DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20768531,32%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ayçiçeği üretim teknikleri anlatıldı

Ayçiçeği üretim teknikleri anlatıldı

Edirne’de yoğun olarak ekimi gerçekleştirilen ayçiçeğine yönelik üretim teknikleri çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi.

ABONE OL
16 Şubat 2024 11:11
Ayçiçeği üretim teknikleri anlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de yoğun olarak ekimi gerçekleştirilen ayçiçeğine yönelik üretim teknikleri çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi.

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzelen ve ayçiçeği üretim tekniklerini ele alan toplantıya Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli ve çok sayıda çiftçi katıldı. Toplantı, saygı duruşuyla başlayarak İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

“AYÇİÇEĞİ HAK ETTİĞİ DEĞERİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE ALACAK”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Kırbiç, yaptığı konuşmada ayçiçeğinin ülkemiz ve bölge için stratejik bir bitki olduğunu vurgulayarak, “Ayçiçeği hak ettiği değeri belki alamasa bile, önümüzdeki dönemlerde hak ettiği değeri alacaktır” dedi.

“ÜLKEMİZ AYÇİÇEĞİ İHTİYACININ YARISINI KARŞILAYABİLMEKTE”

Kırbiç, dünya genelinde yaklaşık 60-70 milyon ton ayçiçeği üretildiğini ancak Türkiye’nin ihtiyacının ancak yarısını karşılayabildiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl, bir önceki yılın fiyatlarından dolayı ciddi bir üretim Türkiye tarihinde ilk defa yaklaşık 1 milyon 950-2 milyon ton gibi bir üretim gerçekleşti. Ardından fiyat baskısı ile fiyatların, ithalat fiyatlarının düşük olması sebebiyle hem üretim miktarında hem de ekiliş miktarında hem de bölgemizde özellikle Tekirdağ bölgesinde ciddi bir kurallıktan dolayı yaklaşık 1.5 milyon ton gibi bir üretim miktarına düştük. Bu da ülkemiz ihtiyacının ancak yarısını karşılayabilmekte. Yani açıkçası biz ithalata bağımlı bir ülkeyiz. Biz kendi üretimimizi yapabilir miyiz? Tabi ki üretebiliriz. Çünkü ayçiçek bitkisi ülkemizin her alanında kuzeyden güneye, doğudan batıya, her tarafta yetişebilen bir bitki. Ve küçük sulamalarla, çok küçük su miktarlarıyla iki katına kadar verim artışı sağlanan bir bitki” dedi.

“YERLİ ÜRETİMİ ARTTIRMAK İÇİN ÇİFTÇİLERE DESTEK VERİLMELİ”

Yerli üretimi arttırmak için çiftçilere destek verilmesi gerektiğini belirten Kırbiç, “Bakanlığımızda, sayın il müdürümüz de burada çeşitli raporlar verdik sayın bakanımıza, bürokratlarımıza, her görüştüğümüz, ayçiçek üretim miktarının arttırılması gerektiği yönünde. Çünkü ülkemizin ihtiyacını pandemi döneminde hepimiz gördük, elinde bulunan ülkeler dahi ihtiyacının fazlasını bile satmama yoluna gitti. O zamanda da insanlarımız bizim panik yaptı. Ancak bu üretim miktarının yakalanmasında birinci öncelik, çiftçimizin para kazanması. Biz de bunu çiftçimizi gümrük vergileriyle korumalı, destekleme fiyatlarıyla korumalı ve üretim miktarını arttırmalıyız” dedi.

