DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20735960,99%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Atatürk’ün Bulgar aşkı beyaz perdeye aktarılıyor

Atatürk’ün Bulgar aşkı beyaz perdeye aktarılıyor

ABONE OL
28 Mayıs 2020 23:45
Atatürk’ün Bulgar aşkı beyaz perdeye aktarılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Bulgaristan Parlamentosu Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Vejdi Raşidov, Atatürk’ün  Sofya Büyükelçiliği’nde Askeri Ateşe olarak görev yaptığı dönem de, Genelkurmay Başkanının kızı Dimitrina Kovaçeva ile olan aşkını anlatacak filmin müjdesini verdi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya dönemini anlatacak Türk-Bulgar ortak yapım film projesi koronavirüs salgını sonrası hayata geçirilecek.

Sofya’daki 19 Mayıs kutlamalarına katılan Vejdi Raşidov, ‘Sayın Büyükelçimizle konuştuk, Atatürk’ün burada hayatıyla ilgili bir ortak yapım film çalışması gerçekleştireceğiz. Korona krizi geçtikten sonra proje netleşecek’ dedi.

Raşidov ve Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri ele aldı. Salgına karşı alınan tüm önlemlerin kaldırılmasından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk ve Dimitrina Kovaçeva arasındaki imkansız aşk hikayesi hakkında film yapacak olan Bulgar ve Türk film yapımcılarının birlikte çalışması mümkün olacak.

Filmin senaryosu, 1913 yılında Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’ne Askeri Ataşe olarak atanan o zamanki genç Mustafa Kemal ve herkesin kendisine ‘Miti’ olarak hitap ettiği eski Bulgaristan Genelkurmay Başkanı General Stilyan Kovaçev’in kızı arasındaki son derece romantik, ama imkânsız aşkı konu edinecek. Film, Bulgar ve Türk sineması arasında ortak yapım olacak.

O AŞKIN HİKAYESİ

Dimitrina,  sık sık yardım konserleri düzenlerken Mustafa Kemal de büyük bir keyifle bu konserlere katılıyordu. Bu sırada düzenlenen bir yılbaşı balosunda Mustafa Kemal,  Bulgar Generalin kızı Dimitrina’yı dansa kaldırdı.

Dimitrina’nin kensidisine olan sevgisinden emin olan Mustafa Kemal, muhtemel bir evlilik için önünde duran engellerin ise farkındaydı.

Bulgaristan’da yayınlanan habere göre, ‘Atatürk Dimitrina’dan 11 yaş büyüktü. Ayrıca Bulgaristan’da Türkler’i pek sevmeyen ve onları aile yaşamları için kabul edilemez bulan kişiler vardı’ ifadeleri yer alıyor.

Bütün bunlara rağmen Atatürk’ün Dimitrina’yı babasından istediği aktarılan haberde, babasının ‘kızının başka bir dinin dogmalarını kabul etmeyeceği inancı ile’ Dimitrina’yı Mustafa Kemal’e vermediği bildirildi.

Bunun üzerine Mustafa Kemal ve Dimitrina çifti gizli gizli buluşmaya başladı.

1915 yılında güzel Dimitrina’yı babasından ikinci kez isteyen Mustafa Kemal, belgesele göre ikinci kez reddedildi.

Kızının Mustafa Kemal ile hala görüşmesinden rahatsız olan General Kovaçev de Dimitrina’yı hemen Bulgar bir mühendis ile evlendirdi.

Belgesele göre, babasının kendisi için verdiği karara uyan Dimitrina’nın Mustafa Kemal ile ayrılmak zorunda kaldı ancak onu hiçbir zaman unutmadı.

Yıllar sonra Atatürk Ankara’da Bulgar Kooperatif Tiyatrosu’nun oyuncularıyla sohbet ederken, ‘gençliğimi bıraktım Sofya’da’ demiş… ‘Bir kız sevdim ama, bana vermediler…’

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.