DOLAR 32,5260 -0.08%
EURO 34,8255 -0.17%
ALTIN 2.431,570,08
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2107231-2,80%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aşı hayat kurtarıyor

Aşı hayat kurtarıyor

ABONE OL
28 Nisan 2022 13:33
Aşı hayat kurtarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Aşı Haftası kapsamında stant açılarak vatandaşlara aşının önemi anlatıldı.

Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Aşı Haftası kapsamında İl sağlık Müdürlüğü tarafından Saraçlar Caddesi’nde stant açıldı. Burada vatandaşlara çocukluk çağı aşıları, erişkin aşılaması ve Covid-19 aşı uygulamaları konusunda detaylı bilgiler verilerek, broşürler ve aşı takip kartları dağıtıldı.

Kurulan standı ziyaret eden Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım, aşının insanlar için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede aşı uygulamalarının her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en önemli sağlık müdahalelerinin başında yer almakta olduğunu söyledi.

Yıldırım, insanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalığın günümüzde aşılamanın bir zaferi olarak artık görülmemekte olduğunu belirterek, “Tüm insanları aşıya teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Nisan ayının son haftası ‘Dünya Aşı Haftası’ olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde, 1981 yılında Genişletilmiş Bağışıklama Programı başlatılmış olup program kapsamında çocukluk çağı aşılama takvimimizde 13 hastalığa karşı aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten,  zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek engelli olmaktan, ölümlerden korunmaktadır” dedi.

Ülkemizdeki tüm çocuklara ve risk grubunda olan erişkinlere aşıların ücretsiz olarak yapılmakta olduğunu belirten Yıldırım, “Son 2 yıldır pandemi nedeniyle içerisinde bulunduğumuz zorlu süreç, aşılama uygulamalarının insan sağlığı üzerinde ne derece etkili olduğunu bir kere daha ortaya koymuştur” dedi.

Aşılamanın ebeveynlerin sorumluluğu çocukların ise hakkı olduğunu belirten Yıldırım, “Tüm halkımızdan evlatlarının çocukluk çağı aşılarını ötelemeden ve eksiksiz bir şekilde yaptırmaları rica ediyoruz ve bu hizmete ulaşabilmeleri için Toplum Sağlığı Merkezlerimize, Aile Sağlığı Merkezlerimize, Aile Hekimlerimize ve tüm 1. Basamak sağlık kuruluşlarımıza bekliyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.