DOLAR 32,3458 0.26%
EURO 35,1131 -0.06%
ALTIN 2.301,571,07
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22930743,55%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan Başmüftülüğü’nden, OHAL açıklaması

Bulgaristan Başmüftülüğü’nden, OHAL açıklaması

ABONE OL
17 Mart 2020 16:32
Bulgaristan Başmüftülüğü’nden, OHAL açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan Müslümanları Başmüftlüğü, Yüksek İslam Şurası Fetva Komisyonu’nun, cuma namazı kılma ve diğer cemaatle kılınan namazları kılma konusunu ele aldıktan sonra henüz tedavisi bulunmayan ve binlerce insanın ölümüne neden olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın olarak ilan edilen yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili olarak şöyle bir yazılı açıklama yaptı:

“Yetkili makamlar tarafından sağlanan bilgilere göre, yeni tip koronavirüs insandan insana hızla yayılıyor ve çok kısa sürede salgın haline geliyor. Virüs bulaştığında ilk önce fark edilmediğinden dolayı virüsü taşıyan insanlar aynı ortamdaki diğer insanlar için büyük bir tehlike oluşturur. Çok sayıda insanın yoğunlaştığı yerler, hastalığı yaymak için çok uygun bir ortamdır ve bu, hastalığın salgın haline gelmesi için büyük risk oluşturuyor.

Ülkemizde tespit edilen vaka sayısı arttıkça Ulusal Meclis olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı. Mevcut durum göz önüne alındığında cami ve mesçitlerde cemaatle namaz kılınmaya devam edilirse virüsün yayılma riskinin artabileceği açıktır. Bu bağlamda temel amaçlarından biri insan yaşamını korumak olan İslam, insanların hayatını tehlikeye atan uygulamalara asla izin vermez.

Bununla ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) şöyle buyuruyor:

“Belli bir yerde bir salgın olduğunu biliyorsanız, oraya gitmeyin ve salgını bulunduğunuz yere yayıyorsanız, bulunduğunuz yeri bırakmayın”. İnsanların salgın hastalıklara karşı dikkatli olma ihtiyacını vurgulayan Peygamber, karantinanın öneminin altını çiziyor. Peygamber ayrıca bulaşıcı hastalıkları olan insanların, sağlıklı insanlarla temasını ortadan kaldırmanın önemine dikkat çekiyor. Bu bağlamda, doğal afetler veya salgınlar nedeniyle cemaatle namaz kılmanın zor veya tehlikeli olduğu durumlarda evde namaz kılınmasına dair uygulamalarının varlığı biliniyor.

Yukarıda belirtilen bilgilere ve Peygamber ve sahabilerin yaşadığı dönemde yapılan uygulamalara atıfta bulunan İslam âlimleri, cemaatle namazlara katılmak için sağlıklı olmamız gerektiğini ve namaz sırasında kimse için hayati tehlike oluşturmamız gerektiğini belirtmişlerdir. Yukarıda belirtilen koşullar ışığında OHAL kaldırılıncaya kadar aşağıdaki kararları aldık.

1. “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın!” ayetine ve “Zarar vermek de zarara zararla karşılık vermek de yoktur” hadisine dayanarak OHAL kaldırılıncaya kadar cuma namazı kılmak farz olmayıp mekruhtur ve cuma namazı yerine evlerde öğle namazı kılanacaktır.

2. Camiler, devamlı ibadete açık olacak, beş vakit namaz için ezan okunacak ve camilere ezan okunduktan sonra girilecektir.

3. Hastalar ve 60 yaşın üzerindeki kişiler camileri ziyaret etmemelidir.

4. OHAL kaldırılıncaya kadar mevlit programlarına, konferanslara katılmak için insanların bir araya toplanmasına izin verilmemelidir.

5. Dezenfektan alkol içeriyor olsa bile temizlik ve dezenfeksiyon yapılması zorunludur.

6. Bir ölüm olduğunda imamlar, cenaze törenine katılan kişilerin cenazeden ve birbirinden uzak durmaları için gerekli önlemleri almak zorundadır ve cenaze namazı sırasında saflar arasında 2 metre mesafe olması gerekir.

7. “Belli bir yerde bir salgın olduğunu biliyorsanız, oraya gitmeyin ve salgını bulunduğunuz yere yayıyorsanız, bulunduğunuz yeri bırakmayın” hadisine göre karantina kurallarına uymak virüs ile enfekte olan veya enfekte olduğundan şüphelenilen kişilere farzdır.

8. İçinde bulunduğumuz durum hiçbir şekilde hafife alınmamalı ve paniğe kapılmak ve dini yükümlülüklerin ihmaline neden olmamalıdır.

İçinde bulunduğumuz durum, Müslümanların gerekli önlemleri alıp, bundan sonra Allah’a tevekkül etmelerini ve tüm insanların hayatı ve sağlığının korunması ve hastaların iyileşmesi için dua etmelerini gerektiriyor. Allah vatanımızı korusun!”

(http://kircaalihaber.com/)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.