DOLAR 32,3389 0.17%
EURO 35,1759 -0.04%
ALTIN 2.241,02-0,10
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2081756-5,59%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Asla izin vermeyeceğiz”

“Asla izin vermeyeceğiz”

ABONE OL
15 Mart 2021 18:23
“Asla izin vermeyeceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Lalapaşa Yolu üzerinde, belediye su arıtma tesisi yakınlarına yapılmak istenen, ‘Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi’ ile ilgili olarak, “Arkadaşlar boşu boşuna masraf yapmadan malzemelerini toplasınlar. Burada asla böyle bir tesisisin yapılansına Edirneliler olarak izin vermeyeceğimizi, altını çok kalın bir şekilde çiziyoruz.” dedi.

Bir madencilik şirketinin Edirne’nin içme suyunun arıtıldığı tesislere sadece 205 metre uzaklıkta yapımı için ÇED süreci başlatılan Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi’ne Edirneliler karşı çıktı. Projeye dair itirazları ve kaygıları içeren bir dilekçe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne verilirken, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan sivil toplum örgütleri ile birlikte tesisin yapılacağı alana giderek, basın açıklamasında bulundu.

Burada açıklama yapan Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu tesisisin yapılmasına asla izin vermeyeceklerini belirterek, “Bizim Edirne’de 2 tane içme suyu arıtma tesisi var. Kurulmak istenen tesis bizim Yeni İçme Suyu Arıtma Tesisine kuş uçuşu 205 metre uzaklıkla. ÇED başvurusunda da bu 300 metre olarak belirlenmiş. Yaya olarak giderseniz, 300 metre. Buradan 80 metre ötede bizim arıttığımız suyu şehre taşıdığımız ana hat geçiyor. Hem buradaki yeni içme suyu arıtma tesisinde hem de 1,5 kilometre ötedeki eski içme suyu arıtma tesisinde içme suyu arıtma tesislerinin yapısı gereği açık dinlendirme havuzları var. Burada şunu kimse bize iddia edemez, inandıramaz da burası bir kurşun kırma, yıkama ve eleme tesisi. Burada açığa çıkacak, doğaya salınacak çeşitli gazların, çeşitli kimyasalların rüzgar vasıtasıyla 1-,1,5 kilometre ötedeki Edirne’nin en son evine ulaşmayacağını ve 200 metre ötedeki içme suyu arıtma tesisinin açık havuzlarına ulaşmayacağını kimse iddia edemez” dedi.

“BAŞKA TÜRLÜ AÇIKLAYAMIYORUM”

Gürkan, şunları söyledi; “Edirne merkez nüfusunu, ya Hasanağa köyü ile karıştırdılar ki orada da 26 bin nüfus yok ya da bu tesisi başka bir yere kuracaklardı, yanlışlıkla buraya geldiler. Ben başka türlü açıklayamıyorum. Bakın Edirne’de 200 bin vatandaş yaşıyor. Yılda 5,5 milyon turist alan bir şehirden bahsediyoruz. Bir an için 26 bin kişinin yaşadığını düşünsek bile, 26 kişinin yaşadığını düşünsek bile yine de bu tesise izin vermemiz mümkün değil. Bu tesisin bulunduğu yer daha önce beton santraliydi. Bizden önce de beton santraliydi. Ama beton santralinin kimyasal bir sorunu, sıkıntısı yok. Ve beton santralleri, şantiye olarak geçer.

“MALZEMELERİNİ TOPLASINLAR”

İki nedenle burası olmaz. Burası hem belediye sınırları içerisinde bir alan hem de mücavir alan ve tarım arazisi. Şantiye için o zaman Tarım Müdürlüğü’nden izin alınmış, şantiye görevi bitmiş ve beton santrali de buradan kaldırılmış. Burada işyeri açılması için burasının imar planına alınması gerekir. Ben böyle bir şey yapmayacağım. Kimse de yapamaz. Tüm bunların olduğunu varsayalım iş yeri ruhsatı alması lazım. Bu ruhsatı da asla vermeyeceğiz. Bizim arkadaşlara tavsiyemiz, hiçbir resmi işlem yapılmamışken yavaş yavaş eleklerini falan kurmaya başlamışlar, biz kendilerini tanımayız, etmeyiz. Kendileri ile şahsi bir problemimiz de yok. Bunları kurmadan buradan toparlayıp, uygun bir yere taşısınlar. ÇED alabilecekleri bir yere taşısınlar. Bizim Edirne’nin vatandaşlarına, insanlarına, çocuklarına kurşun bulaşmış bir suyu içirmeyeceğimizi herkesin bilmesini isterim. Ben bu noktada Sayın Vali’mizin de Edirne’de ÇED raporuna dahil olması gereken kamu kurumların hepsinin de bizim gibi düşüneceğine, olumsuz görüş bildireceğine eminim. O yüzden arkadaşlar boşu boşuna masraf yapmadan malzemelerini toplasınlar, uygun yer neresi ise mutlaka onlara yer gösterilecektir, oraya taşınsınlar. Burada asla Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi’ne Edirneliler olarak izin vermeyeceğimizi, altını çok kalın bir şekilde çiziyoruz”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük de bu sürecin kentini seven bir vatandaşın ihbarı ile başladığını belirterek, “Belediye ile iş birliği yaptık, imza dilekçelerimizi verdik. Buraya yakın mesafede 2 içme suyu arıtma tesisi var. Buradan çıkacak kurşunun tozu, suyu her şeye zarar verecek, kentte kirlilik yaratacak. Edirne doğalgaz sayesinde yeni yeni temizlenmeye başlayan bir kent. Bu tesisin buraya yapılmaması için kentliler olarak her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren de “Su arıtma tesisimiz hemen 200 metre ötemizde. Buraya zehirli bir maden olan kurşunun işlenmesi sırasında çevreye vereceği zararları önlemek amacıyla geldik.” şeklinde konuştu.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada firmaların açmak istedikleri tesisler için ÇED süreci talebinde başvurmalarının hukuki bir hak olduğu belirterek, “Kamu sağlığı ve çevre açısından böyle bir tesis için sanki izin alınmış ya da izin verilmeye yönelik bir irade varmış gibi basına yansıyan haberler gerçek dışıdır. Kamu sağlığı ve çevresel değerlerimizin korunması için gerekli olan hassasiyet sorumlu kamu kurumlarımız tarafından en üst düzeyde gösterilecek olup halkımızın kaygı duymasını gerektirebilecek hiçbir husus bulunmamaktadır” denildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.