DOLAR 32,5809 0.12%
EURO 35,0319 0.42%
ALTIN 2.421,18-0,07
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2093545-3,45%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Boşnak Partilerinden Srebrenitsa’daki Seçim Boykotu Kararına Destek

Boşnak Partilerinden Srebrenitsa’daki Seçim Boykotu Kararına Destek

ABONE OL
19 Şubat 2021 15:26
Boşnak Partilerinden Srebrenitsa’daki Seçim Boykotu Kararına Destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zambak.ba’nın haberine göre Dün Srebrenitsa’daki Boşnak Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi ve Demokrat Cephe (DF) Partisi Başkanı Jelyko Komşiç, Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkan Yardımcısı Edin Ramiç, Demokratik Eylem Hareketi (PDA) Başkanı Mirsad Kukiç, Bosna Hersek Sosyal Demokrat  Partisi (SDP) Başkanı Nermin Nikşiç, Bosna Hersek İçin Partisi lideri Amer Yerlagiç, Halk ve Adalet (NiP) lideri Elmedin Konakoviç ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Birlik (SBB) Siyasi Direktörü Anis Kriviç katıldı.

İptal edilen seçimlerde Adresim Srebrenitsa inisiyatifini destekleyen partilerin ortak Belediye Başkanı olarak yarışan Aliya Tabakoviç, toplantıda tüm partilerin en üst seviyeden desteğini aldıklarını söyledi. Tabakoviç, “Kararımız, Srebrenitsa’da bizim açımızdan adaletsiz ve gerçekleştirilmesi mümkün olmayan seçimlerin boykot edilmesi” diye konuştu.

Vatandaşları 21 Şubat Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerde oy kullanmamaya davet eden Tabakoviç, seçimlerde listelerin aynı kalacağını, hiçbir yeni aday olmayacağını ve kendi adaylarının vazife kabul etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Srebrenitsa’daki Boşnak siyasetçiler, Merkezi Seçim Komisyonu’nundan seçimler yenilenmeden önce usulsüzlüklere yönelik önlemler alınmasını ve yurt dışından posta yoluyla oy kullanan seçmenlerin oy kullanabilmelerinin sağlanmasını talep ediyor. Tabakoviç, daha önce yaptığı açıklamada, yurtdışındaki bazı seçmenlere posta yoluyla gönderilen zarfların ancak seçimlerden sonra ulaştığını ve bu nedenle seçimlerde bin kadar vatandaşın oyundan mahrum kaldıklarını açıklamıştı.

Srebrenitsa ve Doboy’da seçimlerin sonuçları, 15 Kasım’da gerçekleştirilen yerel seçimlerdeki usulsüzlükler nedeniyle iptal edilmişti.

Merkezi Seçim Komisyonu’nun seçim sonuçlarını iptal kararında yurt dışında yaşayan Boşnakların kimliklerinin çalınarak onlar adına Sırp Belediye Başkanı adayı için oy kullanılmasının yanı sıra sahte imzalar, satın alınan oylar ve mühürsüz sandıklar bulunması etkili olmuştu.

Srebrenitsa’da yerel seçimlerin ardından seçim sürecinde yapılan usulsüzlüklere ilişkin çok sayıda şikayetin ardından Bosna Hersek Savcılığı’nın talimatıyla polis, Srebrenitsa ve Tuzla’da bazı adreslere baskın düzenlemiş ve üç kişiyi gözaltına almıştı. Yetkililer, aralarında Almanya, Hollanda, Danimarka, Fransa ve ABD’nin de bulunduğu üçüncü ülkelerde yaşayan Boşnak seçmenlere ait bilgilerin çalındığını, bunların Sırbistan’da ikamet ediyor gibi gösterdiklerini ve posta yoluyla bunlar adına oy kullandığını belirlemişti.

Srebrenitsa’nın halihazırdaki Belediye Başkanı Mladen Gruyiçiç’in Srebrenitsa soykırımını reddediyor olması, Bosnalı Müslümanlar açısından bu belediyedeki seçimlerin sonucunu daha önemli kılıyor. Boşnak partileri, bu seçimlerde tek bir adayda birleşme ve Bosnalı Sırpların ortak adayı Mladen Gruyiçiç’e karşı Boşnak aday Aliya Tabakoviç’i destekleme kararı almışlardı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.