DOLAR 32,3277 -0.11%
EURO 34,7724 -0.07%
ALTIN 2.389,90-0,28
BIST 10.255,360,46%
BITCOIN 19051841,17%
Edirne
18°

HAFİF YAĞMUR

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Belgesiz kiralayanın cebi yanacak

Belgesiz kiralayanın cebi yanacak

ABONE OL
14 Kasım 2023 11:00
Belgesiz kiralayanın cebi yanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1 Ocak 2024’te itibaren geçerli olacak kanunla, yazlık ve günübirlik konut kiralamalarında yeni bir dönem başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan bir kararla, 100 gün ve altında günlük veya kısa süreli yazlık kiralamalarda turizm konutu belgesi almak zorunlu olacak. İzin alınmadan yapılan kiralamalarda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak. Yeni yasanın ticari olarak yazlık kiralama yapanları kapsadığını söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “100 gün altında kiraya verilen günübirlik daire ve yazlıklarda Turizm Konut Belgesi almak zorunlu olacak. Bu belgeyi almadan yapılan her sözleşme için 100 bin lira ceza uygulanacak, 1 milyon liraya kadar devam edecek” şeklinde uyarıda bulundu.

“100 GÜNDEN AZ KİRAYA VERİLEN YERLER TURİZM KONUT BELGESİ ALACAK”

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Gündeme gelen bir konumuz daha var. O konuda, yazlık yerlerimizi, günübirlik daireleri ticaret gibi kullanılan yerler. Yazlıkları, üç aylık gibi kısa bir sürede kiraya verenleri etkileyecek olan bir yasa bu. Bunda da bu tip yazlık yerlerini günlük veya bir aylık, iki aylık gibi kiraya veriyorsa kişiler, bundan sonra gidip yetki alması gerekiyor. “Ben yazlığımı kiraya veriyorum” diyerek bununla ilgili özel bir yazışmayı, gidip müracaatını yapacak. 100 gün ve altında kiralama yapan işletmeler için olan bir yasa. Yani 100 günden fazla olan, kiralık yerlerle ilgili olan bir yasa değil. Kısa süreli veya günlük olarak kiraya verenler var, günlük olarak kiraya verilen yerlerle ilgili alınması gereken bir belge ” diye konuştu.

“100 BİN LİRA İLE 1 MİLYON LİRAYA KADAR PARA CEZASI VAR”

Turizm konut belgesi olmadan 100 gün altında kiralama yapıldığında sözleşme başı 100 bin lira ceza uygulanacağının altını çizen Çeker, “Bu turizm konut belgesini almadan kiraya verdiğine dair tespiti yapılırsa, önünüze çıkacak olan şey 100 bin liralık para cezasıdır. Bu işi yapanların, bu konuya da hassasiyet göstermeleri gerekiyor. 100 bin lira diyoruz ama bu cezalar 1 milyona kadar çıkan cezalar. Yani 100 bin lirayla sınırlanmış cezalar değil. Bu ceza en düşüğü 100 bin lira. En taban fiyatı da  1 milyon. Çok büyük cezalarla karşılaşabilirler. Şu anki duruma baktığımızda şimdi bu tip olayların ticari olarak yapanlar vardı. Bunu ticarete dökmüşler. Bunu niye yapılıyor şimdi? Devlet de bunu yasa niye çıkardı? Bununla ilgili resmi müracaatını yaptığın zaman senden bunun vergisini alacak.  Yani sen bir kazanç sağlıyorsun. Senin burasını işyeri gibi kullanıyorsun.  Kaçak iş yapmasını önlemesi için bu yasayı çıkartıyorlar. Bunu da kayıt altına sokmak istiyorlar. Bu tip işleri yapanlar artık kayıt altına girecek. Ve devlete olan vergilerini, devlete ödeme zorunluluğunda kalacaklar.  1 milyona kadar çıkacak olan cezalarla karşılaşırlar. Buna ciddiye alması gereken bir konu. Gidecekler oradan. Ben bu işi yapıyorum diyerekten kendi iş yerine, kendi vermiş olduğu günlük olarak vermiş olduğu yerleri kayıt altına aldıracak” diye noktaladı.

“RESMİLEŞMEK İSTEYEN BU İŞLETMELERE DERNEĞİMİZ OLARAK KAPIMIZ AÇIK”

Başkan Çeker, “Edirne Emlak Müşavirleri Derneği olarak bu işi yapmak istiyorsa kişiler, hangi yönden yapacaksa, nasıl bir şekilde yapacaksa tabii ki bizler de nereye nasıl yapacağını, neler düzenleneceğini o tür konuda da bizler de elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği olarak bizler de bu türlü işletmeleri kendi bünyemizde kayıt altına alır her türlü desteği, her türlü yardımı da gösteririz. Emlak Müşavirleri Derneği olarak işini resmi yapan tüm gayrimenkul işletmelerine kapımız her daim açık” diye noktaladı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.