EDİRNE, TARIMA UYGUN COĞRAFYADA BULUNUYOR”

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Edirne’nin tarıma son derece uygun bir coğrafyada bulunduğunu ve verimli topraklara sahip olduğunu belirtti. Bayazıt, ilin çeltik, kanola ve ayçiçeği üretiminde önemli bir performans sergilediğini ifade ederek, “DSİ bölge müdürlüğümüz, Edirne Valilimiz bünyesinde bulunan İl Özel İdaresi tarafından yeni projelerle, yeni yatırımlarla her geçen yıl daha da büyümekte daha da artmakta. Ülkemiz çeltik üretiminin yüzde 40’ını, ayçiçek üretiminin yüzde 14’ünü, kanola üretiminin yüzde 20’sini, buğday üretiminin de yüzde 4’ünü şu an için ilimizde üretmekteyiz, karşılanmaktayız. Yine iller arası sıralamada çeltik üretiminde birinci sırada yer alıyoruz. Kanola üretiminde birinci sırada yer alıyoruz. Ayçiçeğinde ikinci sıradayız. Buğday üretimindeyiz de şu anda iller arası sıralamada yedinci sırada yer alıyoruz” dedi.

“2023 YILINDA KURAKLIK SEBEBİYLE ÜRETİMDE DÜŞÜŞ YAŞANDI”

Ayçiçeği üretimdeki düşüşün sebepleri arasında 2023 yazında yaşanan kuraklığın etkisine değinen ve çiftçilere doğru tekniklerin öğretilmesinin önemine vurgu yapan Bayazıt, “2023 yılında tabii tahmin olarak konuşuyorum şu anda TÜİK tarafından yayınlanmadı ama 1 milyon 294 bin 400 hektar alanda biz ayçiçek üretimini gerçekleştirdik. Toplamda 248 bin 875 ton üretim elde ettik. Ortalama verimizde 192. Yani 2022 yılında, bir önceki yıldaki üretimimi ise 325 bin 812 tondu. Tabii arada bir düşüş var. Ortalamamız 259 kilodan 192 kiloya geriledi. Bunun da sebebi, malumunuz hepiniz biliyorsunuz 2023 yazı çok sıcak geçirdik, çok kurak geçirdik. Bunların etkileri” dedi.

“ÇKS KAYIT ORANIMIZ YÜZDE 91, HEDEFİMİZ YÜZDE 100”

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Bayazıt, bugüne kadar elde edilen başarıları paylaştı. Kayıt oranının yüzde 91’e ulaştığını ve hedeflerinin yüzde 100’e çıkartmak olduğunu ifade eden Bayazıt, “Yine bu gece eğitimlerinde tarımsal üretim planlamasını anlattık sizlere. Sözleşmeli üretimi anlattık. Hayvancılıkla ilgili konuları anlattık. Ve tarım takvimimize göre anlatmaya devam ediyoruz. Yine önümüzde biliyorsunuz ayçiçeği getirişleri var. O yüzden bugün de ayçiçeği konu alalım dedik. Şu notu da aktarmak istiyorum. Toplam 139 eğitim gerçekleştirmişiz. 2 bin 713 üreticimize ulaşmışız” dedi.

“TARIM İÇİN YAĞMURUN BİR DAMLASINI BİLE DENİZE GİTMESİNİ ENGELLEMİLİYİZ, SONRA DAHA ÇOK UĞRAŞILACAK”

Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli ise kuraklık ve iklim değişikliği gibi önemli konulara dikkat çekti. Doğal kaynakların etkin kullanımının tarım için hayati olduğunu vurguladı.

Önemli olanın, tarım için gerekli olan suyun verimli bir şekilde kullanılması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Önemli, “Türkiye’de yağan yağmurun bir damlasının bile denize gitmesini engellemeliyiz. Yarın öbür gün o denizden o suyu çekmeye çalışacağız. Daha büyük bir masraf olacak. Şu anda ki Meriç Nehri biliyorsunuz sık sık taşkınlara uğraşıyor, insanlar birçok sorun yaşıyor. Bunlar aslında yapılabilecek projelerin olduğunu duyuyorum. Buradan bir damla su taşkın yaratmadan gölete, transfer olup sulama için kullanılabilir hale getirilmesi gerekir. Şu anda öncelikli aslında ülkenin durması gereken nokta bu doğal kaynaklarla yağın yağışın en iyi şekilde bir yerlerde toplanıp biriktirilmesi ki tarımda kullanılması. Bu iklim değişikliğini bölgede durdurmamız gerekir” dedi.

Haber: Erkan Ekşi

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.