DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20688751,54%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bayram öncesi besiciler dertli

Bayram öncesi besiciler dertli

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:49
Bayram öncesi besiciler dertli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Kurban Bayramı öncesi kasapta ve markette fiyatı yükselen kırmızı etin besicide 2 TL aşağıya düştüğünü belirterek, “Besiciler canlı hayvan borsasına getirdikleri büyükbaş ve küçükbaş hayvanları maalesef geçen yılki fiyatlara satıyorlar” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, beraberinde CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile birlikte Canlı Hayvan Borsası’nı ziyaret ederek, besicilerin sıkıntılarını dinledi.

“YEMİN YÜZDE 100 ZAMLANMASINA RAĞMEN 25 TL’DEN SATILIYOR”

Sosyal medya hesabından ziyarete ilişkin bir de video paylaşan Milletvekili Gaytancıoğlu, geçtiğimiz yıl kilogramı 23 TL’den satılan büyükbaş hayvan baskülünün, yeme yüzde 100 zam gelmesine rağmen şimdi 25 TL’den satıldığını söyledi.

Küçükbaş baskülünün satış fiyatı ise geçen sene kilogramının 27 TL iken bu sene 30 TL’den işlem gördüğünü belirten Gaytancıoğlu, besiciler ciddi anlamda dertli olduklarını ve üreticilerin çocuklarına bu mesleği önermediklerini söyledi.

“MORALLER ÇOK BOZUK”

Kurban Bayramı yaklaşırken üreticilerin biraz yüksek fiyatlarla satış yapmayı beklediklerini ancak fiyatlarda düşüş yaşandığını gördüklerini belirten Gaytancıoğlu, “Edirne Canlı Hayvan Borsası’ndayız. Buraya üreticiler canlı hayvanları getiriyorlar. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanları getiriyorlar. Alıcı ve satıcı, aracısız bir şekilde satış yapıyor. Ancak üreticilerimizle görüştüğümüzde moraller çok bozuk. Kurban Bayramı öncesi biraz daha yüksek fiyatlarla satış yapmak isterlerken fiyatlarda bir düşüş var. Bunun nedenlerini araştırıyoruz, soruyoruz” dedi.

“HAYVANLARINI DEĞERİNDE SATAMIYORLAR”

Herkesin yem fiyatlarının çok yükselmesinden ve eline az para geçmesinden bahsettiğini anlatan Gaytancıoğlu, “Besicilerimiz hayvanlarını değerinde satamadığından şikayetçi. Bir kardeşimizde Rusça öğretmeni ama yapmıyor, besiciliğe girmiş. 50-60 yıldır bu işi yapan üreticilerimiz artık perişan olmuş durumda. Çocuklarına bu mesleği önermiyorlar. Ama Türkiye tarımda inanıyoruz ki gerçek potansiyelini şu an göstermese de gelecek yıllarda gösterecek” dedi.

“NE ZAMAN KENDİ ÜRETİCİMİZE DESTEK VERECEĞİZ”

Üreticiler de hayvanlarını değerinde satamadığından dert yanarak, “Büyük beklentiler içerisinde 18 ay baktığım hayvanımı getirdim. Bugün yem fiyatlarına baktığımızda ucu alınabilir bir şey değil. Ben 30 yıldır üreticiyim, üretmeyi seviyorum. Ama muhatap bulamamaktan çok büyük şikayetçiyiz. Bu ülkenin sonu ekonomik olarak nereye kadar gidecek yani? Hep ithal mi getireceğiz? Biz ne zaman kendi üreticilerimize destek vereceğiz?” dedi.

Diğer bir üretici de “Ticaretle uğraşmaya büyük bir merakım vardı. Toprağa yönelmek benim içim önemliydi. Fakat şu an ki seviyelerde çok zor yapılıyor bu meslek. İnsanıyla, üretimiyle, işçisiyle baya sıkıntılı bir sektör” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.