DOLAR 32,5389 0.24%
EURO 34,7702 0.06%
ALTIN 2.492,801,25
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20628034,05%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Avukat cinayetine meslektaş tepkisi

Avukat cinayetine meslektaş tepkisi

ABONE OL
18 Mart 2021 12:24
Avukat cinayetine meslektaş tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hukukçular Derneği Edirne İl Temsilcisi Avukat Çağrı Muştu, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Avukat Ersin Arslan’ın yaşamını yitirdiği silahlı saldırıya tepki göstererek, “Son bir yıl içinde sadece kamu görevini ifa ettiği için, görev esnasında, yüzlerce meslektaşımız saldırı sonucu yaralanmış veya katledilmiştir. Söz konusu şiddet ve cinayetlerin önlenmesi için çalışmalar yapılması elzemdir” dedi.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kamu görevini ifa eden Av. Ersin Arslan’ın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine tepkiler sürüyor.

Hukukçular Derneği Edirne İl Temsilcisi Avukat Çağrı Muştu da yaptığı açıklamada yaşanan olaya tepki göstererek, silahlı saldırıda sonucu hayatını kaybeden Av. Ersin Arslan’a Allah’tan rahmet, meslektaşlarına başsağlığı diledi.

Muştu, burada saldırıya uğrayanın sadece Ersin Arslan olmadığını aynı zamanda avukatlık mesleği olduğuna dikkat çekerek, “Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.’’ Avukatın ifa ettiği kamu görevi, vatandaşın hak ve hukukunu korumak ve adaletin tesis edilmesine katkı sunmaktır. Söz konusu saldırı, müvekkilini temsil ettiği için hak arama özgürlüğüne ve kamu görevini ifa eden bir mesleğe yöneldiği için de kamu güvenliğine yöneliktir” dedi.

Muştu, “Bilinmesi gerekir ki; herkesin savunma hakkı vardır ve kutsaldır. Bu hak yasalara uyarak gerçekleştirilmelidir. İhkak-ı hak kabul edilemediği gibi Hak arama yollarının güç kullanarak engellenmesi de kabul edilemez” dedi.

Son bir yıl içinde sadece kamu görevini ifa ettiği için görevi esnasında, yüzlerce meslektaşının saldırı sonucu yaralandığını veya katledildiğini belirten Muştu, “Söz konusu şiddet ve cinayetlerin önlenmesi için çalışmalar yapılması elzemdir” dedi.

Muştu, şiddet ve cinayetlerin önlenmesi için ivedilikle yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı;

1.Avukatlara yönelik şiddet eylemleri daha ağır şekilde cezalandırılmalı ve kamuoyu bu hususta uyarılmalıdır.

2.İcra ve İflas Kanunu uyarınca yürütülen haciz ve muhafaza işlemlerinin yürütülebilmesi amacıyla adliyelerde ‘adli kolluk’ yapılanması oluşturulmalı, aksi talep edilmedikçe bu kolluk güçleri haciz ve muhafazaya eşlik etmelidir. Devlet memurlarının ve avukatların yaşam hakları tehlikeye atılmamalıdır.

3.Kamu görevini ifa etmekte iken öldürülen diğer tüm kamu görevlileri gibi, kamu görevinin ifası sırasında öldürülen avukatları da şehit olarak kabul edecek yasal düzenlemeler yapılmalı, vefat edenlerin eş ve çocuklarına maddi ve manevi destek olunmalı ve manevi şahsiyetleri yaşatılmalıdır.

4.Avukatların kamu görevi nedeniyle işlemiş olduğu iddia edilen suçlarla ilgili olarak Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları gibi, avukatlara karşı işlenen suçlar da suçun niteliğine bakılmaksızın Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görülmesi gerekmektedir.

5.Adaletin tecelli etmesinde milleti temsilen savunma ve sav makamını icra eden avukatın tüm Adliyelerde bulunan Adalet Komisyonları’nda temsili sağlanmalıdır.

6.Özellikle televizyon yayınlarında avukatı olmaksızın şüphelinin ifadesinin alınmasının hukukun temel kuralı dikkate almayarak, ifadeye avukatın katılmasının istisna olduğunu gösteren veya avukatı aşağılayıcı ve itibarını sarsıcı yayın ve   sahneler RTÜK tarafından engellenmelidir.”

“Adaletin tecellisi için çalışan avukatlık mesleğine ve saygınlığına karşı hemen hemen her gün bir saldırıda bulunulur ve bu meslek yaşayamayacak hale gelirse vatandaşın da ‘hak ve hukukunu savunma’ imkânı kalmayacaktır” diyen Muştu, “Unutulmamalıdır ki, Avukatlık mesleği yargılamanın asli unsurudur. “Avukat olmazsa Adalet de  olmaz.!.”

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.