DOLAR 32,2805 0.01%
EURO 35,0893 -0.01%
ALTIN 2.475,540,39
BIST 10.319,961,59%
BITCOIN 21256780,15%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bahar Kakava ateşiyle kutlandı

Bahar Kakava ateşiyle kutlandı

ABONE OL
6 Mayıs 2023 11:11
Bahar Kakava ateşiyle kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Kakava Hıdırellez Şenlikleri, koronavirüs salgının ardından iki yıl sonra binlerce kişinin katılımıyla Sarayiçi’nde gerçekleştirildi.

Kakava Hıdırellez Şenlikleri Edirne protokolünün Kanuni Köprüsünde karşılanması ile başladı. Kortej buradan davul zurna ve Edirne Belediye Bandosu eşliğinde şenliklerinin yapılacağı Sarayiçi mevkiine geldi.

Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Çeribaşı Fikri Ocak bir konuşma gerçekleştirdi.

 

Çeribaşı Ocak, “Bir daha ki yıl Allah’ın izniyle Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri’miz daha da güzel olacak. Bir daha ki yıl tüm Türkiye’yi davet ediyorum buraya. Sizler varsanız, bizlerde varız. Her zaman gerçekten Türkiye’mi, bayrağımı, askerimi, polisimi, sancağımı gerçekten namusum, şerefim üzerine çok seviyorum. 06 Şubat’taki depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralananlara rabbimden acil şifalar diliyorum” dedi.

Onun ardından konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kakava geleneğinin bin 400 yıldır sürdürüldüğünü belirterek, “Kakava ateşimiz bizim için baharın müjdecisi. Kakava ateşiyle beraber. Şehrimizdeki ülkemizdeki ve tüm insanlığın üzerindeki kötülük def ediyoruz. Allah bu güzel ülkeye ve bu güzel ülkenin güzel insanlarına bir daha bir deprem felaketi yaşatmasın diyoruz. 6 şubatta Maraş merkezli meydana gelen depremde kaybettiğimiz bütün canlarımıza, bütün yurttaşlarımıza bir kez daha cenabı Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. İnanıyoruz ki Hepimizin alacağı tüm tedbirlerle depremi önleyemeyiz ama bundan sonraki depremlerde kayıplarımızı, acılarımızı en aza indireceğiz. Çünkü depremi engelleyemezsiniz ama can kayıplarını neredeyse sıfıra düşürebilirsiniz. Bunun tedbirlerle hep beraber alacağız. Hep birlikte alacağız. Çünkü depremde ölenlere baktığınızda bunun siyaseti yok. Bunun etnik kökeni yok, bunun mezhebi yok. Bunun inancı yok. Sağcısı, solcusu yok. O yüzden Edirne’den Hakkari’ye Hatay’dan Sinop’a, bu ülkenin güzel insanlarının tümünü yaşatmak, hepimizin boynunun borcu ve bunu başaracağız. Türkiye’mizin dört bir yanından gelen sevgili dostlar. Bugün burada barışın birbirini olduğu gibi kabul etmenin, medeniyetin ve bütün insanlığın Kakava ateşini yakmak üzere bir aradayız. Birazdan değerli protokol üyelerimizle beraber çeri başımızla birlikte Kakava ateşimizi yakacak ve Kakava Hıdırellez festivalimizin başlangıcını yapacağız. Elbette burada Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen siz değerli misafirlerimiz de sabaha kadar Edirne’mizi gezecek, dolaşacaksınız. Yarın sabah gün ağırırken yanımızdaki Tunca Nehri’nde buluşarak Sayın valim ile beraber Tunca Nehrimize ülkemize ve tüm insanlığa barışı, huzuru, mutluluğu ve kardeşliği getirmesini temenni ettiğimiz dilek çiçeğimizi bırakacağız. Ülkemizden barış eksik olmasın, ülkemizden huzur eksik olmasın, ülkemizden insanlık eksik olmasın. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetimizin 100. Yılında hep beraber yedisinden yetmişine, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine bu güzel ülkeyi Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti, ikinci yüzyılına en öne gönül gönüle beraber taşıyacağız. Kakavamız hayırlı olsun” dedi.

KAKAVA ATEŞİ YAKILDI

Konuşmaların ardından Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İYİ Parti Milletvekili Orhan Çakırlar, partilerin milletvekili adayları, siyasi parti temcileri ile diğer protokol üyeleri tarafından tonlarca odunun kullanıldığı dev Kakava ateşi yakıldı. Daha sonra Edirne Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin Roman Halk Dansları gösterisi, Belediye Bando Konseri ve Edirne Belediyesi Mor-İz Ritim ve Halay grubu ile Göksel Zurna ve ekibinin sahne gösterisi ilgili ile izlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, renkli kıyafetleriyle dans eden Roman vatandaşlara eşlik etti.

PİLAV AYRAN DAĞITILDI

Kakava ateşinin yakılmasının ardından Edirne Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği vatandaşlara ve protokole pilav ayran ikramında bulunuldu.

BOL VE BEREKETLİ YIL DİLEĞİ

Vatandaşlar 2023 yılının daha mutlu ve sağlık ve bol bereketli geçmesini dilerken, Roman kızlar da yanan Kakava ateşinin etrafında gönüllerince oynayarak, gazeteci ve fotoğrafçılara bol bol poz verdiler. Roman Genç kızlar renk renk giysileri ile de Kakava şenliğine ayrı bir renk ve güzellik kattı.

HERYERDE ŞENLİK

Öte yandan Edirne’nin dört bir yanında vatandaşlar ise mahalle aralarında yaktıkları kakava ateşinin üzerinden atlayarak baharın gelişini kutladılar.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.