DOLAR 32,4900 -0.17%
EURO 34,9553 0.31%
ALTIN 2.430,420,31
BIST 9.801,410,82%
BITCOIN 2062872-4,52%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Bu faturalar ödenmez!”

“Bu faturalar ödenmez!”

ABONE OL
25 Ocak 2022 12:11
“Bu faturalar ödenmez!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SOL Parti Edirne Merkez İlçe Teşkilatı TREPAŞ önünde “Bu faturalar ödenmez” diyerek elektrik zamlarını protesto etti. SOL Parti Edirne Merkez İlçe Başkanı Şafak Engincan Çolak, zamların geri alınmasını ve enerji şirketlerinin kamulaştırılmasını istedi.

Yeni yılla birlikte elektriğe yapılan zamma tepkiler sürüyor. SOL Parti dün Türkiye’ye genelinde elektriğe yapılan zammı protesto etti. Edirne’de de TREPAŞ önünde bir araya gelen SOL Parti Edirne Merkez İlçe Teşkilatı üyeleri elektrik zammına tepki gösterdi.

“BU FATURALAR ÖDENMEZ!”

Grup adına açıklama yapan SOL Parti Edirne Merkez İlçe Başkanı Şafak Engincan Çolak, elektrik faturalarının zamlarla iki üç katına çıktığını belirterek, “Bu zamların tek nedeni enerji üretim ve dağıtımın özelleştirilmiş olmasıdır. Sadece tükettiğimiz elektriğin parasını değil; şirketlere haraç kesiyorlar! Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar! Bu faturalar ödenmez; bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir!” dedi.

“ENERJİ ŞİRKETLERİ DERHAL KAMULAŞTIRILMALIDIR”

Enerjinin kamu hizmeti olan sunulması halinde 100 TL olan faturanın 25’TL’ye düşeceğini savunan Çolak, “Nasıl mı? Kamu kurumu olan EÜAŞ, zamlarla birlikte dağıtım şirketlerine 2022 itibarıyla elektriğin kilovat saatini 31.86 kuruştan satarken, halka gelen enerji bedeli 134.89 kuruş. Yani enerji şirketleri tarafından kamu fiyatının üzerine 4.23 kat ücret konuyor. Yani, enerji kamu hizmeti olarak sunulsa 100 TL’lik fatura 25 TL’ye düşecektir.

Görülüyor ki ödediğimiz faturalar tükettiğimiz elektriğin ücreti değil; şirketler için toplanan haraçtır. Bu pahalılık ve zamlara son vermenin bir yolu var, o da enerji şirketlerinin derhal kamulaştırılması, enerji hizmetinin bir insan hakkı olarak görülerek devlet eliyle sunulmasıdır. Enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır!” dedi.

“ŞİRKETLER DEĞİL GENÇLER KAZANSIN”

Dağıtım şirketlerinin bir ayda toplam abonelerden elde ettiği gelirin 2021’de 19,7 milyar lira iken, 2022’de 42,2 milyar liraya çıkacağına işaret den Çolak, “Yani özel şirkeler her ay 22,5 milyar lira fazladan gelir elde ederken, aylık gelirleri de yüzde 114 artmış olacak. Yani son zamlarla birlikte toplamda yıllık 270 milyar ilave gelir elde etmiş olacaklar

Bir aylık karları ile bu memleketin gençlerinin sırtında bir yüke dönüşen KYK borçlarının tamamı 10 kere ödenir. Bir sonraki ayda ise 4 milyon öğrenciye yurt imkanı sağlanabilir” dedi.

“KAMU MALLARI YENİDEN KAMUYA İADE EDİLMELİ”

Özelleştirmelerle ülkemizin tüm kamu birikimleri haraç mezat satıldığını savunan Çolak, şunları söyledi; “Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden bu piyasa düzeni devam ettirilerek, şirket egemenliği korunarak çıkılamaz. Enerji şirketleri kamulaştırılmadan, bunun mücadelesi gerçekleştirilmeden bu zamlar geri alınamaz! Türkiye’nin krizden çıkışı için acil bir kamucu dönüşüm gerçekleştirilmelidir. Yerli-yabancı sermayeye peşkeş çekilen, halka ait tüm varlıklar yeniden kamulaştırılmalıdır. Ekonomiden siyasete eğitimden sağlık sistemine kadar her alanda kamucu/toplumcu bir anlayışın egemen kılınarak, özelleştirmelerle yağmalanan yandaş sermayeye peşkeş çekilen kamu malları yeniden kamuya iade edilmelidir. Eğitim ve sağlık her düzeyde parasız olmalı, özel eğitim kurumları ve hastaneler kamulaştırılmalıdır. Tüm halkımızı bu mücadeleyi birlikte sürdürmeye; halka ait olan her şeyi geri almak için birleşmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.