DOLAR 32,3437 -0.06%
EURO 34,8781 0.2%
ALTIN 2.385,75-0,45
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 19975424,48%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Ayçiçeği maliyeti 15,5 TL 

Ayçiçeği maliyeti 15,5 TL 

ABONE OL
7 Eylül 2023 10:52
Ayçiçeği maliyeti 15,5 TL 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, 1 kilogram ayçiçeğinin maliyetinin 15,5 TL olduğunu belirterek, ayçiçeği üreticilerinin üretim maliyetlerini karşılayıp kar edebilmesi için üretim maliyetlerinin üzerinde, enflasyon farkını ve refah payını koyarak fiyat açıklanması gerektiğini bildirdi.

Edirne Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Başkanları Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan başkanlığında Enez Ziraat Odasında toplandı.

Toplantıda; ayçiçeği fiyatı beklentisi ve TMO’nun buğday ödemelerinin uzamasından dolayı üreticilerin yaşadığı mağduriyet ele alındı.

Toplantının ardından Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ayçiçeği üreticileri adına, Tarım Bakanlığı ile ayçiçeği alımı yapacak olan kurumlara ayçiçeği fiyatı ile ilgili taleplerini açıkladı.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’ndan yapılan açıklamada, bölgemizde bu yıl kuraklık ve bazı tohum çeşitlerinden kaynaklanan verim kaybı yaşandığına işaret edilerek, “Bununla birlikte yaşanan enflasyona istinaden girdilerde (mazot, ilaç, tohum) yaşanan artışlar üreticilerimizin zor bir sezon geçirmesine nede olmuştur. İl Koordinasyon Kurulu olarak yapığımız ayçiçeği maliyet hesabında 1 kilogram ayçiçeği 15,5 TL olarak hesaplanmıştır” denildi.

Ayçiçeği üretimin maliyetinin 15,5 TL/kg olduğuna dikkat çeken Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, üreticiler adına alım yapacak olan kurum kuruluş ve bağlı örgütlerden taleplerini şöyle sıralandı;

“Ayçiçeği üreticimizin üretim maliyetleri karşılayıp kar edebilmesi için üretim maliyetlerinin üzerinde enflasyon farkını ve refah payını koyarak fiyat açıklanmasıdır. Üreticilerimiz adına, alım yapacak olan kurum kuruluş ve bağlı örgütlerden talebimiz budur.

Bir diğer konu; TMO buğday ödemelerinin uzamasından dolayı üreticilerimizin mağduriyet yaşamasıdır. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bağlı oldukları Kooperatiflere, Ziraat Bankasına, Özel Bankalara ödeme günü gelmiş borçları bulunmaktadır. TMO’dan alacaklarını alamayan üreticilerimizin borçlarını ödeyememekte ve cezalı duruma düşmektedir. Hükümetimizden üreticilerimizin cezalı duruma düşmemesi için takip sürelerinin bu yıla istinaden 3 aydan 6 aya çıkarılmasını ve Tarım Kredi, Ziraat Bankası ve diğer bankalara borçlarının TMO’dan alacaklarına istinaden mahsuplaşmasının önünün açılmasını talep etmekteyiz”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.