DOLAR 32,4802 -0.04%
EURO 34,7644 -0.65%
ALTIN 2.440,420,19
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2065143-1,03%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Beton değil, çevre kazandı

Beton değil, çevre kazandı

ABONE OL
4 Ekim 2022 11:03
Beton değil, çevre kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Meriç Nehri kenarındaki beton santraliyle ilgili “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açtıkları davayı kazandıklarını belirterek, Bu dava sonucunun söğütlük kent ormanında yaşanılan sürece de örnek oluşturacağını belirtti.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, yaptığı açıklamada, Meriç Nehri kenarına kurulan beton santrali ile ilgili 2021 Mart ayında itiraz ettiklerin hatırlattı.

“PROJENİN ZATEN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYORDU”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve çevre dostlarının desteğiyle “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açtıklarını davayı kazandıklarını belirten Eren, “2005 Yılında sadece kum çıkarma ve yatak temizliği yapmak üzere verilen geçici inşaat ruhsatı 2012’de el değiştirerek kum çakıl çıkarma kapasitesinin çok üstünde, beton üretimine, kimyasal kullanımına, çok katlı bina yapımına kadar sınırsızca genişlemişti. Çevreye, ekosisteme ve kuraklık nedeniyle zaten su rejimi bozulmuş olan Meriç nehrine vereceği zararların yanı sıra kıyı kenar çizgisi ve taşkın sahası içinde kalması nedeniyle bu projenin zaten iptal edilmesi gerekiyordu” dedi.

“NEHİR CANLILARINI, YER ALTI VE ÜSTÜNÜ GERİ DÖNÜŞSÜZ TEHDİT ETMEKTE”

Söz konusu işletme projesinin, kentin ortasından geçen, binlerce yılda oluşmuş, Bakanlığın Trakya Çevre Düzeni Planları’na göre “Hassas Ekosistemler” olarak belirlenmiş alanda nehir canlılarını, yer altı ve üstünü geri dönüşsüz tehdit etmekte olduğunu belirten Eren, “Kamu yararına çalışması gereken kurumların, Meriç nehrini ‘temizlemek’ adına kum çıkarma kisvesiyle özel şirketlere terk etmesi kabul edilemez. Taşkınları önlemek amaçlı nehir temizliği bilimsel kriterlerle DSİ tarafından yapılmalıdır” dedi.

“DAVA SONUCU KENT ORMANI SÜRECİNE DE ÖRNEK OLUŞTURACAK”

Dava sonucunun bugün söğütlük kent ormanında yaşanılan sürece de örnek oluşturacağını belirten Eren, “Söğütlük kent ormanı, kentte yaşayanlar yok sayılarak, içine binalar, beton yollar planlanmak suretiyle ihaleye çıkarılmıştır. Meriç nehri kıyısında bulunan, nehir ile yıllarca komşu olarak yaşamış fakat ne yazık ki taşkın gerekçesiyle aralarına metrelerce beton duvarlar çekilmiş aslında özenle korunması gereken bu alan, birileri öyle uygun gördü diye millet bahçesi yapılamaz. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bizler doğal yaşamı korumak amacıyla hukuk yoluna başvurduk. Ardından kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir hafta boyunca Saraçlar Caddesi’nde stant açarak halkımızla buluşup görüşlerini ve imza desteklerini aldık. Söğütlük Kent Ormanı’ndaki yapılaşma ve doğa talanını önlemek adına hep birlikte olmanın gücüyle mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.