Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile motosiklet, traktör, ATV ve UTV kullanıcılarına kaskın yanı sıra gözlük ve eldiven zorunluluğu getirilirken, bisiklet ve elektrikli bisikletlerde durum netlik kazandı. Resmi Gazete’de bisikletlerin kapsama dahil edilmesi, ancak Emniyet Genel Müdürlüğünün duyurusunda yer almaması üzerine oluşan kafa karışıklığına bisiklet bayi yetkilisi Mahmut Arı açıklık getirdi. Arı, bisiklet, elektrikli bisiklet ve mopedlerde kask, eldiven ve gözlük için herhangi bir yasal zorunluluk bulunmadığını belirterek, buna rağmen sürücü güvenliği açısından bu ekipmanların kullanımının kısmi bir zorunluluk olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

“BİSİKLET, ELEKTRİKLİ BİSİKLET VE MOPED İÇİN KASK, ELDİVEN ZORUNLULUĞU YOK, AMA KİŞİNİN KENDİSİ BUNLARI KULLANMALI”
Bisiklet bayi yetkilisi Mahmut Arı “Resmi Gazete’nin ilanı sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklama sonrası vatandaşın kafasını karıştırdı. Öncelikle burada motosiklet, ATV ve UTV’nin dışında bırakmak gerekiyor. Bisiklet, elektrikli bisiklet ve moped sınıfını şöyle değerlendirebiliriz: Pedal ve pedal destekli elektrikli ürünlerde kask ve eldiven zorunluluğu normal şartlarda denetimli olarak yok. Ama sürücülerin kendi güvenliği için trafikte yaşanacak bir kaza durumuna karşı kask takmaları kendi güvenlikleri için aslında kısmi bir zorunluluk. Bunun dışında eldivenle ilgili olarak da sürücülerin koruyucu olmasa da eldiven takmaları güvenlik açısından ve sürüş konforu için her zaman güzel bir tercih olacaktır. Ama tekrar ediyoruz: Emniyet Genel Müdürlüğü zorunluluğu bisiklet ve motorlu bisiklet cinsi araçları içine kapsatmamıştır. Yani bisiklet ve elektrikli bisiklet sürücülerini, motosiklet, UTV ve T3 sınıfındaki araçlar haricinde değerlendireceğiz. Vatandaş kendi bisikletiyle, elektrikli bisikletiyle ve moped’iyle gezerken kask ve eldiven takmak zorunda değildir. Bu ayrımı iyi yapmak gerekiyor.

“VİZÖR OLMAYAN KASKLAR MOTOSİKLET KAZALARINI ARTIRMIŞTI, DOĞRU BİR KARAR ALINDI”
Kask için vizör takılmasının rüzgarlı havalarda açık kasıkta sürücünün yüzüne çarpacak ve kazayı beraberinde getirecek unsurlarını önüne geçilemsinde büyük rol oynayacağını belirten Mahmut Arı “Özellikle artan motosiklet kullanıcıları ve küçük hacimli motor kullanıcıları şehir içinde kask takmak konusunda motor kaskı dışında ürünleri kullanmaya başladılar. Bunlarda vizör olmadığı için yüzü tozdan ve rüzgardan koruyacak ekipmanlar bulunmamaktadır. Bu tarz kasklar, açık kasklar kullanıldığında kazalar artmıştı. Kaza yaşandığında motorsikletlinin başını, elini, omuriliğini ve vücudunu yeterince korumadığı bir gerçektir. O yüzden Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü güvenliği ve trafik düzeni için bunları zorunlu hale getirdi. Belki de geç bile kalınmış bir şey. Ama bunlar yavaş yavaş vatandaşa kural haline gelmesi gereken şeylerdir”dedi
“KASK VE ELDİVEN KALİTESİ EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ STANDARTLARINA UYGUN OLMALI”
Koruyucu ekipman kalitesinin fiyatına göre değil, standartlara uygun alınması gerektiğinin altını çizen Mahmut Arı “Kask ve eldivenin kalitesini Emniyet Genel Müdürlüğü şöyle kategorize ediyor: Türkiye standartları tarafından belirlenen güvenlik şartları var. Bu şartlara göre üretilmiş eldiven ve kaskların kullanılması zorunlu. Bunları da yine Emniyet Genel Müdürlüğünün yayınladığı standartların ne olduğu belirlenmiş kaskların kullanması gerekiyor ki sürücü kaza anında elleri, kolları ve başını koruyabilsin”diye ifade etti.

“EMNİYET’TEN YENİ YÖNETMELİK DUYURUSU”
Emniyet Genel Müdürlüğü açıklaması şöyle: “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 4 Kasım 2025 tarihli ve 33067 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Bu çerçevede, Yönetmeliğin “Sürücülerin ve Yolcuların Koruyucu Tertibat Kullanma Mecburiyeti” başlıklı 150. maddesinde değişikliğe gidilmiştir. 1 Ocak 2001’den sonra üretilen ve ATV olarak tabir edilen 4 tekerlekli T3 kategorisindeki traktörlerin sürücülerinin koruma başlığı ve koruma gözlüğü; yolcuların da koruma başlığı takmaları ve bağlamaları zorunlu olacaktır. Motosiklet sürücülerinin ve taşınmaları halinde yolcuların TS EN 13594 standardına uygun koruyucu eldiven takmaları zorunlu hale getirilmiştir. Zorunluluk bisiklet ve motorlu bisiklet (moped) cinsi araçları kapsamamaktadır. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ekinde yer alan Ek:47’de değişiklik yapılarak; engellilerin ve gazilerin talepleri halinde, araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü trafik denetleme birimleri tarafından verilen “Engelli/Gaziler Park Kartı”nın e-devlet sistemi üzerinden barkodlu ve karekodlu üretilebilmesine imkân sağlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”şeklinde ifadelere yer verildi.
Erkan EKŞİ
GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026MARMARA BÖLGESİ
19 Temmuz 2026