DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2045883-2,27%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başkent Sofya’ya girişler-çıkışlar yasaklandı

Başkent Sofya’ya girişler-çıkışlar yasaklandı

ABONE OL
18 Nisan 2020 01:03
Başkent Sofya’ya girişler-çıkışlar yasaklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’ya girişler-çıkışlar yasaklandı. Tedbir, dün gece yarısından sonra ikinci bir emir gelene kadar geçerlidir. Tedbirin gerekçesi, Paskalya Pazarı arifesinde son iki gün başkentten ülkenin diğer kesimlerine yönelik trafiğin yoğunlaşmasıdır.

Yeni tedbir, Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Başkanı Tümgeneral Prof. Dr. Ventsislav Mutafçiyski, Sağlık Bakanı Kiril Ananiev ve İçişleri Bakanı Mladen Marinov’un dün gece gazetecilere verdikleri brifingde duyuruldu.

Ayrıca ikinci bir emir gelene kadar Sofya’ya yönelik şehirlerarası ulaşım da durduruldu.

Özel amaçlı taşıtların yanı sıra yük taşımanın ihtiyaç olduğunu ıspatlayan belgeler gösteren yük taşıma araçlarının ve hangi tedavi kuruluşunda tedavi göreceğini bildirmek zorunda olan tedaviye giden vatandaşların bulunduğu otomobillerin giriş-çıkışlarına izin verilecek. Yasak, işe giden sağlık pofesyonellerinin yanı sıra elektrik enerjisi ve su ve kanalizasyon şirketlerinin ekipleri ile kablolu TV ve internet servis sağlayıcısı şirketlerin ekipleri için geçerli değildir. İşyerlerine gitmesi gereken işçiler taşıyan araçların da geçişlerine izin verilecek ve otomobil şoförünün, şirketin ve işverenin adlarını bildirmesi gerekecek.

İşe gidenlerin sabah saat 6.00-8.00 arası, işten dönenlerin ise akşam saat 18.00-20.00 arası giriş-çıkışlarına izin verilecektir.

Tümgeneral Prof. Dr. Mutafçiyski,”Dünden beri, çok endişe verici bir şey var – çok sayıda kişi Sofya’nın dışına çıkıyor, en çok sayıda Kovid-19 hastasının tespit edildiği salgın ocağı olan yer söz konusudur. Bütün bu insanlar ülkenin her tarafına dağılıyorlar. Bu, sonuçları belli olmayan daha da ağır bir epidemiyolojik duruma yol açıyor. Sonuçlar, gelecek hafta belli olacak” diye kaydetti. Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Başkanı,”Kriz Masası son iki gün içinde başkenten çıkanları son derece endişeli bir şekilde izledi. Bugünkü yeni vakalar 40’a yakın. Bu iki günde pek çok vakanın olması kazaen değil, bir eğilim, bu vakalar, insanların gösterdiği vurdumduymazlığa tamamen zıt düşüyor” dedi.

Bakan Marinov, bugün yaklaşık 5 000 arabanın geri çevrildiğini ve polis memurlarının “lahana atmak” gibi saçma bahanelerle kentten çıkış yapmak isteyen kişilerle kedi- fare oyunu oynadıklarını söyledi.

Marinov, “Son iki günde doldurulan beyannameler kontrol edilecek ve yalnış bilgi verenler sorumlu tutulacaktır. İşin buraya elmesini istemezdim, ancak kısıtlamalara uyanları korumanın tek yolu bu. Bakalım şimdi başkentten dışarı çıkanlar nasıl geri dönecekler” diye ekledi.

Tümgeneral Prof. Dr. Mutafçiyski, yalnış bilgi verenler için Sofya’ya dönüşlerinde cezai işlemler yapılacağını kaydetti.

Kriz Masası Başkanı’nın ifadesine göre, başkentten taşraya yönelik trafik akışı, açık kiliselerden daha tehlikelidir, çünkü Tsvetnitsa (Dallar Pazarı) günü kiliselerde 10’dan fazla insan olmamıştır. Tümgeneral Prof. Dr. Mutafçiyski,”Son günlerde Sofya’dan 10 000 kişi çıkış yapmıştır, oysa salgının patlak verdiği yer burası. Matematiksel model bugüne kadar yedi kişiden ikisinin enfekte olduğunu göstermektedir. İki hafta öncesine kadar, bu oran 11’de iki idi. Bu nedenle, hem başkentten taşraya, hem de geriye doğru hareket etmek riskli olarak kabul edilir” dedi.

Bir aşamada ordunun anti-salgın önlemlerin sürdürülmesine katılması mümkün, ancak bu şu anda öngörülmemektedir. İçişleri Bakanlığı’nın daha sıkı kontrol uyguladığı Roman vatandaşların yoğunlukla ikamet ettiği semtlerde ve mahallelerde vatandaşlar ile emniyet güçleri arasında gerginlikler yaşandığı anlaşıldı.

www.kircaalihaber.com

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.