DOLAR 32,6039 0.12%
EURO 35,0377 0.43%
ALTIN 2.418,56-0,18
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2092317-3,50%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bitmeyen restorasyon! 

Bitmeyen restorasyon! 

ABONE OL
16 Nisan 2021 17:56
Bitmeyen restorasyon! 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2015 yılında restorasyonu başlatılan ve 1 yıl 8 ayda bitirilmesi planlanan Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı dış dükkanları restorasyonu aradan 4 yıl geçmesine rağmen halen bitirilemedi.

Kentte Ayşekadın semtinde bulunan tarihi 1018’li yıllara dayanan Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı Dış Dükkanları restorasyon işi hala bitmiş değil. Vakıflar Bölge Müdürlüğü dükkanlarının restorasyon işini 2015 yılında özel bir firma aracılığıyla yaptırmaya başlamıştı. Restorasyon için belirlenen sürenin 1 yıl 8 ay olmasına rağmen çalışmaların içinde bulunduğumuz 2020 yılına kadar sarkması vatandaşların tepkisine yol açıyor. Kervansarayın çevresinde kiracı olarak bulunan birçok esnaf ise restorasyon sebebiyle dükkanlarını boşaltmak zorunda kalmıştı.

EKMEKÇİZADE AHMET PAŞA KERVANSARAYI

Edirne’nin en kıymetli tarih ve kültür varlıklarının başında gelen Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı şehrin Ayşekadın semtinde bulunmaktadır. Daha önce burada banisinin adıyla anılan bir han olduğu ve onun üzerine yapıldığı için “Ayşe Kadın (Eşe Kadın) Hanı” olarak da bilinir. Ayşe Kadın aynı isimli semtte, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nın karşısındaki aynı isimli zarif caminin de banisidir. Bu yapı onun adıyla eski han üzerine yapıldığı için, büyük giriş kapısında iki küpe figürüyle hatırlatılmak istenmiş, bu sebepledir ki zaman zaman halk arasında “Küpeli Han” diye dillendirilmiştir. Ana kapı deve kervanlarının geçişini kolaylaştıracak yükseklikte olduğu için, “Deve hanı” dendiği de olmuştur.

Kervansarayın banisi Ekmekçizade Ahmet Paşa I. Ahmet‘in baş defterdarıdır. Kervansaray padişaha hediye edilmek üzere 1609 (H. 1018) yılında Sedefkar Mehmet Ağa‘ya yaptırılmış. Yapımında Sedefkar Mehmet Ağa’ya Edirneli mimar Hacı Şaban Ağa yardım etmiştir.

Edirne’deki Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı payitaht İstanbul’dan Balkanlar’a uzanan işlek ticaret yolları üzerinde yer almaktadır. Bir menzil hanı ve vakıf malı olması hasabiyle, birçok Osmanlı kervansarayında olduğu gibi konaklayan ticaret kervanları üç gün süreyle konaklama ücreti ödemezlerdi. Yine bu kervansaraylarda adet olduğu üzere hava kararınca güvenlik açısından kervansarayın kapıları kapanır, sabah olunca dua kubbesi altında hayırlı ve bereketli kazançlar için dualar edilir, mal sayımı yapılıp kapılar açılarak konaklayan kervanlar yola düzülürdü.

Hüsnü Sargül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.