DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 21551630,05%
Edirne
20°

KAPALI

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bahar Kakava ateşiyle kutlandı

Bahar Kakava ateşiyle kutlandı

Baharın gelişini müjdeleyen Kakava Hıdırellez Şenlikleri’nde dev Kakava Ateşi, binlerce kişinin katılımıyla tüm dünyaya sevgi, barış, huzur ve bereket ulaştırması için yandı. Renkli görüntülerin hakim olduğu Kakava’da vatandaşlar eğlenme fırsatı bulurken, Roman genç kızlar da renk renk giysileri ile Kakava’ya ayrı bir ahenk kattılar.

ABONE OL
5 Mayıs 2024 18:47
Bahar Kakava ateşiyle kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Baharın gelişini müjdeleyen Kakava Hıdırellez Şenlikleri’nde dev Kakava Ateşi, binlerce kişinin katılımıyla tüm dünyaya sevgi, barış, huzur ve bereket ulaştırması için yandı. Renkli görüntülerin hakim olduğu Kakava’da vatandaşlar eğlenme fırsatı bulurken, Roman genç kızlar da renk renk giysileri ile Kakava’ya ayrı bir ahenk kattılar.

UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl kutlanan Kakava Hıdırellez Şenlikleri, binlerce kişinin katılımıyla Sarayiçi’nde gerçekleştirildi.

Kakava Hıdırellez Şenlikleri Edirne protokolünün Kanuni Köprüsünde karşılanması ile başladı. Kortej buradan davul zurna ve Edirne Belediye Bandosu eşliğinde şenliklerinin yapılacağı Sarayiçi mevkiine geldi.

Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Çeribaşı Fikri Ocak bir konuşma gerçekleştirdi.

Çeribaşı Ocak, “Bundan 1361 yıl önce Türkiye’ye gelen Kakava Şenlikleri, 1400 yıldan beri Osmanlı’dan sonra burada serhat şehri Edirne’mizin kurtuluşudur. Eskiden Kakava Şenlikleri Süloğlu’nda yapılıyordu. Ondan sonra Serhat şehri Gogo Mezarlığı’na aldılar. Tekrar sayın belediye başkanlarımız, modernleşmesi için Tarihi Kırkpınar Güreşinin içine almakta bulundular. Onlara tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah bir dahaki seneye de sizleri Türkiye Çeribaşı olarak davet ediyorum” diye konuştu.

“TURİZM AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞER”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya da Edirne’nin yöneticileri ve turizmciler el birliğiyle şehrin turizm potansiyelini daha da yukarıya taşımak için önemli adımlar atmakta olduklarını belirterek, “Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde Edirne’nin 2023 yılında aldığı ziyaretçi sayısı 4,7 milyon kişiye ulaştı. Edirne’deki konaklama tesislerine giriş sayımızda 650 binin üzerine çıktık. Hedef tabii ki bu sayıları çok daha yukarıya çıkartmak. Bunun için TÜRSAB olarak bizler de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Baharın gelişini müjdeleyen, bolluk ve bereket simgeleyen Hıdırellez, Edirne’de bir başka coşkuyla kutlanıyor. Bin 400 yıllık bir gelenek olan ve UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde bulunan Edirne Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri’nin turizm açısından da çok önemli bir değeri bulunuyor. Kakava ve Hıdırellez bir şenlik havasından çıkıp festival kimliğine bürünen yapısıyla Edirne turizmine marka değeri anlamında çok büyük değer katıyor. Bu değer bölge turizmine de her yıl artarak katkı sağlayacaktır” dedi.

“YENİ PROJELER İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Onun ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da yeni projeler için çalıştıklarını belirterek; “Sayın Valimiz ve tüm kuruluşlar koordineli şekilde çalışarak bu şenlik için hazırlıkları sürdürdük. Şimdi görüyorum ki başarılı bir iş ortaya çıkarmışız. Dostluğun, kardeşliğin, barışın kenti Edirne birçok farklı medeniyetin içinde barındırmakta olan bir marka şehirdir. Şehrimizde sürdürülebilir, sağlam ilişkilere dayalı gerçek anlamda olabilecek potansiyeli Edirne’de yeni destinasyonlar kazandıracak vizyon projeleri hayata geçireceğiz. Kendimizi değil, kentimizi, esnafımızı, kadınlarımızı, gençlerimizi ve geleceğimizi düşüneceğiz. Bunun ilk adımı olarak da her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde kutladığımız Kakava Hıdırellez Şenliğimizi bu sene ilk defa esnafımızdan, halkımızdan ve TÜRSAB’dan gelen talep doğrultusunda 3 güne yaydık ve 4-5-6 Mayıs olarak programladık. Bu kent, bu kültür, bu özgürlük bizler için çok değerli. Bu nedenle sizlerin eğlenmesi, Edirne’yi daha iyi tanıyabilmesi ve evine mutlu bir şekilde dönebilmesi için güzel bir şenlik programı hazırladık. Birazdan Kakava ateşimizi yakacağız. Yarın sabah 2017 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Hıdrellez Şenliği’mizi kutlayacağız. Yakacağımız bu ateşin ve dileyeceğimiz dileklerin, bu güzel ülkede bereketin, demokrasinin, özgürlüğün, barışın, mutluluğun, adaletin, sağlığın, insanca yaşamının ateşi olmasını istiyorum ve diliyorum. Birlik ve beraberliğimizi pekiştirmemize vesile olan bu şenliklere sahip olduğumuz için dolayı gurur duyuyor, Edirne’nin köklü geleneklerini, kültürünü ve ruhunu yaşatan şenliklerimizin tüm hemşerilerimize, şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“BİRLİK VE BERABERLİĞİN, BARIŞ VE UYANIŞIN SEMBOLÜ”

Edirne Valisi Yunus Sezer de yaptığı konuşmada, “Birlik ve beraberliğin, barış ve uyanışın sembolü Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri’ne hem ülkemizin değişik illerinde hem yurtdışında birçok misafirimiz Edirne’ye geldiler. Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri sadece bizim için değil, bütün dünya için kültür mirasında yer alan önemli bir değer. Bu değerin Edirne’mizde olması da bizim için büyük bir şans. Bunu da 3 güne yayan şenliklerle beraber kutlamaya devam ediyoruz. Birazdan Kakava ateşini yakacağız. Bu Kakava ateşinin öncelikle bolluk ve bereket için yanmasını sağlık, huzur ve barış getirmesini, aynı zaman da bugün dilekler tutuluyor bütün dileklerin de gönlünüzce olmasını ve dünyaya ve geleceğe güzellikler getirmesini temenni ediyorum. Kadim şehrimiz güzel Edirne’mize hoş geldiniz” dedi.

KAKAVA ATEŞİ YAKILDI

Konuşmaların ardından Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Çeribaşı Fikri Ocak, siyasi parti temsilcileri ile diğer protokol üyeleri tarafından tonlarca odunun kullanıldığı dev Kakava ateşi yakıldı.

Daha sonra çeşitli dans gösterileri ilgi ile izlenirken, Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, renkli kıyafetleriyle dans eden Roman vatandaşlara eşlik etti.

BOL VE BEREKETLİ YIL DİLEĞİ

Vatandaşlar 2024 yılının daha mutlu ve sağlık ve bol bereketli geçmesini dilerken, Roman kızlar da yanan Kakava ateşinin etrafında gönüllerince oynayarak, gazeteci ve fotoğrafçılara bol bol poz verdiler. Roman Genç kızlar renk renk giysileri ile de Kakava şenliğine ayrı bir renk ve güzellik kattı.

Haber: Erkan Ekşi / Mehmet Güzey

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.