DOLAR 32,5698 0.16%
EURO 34,8953 0.63%
ALTIN 2.433,390,04
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21719000,76%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ata tohumları geleceğe taşınıyor

Ata tohumları geleceğe taşınıyor

ABONE OL
16 Mart 2022 10:14
Ata tohumları geleceğe taşınıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atalık tohumların kontrollü takasını sağlayarak çoğalmasına katkı vermek amacıyla, sosyal medyada kurulan Ata Tohum Takas Grubunun Edirne Temsilciliği bir araya gelerek tohum takası gerçekleştirdi. Etkinlikte, 70 çeşitten fazla sebze ve çiçek tohumu takas yöntemi ile üyelere dağıtıldı.

Sosyal Medyada “Önce dostluklar, sonra tohumlar yeşersin” sloganıyla oluşturulan ve 60 bine yakın üye sayısı bulunan Ata Tohum Takas Grubu, yüzlerce yıllık geçmişe sahip ata tohumlarını takas yöntemiyle yeniden toprakla buluşturuyor.

Ata Tohum Takas Grubunu Edirne Temsilciliği de önceki gün Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği’nde bir araya gelerek tohum takası gerçekleştirdi. Üyelerin getirdiği farklı çeşitlerdeki ata tohumları grup üyeleri arasında yeniden toprakla buluşturulmak üzere takas yöntemiyle paylaştırıldı.

Ata Tohum Takas Grubu Edirne Temsilcisi Selçuk Yıldırım, Ata Tohum Takas Grubu Edirne Temsilciği olarak 2020 yılında ilk toplantılarını gerçekleştirdiklerini belirterek, 3 kişi ile birlikte çıktıkları bu yolda şimdi onlarca kişi olduklarını söyledi.

Yıldırım, gerçekleştirdikleri toplantıda domates, biber, karpuz, kabak, patlıcan ve mısır başta olmak üzere ata tohumu 70 çeşitten fazla sebze ve çiçek tohumu takas yöntemi ile üyelere dağıtıldığını belirtti.

“KIZIMDA AYNI LEZZETLERLE BÜYÜSÜN İSTEDİM”

Ata Tohum Takası grubuna 2017 yılında kızının dünyaya geldikten sonra katıldığını belirten Yıldırım, “Atalık tohumlarla üretilmiş sebzelerin lezzetini çocukluk ve ergenlik döneminde bolca tüketip tadını alan biri olarak kızım da aynı sağlıklı lezzetlerle büyüsün istedim. Tohum arayışına başladım. Köyümde aradım, çalıştığım işyerindeki köyde yaşayan arkadaşlara sordum bir türlü bulamadım” dedi.

“GRUBUN YAKLAŞIK 60 BİN ÜYESİ VAR”

Bir arkadaşının Ata Tohum Takası Facebook grubundan bahsetmesinin ardından gruba üye olduğunu belirten Yıldırım, “Gruba dahil olanların sayısı şu anda yaklaşık 60 bin kadar. O zamanlar da grup şehirlerde örgütlenmeye çalışıyordu. Örgütlenme Messenger grupları üzerinden oluyordu. Beni Edirne msn grubuna eklediler. Msn gurubunda bende başka aktif kimse yoktu. Gruptan bana il temsilciliği teklifi geldi. Bende seve seve kabul ettim. İlk toplantıyı yapabilmek için ısrarlarımla üç kişi anlaşıp toplantı yapmayı planlayabildik. Bana kargo ile içerisinde çeşitli tohumların olduğu bir paket geldi. Küçük bir çay ocağında toplantımızı yaptık. Süreç ilk bu şekilde başladı. Bu süreci hikayeleştirip bir blog sayfası hazırladım. Sayfa adresi bahceseven.blogspot.com. Yaşadığımız süreçleri merak edenler girip okuyabilirler.

“İLK TOPLANTIDA TANE TANE PAYLAŞIYORDUK ŞİMDİ PAKET PAKET”

İlk toplantıda tane ile paylaştıkları tohumları artık paket paket paylaşır olduklarını belirten Yıldırım, “Bu grubu duyanlar hem gruba katılmak istediler hem de ellerindeki tohumları bizlerle paylaştılar. Grup büyüdükçe tohum çeşitliliğimiz de arttı” dedi.

“ATA TOHUMU DEĞİŞEN İKLİM ŞARTLARINA UYUMU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMA ÖZELLİĞİ VAR”

Sayılarının çoğalıp güzel işler yaptıkça kurumlar tarafından da dikkate alınır olduklarını  ve destekçilerinde arttığını belirten Yıldırım, “Hatta TURYİD’in hazırlamış olduğu Rota Trakya Dergisinde bir sayfada bizde yer almıştık. Çay ocağı, kafeler derken üye sayısının artmasıyla artık daha geniş alanlarda toplantı yapıyoruz. Son toplantımızı hafta içi gerçekleştirmemize rağmen beklediğimden kalabalık ve güzel bir toplantı oldu. Toplantılara başladığımız ilk günden bu yana hiçbir kamu kuruluşundan maddi bir destek almadık. Hep kendi yağımızda kavrulduk.  Ata tohumu değişen iklim şartlarına uyum gösterebilme ve sürdürülebilir olma özelliği ile dikkat çekiyor. Ancak bunun kıymetini farkındalık derecesi yüksek bir grup insan tarafından biliniyor. Bizler denize atılan bir taş parçası gibi çok küçük yapıda olsak da dalga dalga yayılıp daha çok kişiye ulaşmak için elimizden geleni yapacağız. Önce dostluklarımız sonra tohumlarımız çoğalacak” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.