık kepçeyle değil kazanla geri aldıkları bir dönemin içerisindeyiz. DİSK tarafından hazırlanan ve adil bir vergi sistemi için, yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan, adil bir vergi sistemi için hazırladığımız beş maddelik kanun teklifini oy birliğine meclisten geçirin diyoruz” şeklinde sözlerine yer verdi.
“GELİRDE ADALET VERGİDE ADALET”
Yaklaşık iki yıldır DİSK olarak gelirde adalet, vergide adalet diyerek insanca bir yaşam için mücadele yürüttüklerini belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İki yıldır işyerlerinden başlayan bu mücadele süreci alanlara, meydanlara, vergi dairesi önlerine, Ankara’ya, bakanlık önlerine, meclise kadar devam etti. En son biliyorsunuz geçtiğimiz ay İstanbul’dan Ankara’ya gelirde adalet, vergide adalet diyerek bir hafta boyunca yürüyüş yaptık. O gün İstanbul’dan yola çıkarken demiştik ki bu yolu yalnız yürümeyeceğiz. Gerçekten de o yürüyüşte bir kez daha gördük ki attığımız her adımda, söylediğimiz her sözde sesimiz, soluğumuz daha fazla güçlenerek yol boyunca bizimle birlikte olan işçi arkadaşlarımızla, kadınlarla, gençlerle, çocuklarımızla daha da büyüyerek Ankara’ya ulaştı. Ve biz bu mücadeleyi, gelirde adalet mücadelesini, vergide adalet mücadelesini, ülkede adalet mücadelesini, insanda bir yaşam mücadelesini Türkiye’nin dört bir yanına taşımak için yeniden yollara düştük. Ve bugün Edirne’deyiz. Edirne’den başlayan bu mücadele, Edirne’den başlattığımız bu süreç Edirne’den Artvin’e, Kırşehir’den Mersin’e, Adana’dan İstanbul’a, Ankara’ya kadar tüm Türkiye’de, bütün işçi arkadaşlarımızla, tüm çalışanlarla, tüm emeklilerle, tüm emekçilerle, bütün halkımızla buluşarak büyüyecek. Biliyoruz ki bu talepler, bu mücadele, bu ülkede yaşayan, bu ülkede nefes alan ve bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ortak talepleridir” diye konuştu.
“CUMHURİYET TARİHİNİN EN GERİ DÜZEYİNE KADAR GERİLEDİ”
Büyüdüğü söylenen ülke ekonomisinden haklarını istediklerini kaydeden Çerkezoğlu, “Özellikle son iki-üç yıldır Türkiye ekonomisi öyle bir dönemin içerisine girdi ki, Türkiye’de öyle bir düzen kuruldu ki, düzenin bütün çarkları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak üzerine kurulu. Düzenin bütün çarkları yoksuldan alıp zengine vermek üzere dönüyor. Ve öyle bir düzen kurdular ki bu ülkede, bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçi sınıfının emekçilerin, ürettiğimiz değerden aldığı pay, Cumhuriyet tarihinin, Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına girdiğimiz bu süreçte, Cumhuriyet tarihinin en geri düzeyine kadar geriledi. Biz çalışıyoruz, bizler üretiyoruz, bizlerin alın teriyle bu ülke büyüyor. O çok övündükleri büyümeden, biz de işçi sınıfı olarak, emekçiler olarak payımızı istiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz ve hakkımız olanı alana kadar da sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.
“ENFLASYON KARŞISINDA ÜCRETLERİMİZ GERİLİYOR, VERGİ SİSTEMİYLEDE KAŞIKLA VERİLEN KAZANLA GERİ ALINIYOR”
Çerkezoğlu, gelirde adalet istediklerini belirterek, “Ürettiğimiz değerden payımızı almak istiyoruz. Bu yüksek enflasyon karşısında evimize götürdüğümüz ekmeğin her gün biraz daha küçülmesi karşısında ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğine sahip çıkıyoruz. Çünkü bu yüksek enflasyon karşısında her gün alım gücümüz daha fazla geriliyor. Biraz önce yolda gelirken Sayın Başkan’la da konuştuk. Hani ikimizin yaşı da belli bir ülkenin son 30-40 yılını yaşadığımız için. Bu kadar büyük bir krizi, bu kadar derin bir krizi, bu kadar derin bir bölüşüm krizini bu ülke tarihinde hiç yaşamadı. En kötü dönemlerde bile, o Kurtuluş Savaşı’ndan çıktığımız ülkenin yıkılmış olduğu dönemlerde bile böyle bir adaletsizliği yaşamadı bu ülke. Ve gerçekten de bu süreçte emeğimize, ekmeğimize sahip çıktığımız bu mücadele, o nedenle değerli arkadaşlar bir memleket mücadelesi. Bir yandan bu yüksek enflasyon karşısında her gün ücretlerimiz geriliyor. Alım gücümüz düşüyor. Diğer taraftan da adaletsiz vergi sistemiyle, kaşıkla verdiklerini artık kepçeyle değil kazanla geri aldıkları bir dönemin içerisindeyiz” diye ifade etti.
“DAHA FAZLA VERGİ TOPLAMAK İSTİYORSANIZ ETRAFINIZA BAKIN!”
