DOLAR 32,3879 -0.12%
EURO 34,6198 -0.55%
ALTIN 2.389,99-1,84
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1957418-4,06%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Boykot esnafın cirosunu düşürdü

Boykot esnafın cirosunu düşürdü

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Filistin-İsrail savaşı nedeniyle İsrail ürünlerine karşı başlatılan boykotların esnaflara ciro zararı olarak yansıdığını söyledi.

ABONE OL
5 Ocak 2024 17:31
Boykot esnafın cirosunu düşürdü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Filistin-İsrail savaşı nedeniyle İsrail ürünlerine karşı başlatılan boykotların esnaflara ciro zararı olarak yansıdığını söyledi.

İsrailli ürünlerin kullanılmaması kampanyası ile esnafın zarar gördüğü kadar bundan vatandaşın da zararlı çıktığını kaydetti. Savaşların tüm dünyayı etkilediğini belirten Başkan Cingöz, ‘savaşın kazananı olmaz’ diye ifade etti.

“SAVAŞIN KAZANANI OLMAZ”

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz “İsrail ürünlerinin boykot edilmesi, İsrail ürünü satan esnafı tabii ki etkiler.  Esnafın geçim kapısı alışveriş. Alışveriş olmayınca o giderlerini nereden karşılayacak? Savaşın kazananı olmaz. Sonra savaş, savaşanlarla sadece etkilemez. Bütün komşularını, kaldı ki dünyayı etkiler. Etkiliyor da. Mesela Rusya-Ukrayna savaşının ilk patlak verdiği dönemde enerji fiyatları nereden nereye çıktı?  Rusya-Ukrayna savaşı 22 ayı geçti. Peki, o günkü enerji fiyatları ile bugünkü enerji fiyatları iki yıl üzerinden geçmiş olmasına rağmen daha düşük. Onun için savaşın kazananı olmaz. Her tarafı da etkiler yani” dedi.

“FİYAT FARKI OLAN ÜRÜNLERDE KALİTE FARKLIDIR, AYNI DEĞİL”

Kamuoyundaki boykot edilen birçok ürünün kaliteli, kalan yerli ürünlerin daha düşük kaliteli olduğu söylemleri ile yerli ürünlerin kalitesinin artırılması beklentisini değerlendiren Cingöz “Gerçekten çok farklı.  Şimdi firmaların alacağı destekler, ürünlerine verdiği önem kaliteli üretimi başlatan da odur. Yan sanayinde kalite olmaz. Zaten fiyatlarda da vatandaş diyor ya, bu da aynı ürün, bu da aynı ürün. Ama biri diyor 30 TL, biri diyor 50 TL. Aynı değil. Onların ikisinin arasında bir kalite farkı var ki, fiyat farkı da var” dedi.

“ESNAF İŞİNİ DEVAM ETTİREMEZSE VATANDAŞ NEREDEN ALIŞVERİŞ YAPACAK”

Başkan Cingöz, “Esnaf sıkıntıya düştüğü gibi, vatandaş da sıkıntıya düşüyor. Sadece esnaf gözüyle olaya bakmamak lazım. Çünkü esnafın sermayesi kim? Vatandaş. Vatandaş alışveriş yapacak ki esnaf da hayatını idame ettirsin, para kazansın. Vatandaş alıp yapamıyorsa esnaf nasıl hayatını devam ettirecek? Büyük şirketler de halka dayalı. Büyük şirket ne yapıyor, ürettiğini esnafa mı satıyor? Direkt vatandaşa satmıyor. O esnafa veriyor. Esnaf kanalıyla vatandaşa dağıtımı yapıyor. İhracatçılar hariç. Onlar direkt olarak dışarıya gönderiyor. Ama Türkiye içerisindeki satılan ürünler nerede satılıyor? Mağazalarda, küçük esnafta, bakkalda. Esnaf statüsünde olan insanlar kanalıyla vatandaşa dağıtım yapılıyor. Esnaf devam edemezse vatandaş ihtiyaçlarını nasıl temin edecek, istediği ürünü nasıl alacak. İsrail’e yapılan boykot esnafı etkilediği kadar vatandaşı da etkiler” diye ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.