DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20682760,64%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Gabriel, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Gabriel, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi

ABONE OL
7 Ekim 2023 14:41
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Gabriel, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi. Toplantı Boyana Devlet Кonutu’nda gerçekleşti.

Başbakan Yardımcısı, büyükelçileri selamlayarak, amacının bu tür toplantıların düzenli, diyalog, iş birliği ve ortak girişimlerin belirlendiği bir ortam olmasını sağlamak olduğunu belirtti. Gabriel, “Toplantı, başarılanları kutlamak ve sonraki adımları özetlemek için bir fırsattır” dedi.

Kırcaali Haber’de yer alan habere göre; Başbakan Yardımcısı, “Ana öncelik, Bulgaristan’ın 2023 yılı sonuna kadar Schengen Bölgesi’ne girmesi, 1 Ocak 2025’ten önce ortak AB para birimi olan avroyu benimsemesinin yanı sıra Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) katılması olmaya devam ediyor”, diye vurguladı.

Gabriel, ülkemizin Schengen üyeliğine, Avro Bölgesi ile OECD’ye katılımımıza desteklerini ifade eden tüm üye devletlerin büyükelçilerine teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı, mevzuat ve yargı sistemindeki değişikliklerin AB nezdinde değerlendirildiğine ve bu yılın eylül ayında ülkemize yönelik İş Birliği ve Doğrulama Mekanizmasının nihayet kaldırıldığına dikkat çekti.

Gabriel, ayrıca Bulgaristan’ın AB ve NATO’da aktif olarak yer almasının, stratejik ortaklıkların ve bölgesel bağlantıların önemini vurgulayarak, 8 Nolu Ulaşım Koridoru ile Üç Deniz Girişimini buna örnek gösterdi. Başbakan Yardımcısı, ayrıca Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Hırvatistan arasında New York’ta gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantısında kabul edilen ortak deklarasyona da dikkat çekti. Belgenin kabulü Bulgaristan Başbakan Yardımcısı’nın girişimiyle yapıldı.

Gabriel, büyükelçilere hükümetin dezenformasyonla mücadele konusunda attığı adımlar hakkında da bilgi verdi. Ayrıca inovasyon ve eğitime yatırım yapılması gerektiğini de vurguladı.

Kültürel diplomasinin kilit rolü üzerinde duran Başbakan Yardımcısı, kültür alanında gelecek iş birliği önerilerini sabırsızlıkla beklediğini ve kültürel alışverişe odaklanan projelere destek vermekten mutluluk duyacağını paylaştı. Gabriel, “Bu tür iş birliklerinin ortak Avrupa kimliği, kültürü ve değerleri anlayışımızı güçlendirmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

İspanya Krallığı Sofya Büyükelçisi, Sofya’daki AB büyükelçilerinin duayeni ve AB Konseyi Dönem Başkanlığı yapan ülkenin temsilcisi olarak Alejandro Polanco Mata da toplantıda bir konuşma yaptı.

Alejandro Polanco Mata, toplantıya davet ve iyi işbirliği için teşekkür ederek ülkemizin Schengen, Avro Bölgesi ve OECD üyeliğine tam bir destek verdiğini teyit etti.

Mata, AB Konseyi Dönem Başkanlığı yapan ülkenin temsilcisi olarak yaptığı konuşmada, üye ülkelerin büyükelçileri tarafından aktif olarak tartışılan AB’nin geleceği ve birliğin genişlemesi konusunu gündeme getirdi.

Başbakan Yardımcısı Gabriel, diplomatlara önümüzdeki hafta başında Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan hükümetleri arasında yapılacak ve Moldova’nın da katılmaya davet edildiği toplantı hakkında bilgi verdi. Gabriel, “Bu, bağlantıyı güçlendirmek ve ortak girişimleri tartışmak için ortak çabalarımızı sergilemek için iyi bir fırsat olacak” diye vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.