Aylar ilerledikçe üst vergi dilimine geçildiğini ve yılın ortasında ücretleri düştüğüne dikkat çeken Çerkezoğlu, “Bu ülkenin bütün vergisini işçiler ödüyor, halk ödüyor. İğneden ipliğe aldığımız, satın aldığımız her şeyde. Bir kilo patates aldığımızda, bir kilo süt aldığımız zaman en zenginin de en yoksulunda. İşçinin ve patronun da aynı oranda ödediği dolaylı vergiler, devletin topladığı vergilerin dörtte üçüne ulaşmış durumda. Ücretlerimizden daha ücretimizi almadan, peşin peşin ödediğimiz gelir vergisinin hem oranı çok yüksek hem de vergi dilimleri bilerek, isteyerek düşük belirlenme için hemen sanki zengin olmuşuz gibi aylar ilerledikçe bir üst vergi dilimine geçiyoruz. Ocakta, Şubat’ta, Mart’ta aldığımız ücreti, Temmuz’da, Ağustos’ta, Eylül’de, işte Aralık ayındayız, hepimizin ücretleri düştü. Neden? Vergiye girdik. Bu doğrudan ülkeyi yöneten iktidarın tercihidir. Bütün vergi yükünü işçiye, emekçiye yükleme politikasının sonucudur. Buradan gelin, Edirne’den, Edirne Meydanı’ndan, bu ülkenin en batısındaki ucundan hep beraber seslenelim ülkeyi yönetenlere. Eğer daha fazla vergi toplamak istiyorsanız, devletin vergi gelirlerini arttırmak istiyorsanız artık işçinin, emekçinin, halkın cebine bakmaktan vazgeçin. Etrafınıza bakın. O kar rekorları kıran şirketlere bakın. Bankaların kat ve kat artan karlarına, bilançolarına bakın. Kur korumalı mevduattan milyonlar kazanana bakın. Bir gecede affettiğiniz vergi borçlarına bakın” dedi.
“ADİL VERGİ SİSTEMİ İÇİN DİSK’İN 5 MADDELİK KANUN TEKLİFİNİ MECİSTEN GEÇİRİN”
Hazırladıkları vergi kanun teklifinin meclisten geçmesi yönünde çağrıda bulunan Çerkezoğlu “Biz adaletli bir vergi sistemi istiyoruz ve bunun için de beş maddelik sevgili arkadaşlar, çok değil, beş maddelik bir kanun teklifi hazırladık, mecliste sunduk. Buradan, Ana muhalefet partisi de bizim kanun teklifimizi meclisin gündemine sundu. Buradan Edirne meydanından bir kez daha, ülkedeki bütün siyasi partilere, meclisteki 600 milletvekiline DİSK tarafından hazırlanan ve adil bir vergi sistemi için, yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan, adil bir vergi sistemi için hazırladığımız beş maddelik kanun teklifini oy birliğine meclisten geçirin diyoruz. Ve böylelikle vergi yükünün bir miktar azalmasını, bir nebze nefes almamızı sağlayacak bir düzenlemenin meclisten geçmesi için mücadele ediyoruz.
“ASGARİ ÜCRET YILDA 4 KEZ GÜNCELLENMELİ”
Asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini belirten Çerkezoğlu “”Aynı zamanda gelirdi adalet istiyoruz. İşte bugün Asgari Ücret Teslim Komisyonu birazdan saat 14.00’da iş toplantısını yapacak. Asgari ücret, Türkiye’de bir ortalama ücret. Dünyanın hiçbir yerinde asgari ücret bu kadar çok konuşulmaz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Her yıl biz olarak asgari ücretle ilgili bir rakam önerisi de paylaşırız, biliyorsunuz. Ama bu yıl ilk kez, ilk defa bu yıl asgari ücretle rakamların peşinde koşmayacağız. O nedenle de bir rakam önerimiz yok. 1 Aralık’ta raporu ve basın toplantısını yaptığımızda da söyledik. Biz damla asgari ücreti 1 Şubat’ta alacağız. O iki ayda bile söylediğimiz rakamın uçup gideceği çok açık. Enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretlerin ve bütün ücretlerin yılda 4 kez güncellenmesi gerektiğini söylüyoruz. Ve biz de şimdi hedeflenen enflasyon meselesi çıkaracağız” dedi.
“EDİRNE’DEN İLAN EDİYORUZ: YAN YANA OMUZ OMUZA MÜCADELE EDECEĞİZ”
Arzu Çerkezoğlu, “Bilelim ki biz varsa umut var. Biz yan yanaysak umut var. Bu ülkede işçi sınıfı varsa, biz varsak umut var. Yan yana, omuz omuza bu mücadeleyi büyüteceğimizi, bugün buradan Edirne’den bir kez daha ifade ediyoruz. Ve bu mücadelede, bu adalet mücadelesinde, bu düzeni değiştirme mücadelesinde, eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve kardeşlik temelinde, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlediği, emeği Türkiye’si mücadelesinde, yan yana omuz omuza olacağımızı buradan ilan ediyoruz. Ve bugün burada bizi yalnız bırakmayan, tüm dostlarımıza, tüm mücadele arkadaşlarımıza, biz olarak bir kere daha teşekkür ediyoruz” diye noktaladı
Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.