DOLAR 32,4042 0.13%
EURO 34,8086 -0.01%
ALTIN 2.397,530,04
BIST 10.237,020,28%
BITCOIN 19241792,95%
Edirne
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Avukatların sorunları dağ gibi

Avukatların sorunları dağ gibi

Edirne’de 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Edirne Barosu tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni düzenlendi. Törende konuşan Edirne Baro Başkanı Avukat Gökhan Karakoç, avukatların özgürlüğün sesi ve adil yargılamanın teminatı olduğunu vurgulayarak, meslektaşlarının karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

ABONE OL
5 Nisan 2024 16:14
Avukatların sorunları dağ gibi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Edirne Barosu tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni düzenlendi. Törende konuşan Edirne Baro Başkanı Avukat Gökhan Karakoç, avukatların özgürlüğün sesi ve adil yargılamanın teminatı olduğunu vurgulayarak, meslektaşlarının karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

Edirne Barosu avukatları tarafından, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Edirne Atatürk Anıtı önünde toplanarak çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç’un anıta çelenk sunumu sonrası saygı duruşunsa bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törene Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Edirne Baro Başkanı Gökhan Karakoç, Edirne Barosu eski Başkanları ve Edirne Barosu’na kayıtlı avukatlar katıldı.

Burada konuşan Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, “Her 5 Nisan’da olduğu gibi devletimizin kurucusu, hukuk devrimlerinin de aralarında bulunduğu Cumhuriyet aydınlanmasının büyük mimarı, Büyük Atatürk’ün, Atamızın manevi huzurunda sizlerle buluşmuş olmanın en derin heyecanı içindeyim” diyerek “Yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, mutlak hak arama özgürlüğünün sesi ve adil yargılanmanın teminatı olan biz avukatların günü bugün. Ama aynı zamanda kadim mesleğimizin saygınlığını, gelecek kuşaklara aktarmanın mutluluğunu paylaşmak, konuşmak yerine, içerisinde bulunduğu zor dönemden aydınlığa çıkma mücadelesini konuşmak zorunda bırakıldığımız gün bugün” dedi.

Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç

Artan hukuk fakültesi sayısıyla birlikte yaşanan avukat enflasyonu ve meslektaşların karşılaştığı ekonomik zorluklara değinen Karakoç, “Artan hukuk fakültesi sayısının beraberinde getirdiği avukat enflasyonu ile 4 yıl boyunca hem ekonomik, hem zihinsel olarak geçirilen zorlu sürecin ardından hayal ettiğini bulamayan meslektaşlarımızın, lisans mezuniyeti koşulu dahi aranmayan alanlarda istihdam edildiği, stajyer meslektaş kardeşlerimin bir yıl önce ekonomik anlamda desteksiz bırakıldığı, bağlı çalışan meslektaşlarımıza asgari ücretin reva görüldüğü, serbest çalışanlarımızın yoksulluk sınırının altında ayakta kalmaya çalıştığı günlerden geçiyoruz. Kamu da görevi meslektaşlarımızın özlük ve mali haklarında tüm mücadelemize rağmen iyileştirmelerin yapılmadığı, vatandaşın hukuk arama özgürlüğünün güvencesi olan zorunlu müdafiyelik sisteminde, meslektaşlarımıza layık görülen ücretin görevi maalesef angaryaya dönüştürdüğü, adli yardım ödeneklerinin tüm haklı taleplerimize rağmen zamanında ödenmediği, pek çok hizmete alımlarda yüzde 1’e indirilen katma değer vergisi oranının, bir kamu hizmeti olan avukatlık görevinde birkaç alan dışlanırsa hala yüzde 20’den aşağıya çekilmediği günlerdeyiz” dedi.

Karakoç, avukatların vergi yükü altında ezildiğini ve sosyal güvence konusunda yetersiz bırakıldıklarını belirtti. Avukatlar olarak diğer meslek gruplarına nazaran üvey evlat muamelesi gördüklerini dile getirdi.

Avukatlık mesleğinin itibarının gün geçtikçe azaldığını ve savunmanın etkisiz hale getirilmeye çalışıldığını ifade eden Karakoç, bu durumun yargı organları tarafından arzulandığını vurguladı.

Karakoç, televizyon dizileri ve toplumsal algıyla birlikte avukatlara yönelik şiddetin ve hakaretin normalleşmeye başladığını ve bu durumun ülkenin dört bir yanında yayıldığını belirtti.

Karakoç, Edirne Barosu’nun tarih boyunca Atatürk’ün izinde hukukun üstünlüğü ve insan hakları mücadelesini sürdürdüğünü belirtti. Baro olarak karşılaşılan zorluklara rağmen hukukun gerçek manada üstün olacağı günlere ulaşmak için kararlılıkla çalıştıklarını vurguladı.

Baro Başkanı Karakoç, meslektaşlarının her zaman yurttaşların temel hak ve özgürlüklerinin koruyucusu ve savunucusu olduğunu ifade ederek, hukukun üstünlüğünü sağlamak için verdikleri mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Program anıt önünde toplu fotoğraf çekimi sonrası sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.