DOLAR 32,3492 -0.03%
EURO 34,5164 -1.02%
ALTIN 2.392,05-0,02
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 2063530-0,48%
Edirne
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aynı heyecanla kutladık

Aynı heyecanla kutladık

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Edirne’ye gelişinin 93’üncü yıldönümünü aynı heyecanla kutlandı.

ABONE OL
21 Aralık 2023 17:20
Aynı heyecanla kutladık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Edirne’ye gelişinin 93’üncü yıldönümünü aynı heyecanla kutlandı.

Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 93’üncü yılı etkinlikleri sabah saatlerinde İnönü İlkokulu önünden Atatürk Anıtı’na kortej yürüyüşüyle başladı. Ardından Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar tarafından anıta çelenk sundu.

Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşımız okundu.

Düzenlenen törene Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Berat Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, İl Jandarma Komutanı Hacı Ali Büber, Baro Başkanı Gökhan Karakoç, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, gaziler, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

ATATÜRK ODASI ZİYARET EDİLDİ

Atatürk Anıtındaki törenin ardından Edirne Valisi Yunus Sezer, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar Atatürk’ün 21 Aralık 1930 tarihinde Edirne ziyaretinde konakladığı Edirne Belediyesi binasında bulunan Atatürk Odası’nı ziyaret etti.

HALK EĞİTİM MERKEZİNDE TÖREN

Protokol üyeleri Atatürk Odası ziyaretinin ardından Halk Eğitim Merkezi’nde Edirne İlhami Ertem Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan kutlama programına katıldı. Programda Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye gelişini simgeleyen Türk Bayrağı’nı öperek kendisine teslim eden öğrenciden Edirne Valisi Yunus Sezer bayrağı öperek teslim aldı.

“EDİRNE İSTANBULU KORUMA GÖREVİNİ ÜSTLENİRKEN, FATİHLER YETİŞTİREN BİR KENT OLMUŞTUR”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İlhami Ertem Anadolu Lisesi Okul Müdürü Serap Kara yaptı.

Kara, “Arda ve Tunca Nehirlerinin Meriç Nehri ile birleştiği ovanın ortasında, yaklaşık 8 bin 300 yıl önce Traklar tarafından kullanılan Edirne, Makedonya ve Rumlar Romalılar tarafından geliştirilmiş, Bizans İmparatorluğu süresince de ülkenin başkentini İstanbul’u koruma görevine üstlenmiştir. Edirne, Osmanlı döneminde Padişah 1. Murat tarafından 5 Mayıs 1361 tarihinde fethedilirken, 1365-1453 yılları arasında da 88 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkent olma onuruna erişmiştir. Tarihi süreç içinde jeopolitik ve stratejik önemini koruyan Edirne, Bizans döneminde İstanbul’u koruma görevini üstlenirken, Osmanlı döneminde de Fatihler yetiştiren ve İstanbul’u fetheden bir kent olmuştur. Çağdaş Cumhuriyeti’nin aydınlık yüzü Edirne, işgaller görmüş ve bu işgaller sonucunda kent, birçok göçlere, zulüm ve işkencelere tanıklık etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından, Misakı Milli sınırları içinde ülkenin bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak, ülkemizi düşman işgalinden kurtarmak için sürdürülen askeri ve siyasi mücadeleler sonucunda, ülkemizin dört bir köşesinde kazanılan zaferlerde olduğu gibi, Edirne’de 25 Kasım 1922 tarihinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı ünvanıyla 21 Aralık 1930 tarihinde Edirne’ye gelmiş ve 5 gün sonra ziyaretinin ardından Edirne’den ayrılmıştır. Ayşekadın semtinde kendisini uğurlayan dönemin belediye başkanı Ekrem Demiray, Mustafa Kemal Atatürk’e kendisini Edirne’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti iletmiştir. Mustafa Kemal Atatürk de belediye başkanına ve Edirne’ye aşağıdaki kelimelerle veda etmiştir; “Edirne şehri halkının hakkımda göstermiş olduğu iyi kabul ve gösterilerden gerçekten çok duygulandım ve kıvanç duydum. Fırsat düştükçe bu güzel şehri ziyaret edeceğimi vaat ediyorum. Selam ve sevgilerimi sayın ve sevgili Edirne halkına iletmenizi rica ederim. Allah’a ısmarladık.” Bu satırları dinleyen anne ve babalar, eğitimciler, siyasetçiler, iş ve bilim insanları ve diğer meslek erbapları ile geleceğimizin teminatı gençlerimiz, Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu ve bizlere emanet ettiği cumhuriyet değerlerinin büyüyerek gelişmesi için ne katkı yaptım sorusunu kendinize sorun. Yanınızda baş başa kalıp değerlendirmenizi yapın. Edirne Halkı Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu ve bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti ve ilkelerine sahip çıkarak cumhuriyeti yaşatmaya ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurup bizlere emanet eden başta ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla cumhuriyet ve vatan uğruna şehit olan kahramanlarımızın önünde saygıyla eğilirim. Mekanları cennet, ruhları şad olsun” dedi

Konuşmanın ardından İlhami Ertem Anadolu Lisesi öğrencileri Edirne Ata’sını Selamlıyor adlı gösteri sonrası, Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Berat Acar ve Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı’nın sahnede öğrencilerle birlikte fotoğraf çekilmesi sonrası program sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.